Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre

Hírek

 

Az angkori időszakból származó szoborfejek kerültek elő a Banteay Chhmar templomnál

2014.11.25.

Három az angkori időszakból származó szoborfej került elő az elmúlt hét során Kambodzsa Banteay Meanchey tartományában, a thaiföldi határ közelében található Banteay Chhmar templomnál. A fejek, melyek mintegy fél méterrel a földfelszín alatt aludták sok évszázados Csipkerózsika-álmukat, péntek és vasárnap között kerültek felfedezésre, a műemlék kormányzati finanszírozású restaurációs munkálatai során.

A nagy jelentőségű, VII. Dzsajavarman király uralkodásának időszakából (12. század vége) származó alkotások közül kettőre sértetlen állapotban, míg a harmadikra a szája magasságában eltörve találtak rá a szakemberek, akik bizonyosnak vélik, hogy csupán a fejeket fedő földrétegnek köszönhető, hogy a szobortöredékek nem tűntek el a műkincsek illegális kereskedelmének útvesztőjén keresztül.

A homokkőből készült monumentális fejek egykor egy töltésút két oldalát szegélyező szoborcsoport alakjaihoz tartoztak, amely a Mahábhárata című hindu eposz egyik fontos jelenetét, a Tejtenger köpülését ábrázolta, s Banteay Chhmar egykori szoboregyüttese minden bizonnyal az Angkor Thom kapuinál ma is látható alkotásokhoz volt hasonlatos. A mitológiai történet szerint az istenek és a démonok egymással együttműködve, Vászuki kígyóisten testét kötélként, a Mandara-hegyet köpülőfaként használva köpülték ki az örök élet elixírjét, az amrítát.


Vissza a hírekhez »