Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre

Hírek

 

Delfinborjút figyeltek meg Kambodzsában

2016.07.05.

Kambodzsa egyre fogyatkozó, különösen veszélyeztett delfinpopulációja új egyeddel gyarapodott, számolt be tegnap az örömteli hírről a WWF (Vadvédelmi Világalap) kambodzsai szóvivője, Un Chakrey.

Az akkor mindössze egyhetesnek becsült újszülött delfinborjút június 6-án, a Kampi-medencében figyelték meg, a Mekong-folyónál, Kratie városától mintegy 15 km-re északra.

A medence a nagyjából nyolcvan egyedből álló teljes kambodzsai populáció húsz delfinjének szolgál otthonául. A Mekong vizében élő kúposfejű delfinek (Orcaella breviostris), más néven Irrawaddy delfinek két-három évente mindössze egy alkalommal adnak életet új delfinborjúnak. 

A WWF szerint a Mekong vizén létesített gátak, különösképpen a kambodzsai határtól 2 kilométerre található laoszi Don Sahong duzzasztógát rendkívül káros hatással vannak a folyó ökoszisztémájára és vízminőségére, ezzel pedig felgyorsíthatják a veszélyeztett állatfaj eltűnését. Különböző hagyományos (eresztőháló) és illegális (mérgezés, áram) halászati módszerek szintén jelentős veszélyt jelentenek az édesvízi delfinekre.

Kétezer éves hajóroncsokat rejtett a malajziai Sungai Batu régészeti terület

2015.09.14.

Malajziai régészek ősi hajók roncsait tárták fel egy évezredekkel ezelőtt Kedah történelmi területén keresztülhaladó folyó medrében. A Sungai Petani városa mellett, egy olajpálma-ültetvény szomszédságában található Sungai Batu régészeti területen napvilágra került leletek alighanem Délkelet-Ázsia legkorábbi civilizációinak egyikéhez köthetőek. A szakemberek, akik 2009-ben már jelentős, az i. sz. 2. évszázadra datálható tárgyi leleleteket találtak ezen a területen, nagyjából egy esztendővel ezelőtt tették az új felfedezést, azonban a hivatalos bejelentés egészen mostanáig váratott magára. A korábbi kutatások vasöntésre utaló emlékeket, egykor a folyó mellé települt kikötők és épületek maradványait ásták ki.

A területen dolgozó régészek legalább öt negyven-ötven láb hosszúságú ősi hajó vagy bárka maradványaira leltek, amelyeken még az árbocok is felfedezhetőek és jól azonosíthatóak voltak. Mindeközben a környező partvidék mangrove-erdőit kutatva, a műholdas technológiának köszönhetően, az egykori folyómeder pontos kiterjedése is megállapításra került. A hajóroncsok egy mocsaras terület iszapja alatt töltötték az elmúlt két évezredet, ott, ahol korábban egy mély és széles folyó vize kanyargott.

A Clevelandi Művészeti Múzeum visszaszolgáltatta a Kambodzsából származó Hanumán-szobrot

2015.05.12.

A Clevelandi Művészeti Múzeum hétfőn bejelentette, hogy önként visszaszolgáltatta Kambodzsának azt a 10. századi, Koh Ker-ből származó Hanumán-szobrot, amely évek óta húzódó jogi viták főszereplője volt, s amelyet vélhetően az országot sújtó véres polgárháború időszakában csempésztek külföldre. A Cambodia Daily hétfőn már képeket is közölt a  térdeplő hindu majomistenséget ábrázoló, nagyjából 1.1 méteres, 370 kg-os szobor hazaérkezéséről, amelyet buddhista szertartással fogadtak a kambodzsai főváros, Phnom Penh repülőterén.

A szobor 1982 óta folyamatosan megtekinthető volt az amerikai múzeum gyűjteményében, azonban múlt év végén új információ került napvilágra a műremek előéletét illetően, s kiderült, hogy a fej és a torzó, 1968-ban illetve 1972-ben, egymástól függetlenül kerültek eladásra Bangkokban. 

Az eredeti helyszínen, a Koh Kernél található Prasat Chen templomnál végzett vizsgálatok azt is feltárták, hogy a Hanumán alak aljának felülete és az egyik megcsonkított talapzat illeszkedni látszanak egymással. Az ásatások során olyan töredékek - így például a szobor fejének jobb oldaláról letört fülbevaló - is felszínre kerültek, amelyek pontosan illeszkednek a 33 esztendőt Az Egyesült Államokban töltött szobor testéhez.

