Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

India - TÁJAK, VÁROSOK

ÉSZAK-INDIA
 
DELHI
 
Az indiai utazások kiindulópontja, a világ egyik legnépesebb államának fővárosa, a 15 milliós Delhi. A klasszikus északi programokhoz biztosan ide érdemes repülnünk, de az átszállás Nepálba, vagy  más indiai városok felé is innen a legkönnyebb. A kellemes repülőjegyárak és további logisztikai előnyök mellett a város értékes látnivalókat is tartogat a kiváncsi utazóknak: a régi és a modern India jellegzetességeit kínálja. A hatalmas metropolisz méretei és életmódja miatt nem néhány órás desztináció, kalkuláljunk legalább egy éjszakával. Delhi gyarmati (kormányépületek, diplomata negyed), mogul (Vörös Erőd, Nagy Mecset, Humayun sírja 360 fokban) és korábbi muszlim (pl. Kutáb Minár 360 fokban) műemlékeivel tűnik ki elsősorban, de hindu emlékhelyeket is találunk; emellett a bazárok és a piacok nyújthatnak egzotikus élményeket. Sajnos számolnunk kell azonban az indiai nagyvárosok kevésbé vonzó (tömeg, forgalmi káosz, nyomor) arcával is. Delhiből néhány napos utazásokat érdemes tenni Agrába, a Barathpur madár rezervátumába (Keoladeo Nemzeti Park) vagy  Jaipur környékére. 
 
 
DELHITŐL DÉLRE
 
AGRA
 
Agra városa elválaszthatatlanul összeforr a Taj Mahal (Tádzs Mahal) lenyűgöző, fehér márványpalotájával, az örök szerelem jelképével, India legismertebb műemlékével. A Tádzs Mahal 360 fokban. A Mogul uralkodók egykori székvárosának legfényesebb aranykora a 16-17. századra, Akbár, Dzsahángír és Sáh Dzsahán uralkodásának időszakára tehető. Ebből a korszakból származnak Agra legfőbb látványosságai: az Akbár által vörös homokkőből a Yamuna-folyó partjára építtetett Vörös Erőd, Akbár mauzóleuma Szikandrában, a Dzsámi Maszdzsid monumentális épülete, valamint az Itimád-ud-Dauláh mauzóleum, melyet Dzsahángír legkedvesebb felesége, Núr Dzsahán építtetett édesapjának, a birodalom főminiszterének emlékére. A Vörös Erőd 360 fokban. Agrától mintegy 35 kilométerre fekszik Fatéhpur Szikri, az Akbár által építtetett pompás mogul főváros, mely a területet sújtó vízhiány miatt nem egész két évtizeddel később elhagyott szellemvárossá vált. Fatéhpur Szikri 360 fokban. Agrából érdemes kirándulást tenni Gwalior pompás erődítményéhez (120 km), amely több mint 100 méteres magasságból tekint le a környező városra, vagy a világörökségi Keoladeo Nemzeti Parkba. 
 
 
KHAJURAHO
 
Delhiből repülővel vagy Agrából vonattal Janshig, majd Orchan keresztül autóval érdemes megközelíteni a híres, erotikus faragásokkal díszített templomokat. Khadzsuráhó mai kisvárosa mellett ezer éve 85 templomot emeltettek a Csandéla királyok, melyekből 22 ma is látható. A templomokon istenek, istennők, szerelmes párok láthatók; a nyugati templomegyüttesből a Síva templom (Khandariya), Chaunsat Yogini dzsaina templom, a Csitragupta és a Lakshman templom a leghíresebb; a keleti templomcsoportból a Ghantai, a Parsvanatha, a Vamana és a Dzsavari a legszebb. Khajuraho 360 fokban Egynapos kiruccanást megér a rádzsput építészet kitűnő példája, Orcshá megtekintése (Dzsahángiri Mahal palota, Ram Rádzsa templom, Rádzs Mahal palota, Laksmi-Nárajan templom). Kellemes kiegészítés lehet egy kora reggeli vagy naplementés dzsippes kalandozás a Panna Nemzeti Parkban is. A természet szerelmesei több napos kirándulásokkal felkereshetik Bandhavgarh, vagy a távolabbi Kanha Nemzeti Parkot is, ahol többek között tigris, mocsári és pettyes szarvas, vagy fekete íbiszek élnek.
 
