Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

India

Színek, ízek, illatok kavalkádja. Vallások tárháza és bábeli zűrzavar a nyelvekben. Királyi esküvők színtere és nincstelen milliók hazája. Ez India. Egyesek ódákat zengenek az ország kultúrájának gazdagságáról, a pompás díszletekről és az indiaiak kedvességéről, mások minél előbb szabadulnának a nyomor látványától. Egy biztos. India senkit sem hagy közömbösen. Aki a földjére lép, azt előbb-utóbb behálózza, és egy életre rabul ejtheti.
 
Indiába a zsúfolt Delhin keresztül vezet a legforgalmasabb út, ám ha az ember kijut a Hindusztáni-félsziget tágasabb tereire, évezredek színes történelme és mélyen gyökerező, gazdag kultúra várja az indusok országában.
 
Az indiai civilizáció már az i.e. IV. évezred végén a sumér és egyiptomi kultúrák fejlettségével vetekedett. A Nagy Sándor hadjárata utáni Maurja-korszak a buddhizmus megerősödésének és elterjedésének időszaka volt. Asóka király szerzetesei nemcsak Indiában, hanem Délkelet-Ázsia számos országában, többek között az indonéz szigetvilágban is megteremtették az új vallás alapjait. A nagy átmenő forgalom a kulturális életre sem volt hatástalan. India mesés építészete sokszor merített ihletet a nyugat- és belső-ázsiai épületfaragók tudásából, tapasztalatából. A Nagy Sándor elől menekülő perzsa mesterek munkája nyomán tűntek fel a temetkezési halmokból kinőtt buddhista kősztúpák és Asóka-oszlopok, majd az I. században olyan sziklatemplomok és kolostorok születtek, mint a szobrokkal és freskókkal gazdagon felöltöztetett Adzsanta és Ellóra.
 
A hinduizmus megerősödése utáni fénykor a muzulmán moguloké volt. A vörös homokkőből készült erődök, valamint a mogulok fehér márvánnyal és féldrágakő-virágokkal borított palotái és síremlékei – köztük az örök szerelem jelképe, a Tádzs Mahal – szemkápráztató magaslatokba emelték az építészetet. Ezért az örökségért érkezik az ember Indiába, valamint híres zenéje, táncai, az isteni ízek és a gyönyörű tájak miatt. A Himalája királyi bércei Dardzsilingben élénkzöld teaültetvényeket ölelnek körül, Kasmírban gyönyörű tavakban tükröződnek vissza a hegyóriások, s míg a méltóságteljes Gangesz bő hozamával táplálja a vegetációban gazdag Hindusztáni-alföldet, addig Radzsaszthánban, ahol egy ezredéven át a lovagiasság és a becsület kódexe határozta meg az uralkodók és harcosok tetteit, a Thar-sivatag végtelennek tűnő kő- és homoktengerével néznek farkasszemet a történelmi várak.

 

India, vízum, időeltolódás, pénznem, lakosság, étkezés