Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre

Hírek

 

A Clevelandi Művészeti Múzeum visszaszolgáltatta a Kambodzsából származó Hanumán-szobrot

2015.05.12.

A Clevelandi Művészeti Múzeum hétfőn bejelentette, hogy önként visszaszolgáltatta Kambodzsának azt a 10. századi, Koh Ker-ből származó Hanumán-szobrot, amely évek óta húzódó jogi viták főszereplője volt, s amelyet vélhetően az országot sújtó véres polgárháború időszakában csempésztek külföldre. A Cambodia Daily hétfőn már képeket is közölt a  térdeplő hindu majomistenséget ábrázoló, nagyjából 1.1 méteres, 370 kg-os szobor hazaérkezéséről, amelyet buddhista szertartással fogadtak a kambodzsai főváros, Phnom Penh repülőterén.

A szobor 1982 óta folyamatosan megtekinthető volt az amerikai múzeum gyűjteményében, azonban múlt év végén új információ került napvilágra a műremek előéletét illetően, s kiderült, hogy a fej és a torzó, 1968-ban illetve 1972-ben, egymástól függetlenül kerültek eladásra Bangkokban. 

Az eredeti helyszínen, a Koh Kernél található Prasat Chen templomnál végzett vizsgálatok azt is feltárták, hogy a Hanumán alak aljának felülete és az egyik megcsonkított talapzat illeszkedni látszanak egymással. Az ásatások során olyan töredékek - így például a szobor fejének jobb oldaláról letört fülbevaló - is felszínre kerültek, amelyek pontosan illeszkednek a 33 esztendőt Az Egyesült Államokban töltött szobor testéhez.

A most visszatérő Hanumán, a Metropolitan Művészeti Múzeum által visszaszolgáltatott "Térdeplő szolgák" vagy a Norton Simon Múzeum által visszajándékozott "Templomi birkózó" után, a hatodik azoknak a kőszobroknak a sorában, amelyek az utóbbi évek során különböző amerikai gyűjteményekből tértek haza Kambodzsába. 


Vissza a hírekhez »