Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Burma

Thaiföldtől nyugatra egy elbűvölő ország gazdag kultúrája várja az utazót, mely 1989-ben változtatta a nevét Burmáról Mianmarra. A burmai múlt pompás hagyatékát őrző kincstár ugyan már évekkel ezelőtt megnyitotta kapuit a külföldiek előtt, ám a turizmus még mindig gyerekcipőben jár. Tulajdonképpen ez az egyik nagy előnye is Mianmarnak, hiszen éppen a hosszú elszigeteltség eredménye az a múlt századok hangulatát idéző patina, ami az ország sajátja. Az idegenforgalomban csupán 1996-ban bekövetkezett nyitást lassan a gazdaság reformja is követni látszik, s ez – a remények szerint – a politikai élet status quoján is változtatni fog idővel. A kedves és szelíd burmaiak addig kivárnak, s közben igyekeznek megszokni az 1989-ben megváltoztatott földrajzi és egyéb neveket, mint pl. (zárójelben a régi nevek): Mianmar (Burma), Yangon (Rangoon), Bagan (Pagan), Bago (Pegu), Inwa (Ava) vagy Ayeyarwady (Irrawaddy) folyó stb. Annyi szépség, mint amennyit Mianmarban találunk, talán egyetlen országban sem vár ránk, s a burmaiakéhoz fogható kedvességgel sem igazán találkozni másutt.

Semmi kétségünk ne legyen: Burmát látnunk kell! Vigyük magunkkal a szabadság levegőjét és sok-sok információt a külvilágról, hogy minél előbb fellélegezhessen ez a jóravaló nép. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy kevés ország van, ahol a turisztikai látványosságok környékén a külföldi vendégek biztonságát olyan mértékben szavatolnák, mint itt. Az infrastruktúra terén természetesen van még mit behoznia Burmának, ám ez inkább csak a vadromantika érzését erősíti, az unikumnak számító látnivalók ugyanakkor bőven kárpótolnak az apróbb hiányosságokért.

 

Mianmar területén olyan csodák várnak ránk, mint a yangoni Shwedagon-pagoda aranyba öltöztetett, s több ezer gyémánttal koronázott sztúpája, a Rudyard Kipling által is megénekelt Mandalay, illetve az azt körülvevő királyvárosok és Bagan ősi templomerdeje. A történelmi túrák között, ha úgy tetszik, akár vízre is szállhatunk, vagy a levegőbe is felemelkedhetünk. A legendás Irrawaddy Flottillával való folyami hajókázás romantikája és a bagani romváros fölött tett hőlégballon-túra örökre szóló élmény, s míg az Inle-tó kék vizén csónakázunk, talán a Kelet békéjéből is megérezhetünk valamit. Nehezen elképzelhető, hogy ennyi izgalmas dolog hallatán nem mozdul meg valami a vérbeli világjáróban. Csomagolhatunk?

 

Burma, Mianmar, Lakosság, Vízum, utazás, körutazás, Pénznem, Devizaszabályok