A most visszatérő Hanumán, a Metropolitan Művészeti Múzeum által visszaszolgáltatott "Térdeplő szolgák" vagy a Norton Simon Múzeum által visszajándékozott "Templomi birkózó" után, a hatodik azoknak a kőszobroknak a sorában, amelyek az utóbbi évek során különböző amerikai gyűjteményekből tértek haza Kambodzsába. 

Folytatódott az agyaghadsereg feltárása Xianban

2015.05.06.

Kedden új régészeti feltárás kezdődött Xian mellett, ahol a világ nyolcadik csodájaként is emlegetett agyaghadsereg őrzi a Kínát egyesítő első császár, Qin Shi Huangdi örök álmát. A kínai régészek most a Qin-dinasztia (i. e. 221-206) alapítójának mauzóleumához tartozó kettes számú ásatási gödör további, mintegy kétszáz négyzetméteres szakaszát tárják majd föl, ahol várakozásaik szerint mintegy 1400 agyagharcos és 89 harci szekér várja, hogy két évezrednyi néma szolgálat után, ismét napvilágot lásson. 

Az agyaghadsereg derékhadát adó egyes számú ásatási gödörhöz képest, a kettes gödör a sereg esszenciáját kínálja, hiszen onnan az álló gyalogosok mellett, térdelő íjászok és lovasság is előkerült. A lelet további különlegessége, hogy az itt talált figurák festése viszonylagosan jó állapotban megmaradt, s ez azt valószínűsíti, hogy egykor az összes katonát egyedi színek díszítették.

A második számú ásatási gödörnél 1994-ben indultak meg a régészeti munkálatok, amelyeket, a megfelelő szakembergárda és állagmegőrző technikák hiányában, 2008-ban megszakítani kényszerültek.

Franciaországból visszavásárolt császári riksa került kiállításra Huéban

2015.04.30.

Hué császárvárosában kiállításra került az a Franciaországból Vietnamba hazatért riksa, amely egykor a Nguyen-dinasztia (1802-1945) anyacsászárnéjának tulajdonában állt. A gyöngyházberakásos fa riksa, amely mostantól Hué Tiltott városában álló Dien Tho palotában lesz megtekinthető, egykor Thanh Thai császár (uralk. 1889-1907) ajándéka volt édesanyja, Tu Minh számára, hogy kényelmesebbé tegye mozgását a császárvárosban.

A műremek, amely a szakértők szerint Hanoi mestereinek munkáját dicséri, 1907-ben, egy míves ággyal együtt költözött Európába, majd a közelmúltban árverésre került, s a mintegy 100 ezer eurós nyerő licithez az uralkodói család ma élő leszármazottjai, valamint magánszemélyek és a Franciaországban élő vietnami közösség biztosította az anyagi forrást, míg a hazaszállítást a vietnami légitársaság vállalta magára. 

Huéban bíznak abban, hogy a riksa a város egyik új látványossága lehet, még több látogatót vonz majd a Nguyen császárok egykori székhelyére, s további értékes tárgyak sora követheti útját vissza Vietnam felé.

Kambodzsai kincsek a New Yorkban lefoglalt műtárgyak között

2015.04.23.

A New York Times beszámolója szerint legalább 3 millió dollárra becsülhető azoknak a Kambodzsából származó, az Egyesült Államokba csempészett műkincseknek az értéke, amelyeket a New York-i hatóságok a 2012 óta ismétlődő rajtaütések során egy műkincskereskedőtől foglaltak le. Manhattan kerületi ügyésze két esztendeje zajló nyomozás zárásaként kért bírói engedélyt ahhoz, hogy lefoglalásra kerülhessen az a 2622 darabból álló, összesen több, mint százmillió dollár összértéket képviselő gyűjtemény, amely különböző ázsiai országokból kicsempészett és illegálisan az indiai származású, ám amerikai állampolgárságú műkereskedő, Subhash Kapoor tulajdonába került műtárgyakból áll.

A több rajtaütés eredményeként lefoglalt tárgyak a műkereskedő hat különböző művészeti galériájából, valamint raktárhelyiségéből kerültek elő, s az akció sikerességét és jelentőségét hűen jelzi, hogy a hatóságok közlése szerint az Egyesült Államok történetének legnagyobb ilyen jellegű fogásaként vonulhat be a történelembe. 

A napilap által nyilvánosságra hozott lista szerint a most lefoglalt, Kambodzsából származó műtárgyak között van például egy 1.2 millió dollár értékűre becsült nága-szobor is, amely a Madison Avenuen található Art of the Past galériából került elő.

Helyreállítják a Kinh Thien palotát Hanoiban

2015.03.19.

A Hanoi Népi Bizottság bejelentette, hogy a vietnami fővárosban található Thang Long császárváros egykori épületegyütteséhez tartozó Kinh Thien Palota, amely a császárkorban a politikai és diplomáciai események fő helyszíne volt, restaurálásra kerül. A franciák által 1886-ban elpusztított épület helyreállításának lehetősége már több alkalommal is felmerült, azonban a szakemberek nem rendelkeztek megbízható adatokkal annak pontos méretét és építészeti jellemzőit illetően. Az eddig összegyűlt információk, valamint a közeljövő kutatásai alapján 2016-ig elkészül a palota háromdimenziós modellje, majd ezt követően fognak hozzá a munkálatokhoz.

A "Dai Viet teljes történeti feljegyzései" (Dai Viet su ky toan thu) című vietnami történeti munka lejegyzése szerint a Kinh Thien palota építése 1428-ban vette kezdetét és Le Thanh Tong császár (1460-1497) uralkodásának idején fejeződött be. A Kinh Thien Palota egykor a császárváros legfontosabb épületei közé tartozott, azonban mára csak a talapzat és a lépcsősorok, valamint az azokat díszítő sárkányok maradtak fent, amelyek kiemelt szerepet töltenek be a vietnami kulturális örökségben.

Dzsakarta történelmi óvárosa a világörökségi helyszínek várományosi listájára került

2015.02.06.

Az indonéz főváros, Dzsakarta történelmi óvárosa (Kota Tua) is felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek várományosi listájára, s izgatottan várja a szervezet Világörökségi Bizottságának 2015. június 28-án, Bonnban kezdődő éves gyűlését, ahol döntés születik majd a kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értéket képviselő kulturális és természeti helyszínek rangos listájára felvételért nevezők ügyében.

Az új jelölt olyan, a várományosi listára már korábban felkerült indonéz helyszíneket utasított maga mögé, mint a nyugat-pápuai, lenyűgöző természeti szépségű Raja Ampat-szigetek, a celebeszi Toradzsaföld természetközeli, ősi hagyományai és emlékei, vagy a Mojokerto mellett található egykori Madzsapahit főváros, Trowulan műemlékei.

A XVII. század elején holland fennhatóság alá kerülő, majd Batavia névre keresztelt város Holland Kelet-India, valamint a kereskedelmet felügyelő és irányító Holland Kelet-indiai Társaság központjává vált, s az Európából érkező gyarmatosítók által létesített kanálisokkal szabdalt, jellegzetes németalföldi házakkal átalakított település a "Kelet Királynője" (Koningin van het Oosten) néven vált híressé.

Az ősi Kína kincsei címmel nyílik kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

2015.01.29.

Az angkori időszakból származó szoborfejek kerültek elő a Banteay Chhmar templomnál

2014.11.25.

Három az angkori időszakból származó szoborfej került elő az elmúlt hét során Kambodzsa Banteay Meanchey tartományában, a thaiföldi határ közelében található Banteay Chhmar templomnál. A fejek, melyek mintegy fél méterrel a földfelszín alatt aludták sok évszázados Csipkerózsika-álmukat, péntek és vasárnap között kerültek felfedezésre, a műemlék kormányzati finanszírozású restaurációs munkálatai során.

A nagy jelentőségű, VII. Dzsajavarman király uralkodásának időszakából (12. század vége) származó alkotások közül kettőre sértetlen állapotban, míg a harmadikra a szája magasságában eltörve találtak rá a szakemberek, akik bizonyosnak vélik, hogy csupán a fejeket fedő földrétegnek köszönhető, hogy a szobortöredékek nem tűntek el a műkincsek illegális kereskedelmének útvesztőjén keresztül.

A homokkőből készült monumentális fejek egykor egy töltésút két oldalát szegélyező szoborcsoport alakjaihoz tartoztak, amely a Mahábhárata című hindu eposz egyik fontos jelenetét, a Tejtenger köpülését ábrázolta, s Banteay Chhmar egykori szoboregyüttese minden bizonnyal az Angkor Thom kapuinál ma is látható alkotásokhoz volt hasonlatos. A mitológiai történet szerint az istenek és a démonok egymással együttműködve, Vászuki kígyóisten testét kötélként, a Mandara-hegyet köpülőfaként használva köpülték ki az örök élet elixírjét, az amrítát.