 
SANCHI
 
Sanchi (Száncsi) India legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt buddhista emlékhelye. Bhopal városából (50 km) érdemes megközelíteni Sanchi világörökségi helyszínét. Közel 1000 évig volt (i.e. 3. századtól a i.sz. 7. századig) a virágzó buddhista kultúra központja, így a buddhista művészet fejlődése gyönyörűen nyomon követhető.  A Nagy Sztúpa Buddha életéből vett jelenetekkel díszített kapuit érdemes alaposan szemügyre venni, a 3. sztúpa a legkorábbiak egyike Indiában, de egy-egy kolostort (pl. 5. számú – Asóka feleségének épült) és templomot (pl. 6., 9., 17. számú) is keressünk fel. Akár ugyanazon a napon megtekinthetjük a közeli Udayagiri-barlangokat, ahol 5. századi sziklafaragások várnak. Egy napos kitérővel elérjük a szintén világörökségi védettséget élvező Bhimbetka-barlangokat, ahol mezolitikumi (i.e. 7000) barlangrajzokat láthatunk. Nem szabad Bhopalt addig elhagyni, amíg nem láttuk (további nap) Mandu romantikus és lenyűgöző citadelláját!!!   
 
 

 

DELHITŐL NYUGATRA
 
JAIPUR
 
Az 1727-ben alapított, épületeinek rózsás színre festett falai miatt Rózsaszín Városként is ismeretes Jaipur (Dzsajpur) ma Rádzsasztán fővárosa, egyben legnagyobb települése. A város alapítójáról, Dzsai Szingh maharadzsáról kapta a nevét, aki uralkodói erényei mellett korának neves matematikusa és csillagásza is volt. Jaipur legfőbb látnivalója az uralkodó egykori lakhelyéül szolgáló Városi Palota, az öt emeletes, különleges megjelenésű Havá Mahal, avagy a „Szelek palotája”, illetve a viágörökségi védettséget élvező Dzsantar Mantar (Jantar Mantar) csillagvizsgáló. Jaipur közvetlen közelében fekszik Amber, amely hat évszázadon keresztül szolgált Rádzsasztán székhelyéül. A dombtetőn emelkedő Amber Erőd hűen tükrözi a mogul uralkodók egykori hatalmasságát. Jaipurtól mintegy 180 kilométerre található a Ranthambore Nemzeti Park, amely nevét a területén, egy sziklaszirten magasodó 10. századi Ranthambore Erődről kapta. A fák által benőtt erődítmény üres pavilonjai ideális hűsölőhelyül szolgálnak a park legismertebb lakói, a tigrisek számára. A közeli (120 km) Puskar ad otthont évente a rádzsputok klánjának színes, látványos eseményének, a puskári tevevásárnak és fesztiválnak.
 
UDAIPUR
 

Rádzsasztán legismertebb városa. A mesebelien díszített paloták, a hegyvidék és a tavak kínálta környezet romantikus jelleget ad a városnak. II. Udai Szingh, 1559-ben tette központjává, amikor Delhiből érkező muszlim betörések korábbi erősségét Chittor-t bevették. A Picshólá-tó partján kifejlődő Udaipur ma kellemes, csendes „kisváros”. Az eredeti városfalakon belül találjuk az uralkodó, sziklagerincre épített „városi palotáját”, amely ma múzeum, és ahonnan pazar kilátás nyílik a tó „úszó palotáira”: Dzsag Mandir, Dzsag Nivász.  A tó mentén továbbhaladva találjuk a Hajadonok kertjét (Szahélion ki Bari), ahol a fejedelmi hindu tájkertészetet csodálhatjuk meg. A város híres miniatűrjeiről és újabban a kortárs művészeiről is, de a Népművészeti Múzeum (Bhartiya Lok Kala Mandal) is megéri a látogatást (bábok hangszerek, festmények)! Ha időnk engedi egy napos kiruccanások tehetők: Eklingdzsi és az ősi Nágda (Síva és Krisna) templomaihoz. Ránakhpur dzsaina templomai és Kumbalgar erődje is egy nap alatt elérhető. A dzsaina templom 360 fokban. Szintén értékes Nathdwara, mert itt áll India leghíresebb Krisna temploma. Érdemes a városból azonban több napra is kiruccanni, főleg ha a leghíresebb dzsainista templomokat keressük (Dilvárá templomok) és az ősi főváros, Csittor még romjaiban is lenyűgöző!!!

 
JODHPUR
 
A Thár-sivatag homoktengerébe épült Jodhpur a sziklafalról a város fölé magasodó, fenséges Méhrángarh-erőddel, nyüzsgő, színpompás bazárjaival, elegáns palotaépületeivel, kékre festett házaival olyan, mintha az Ezeregyéjszaka meséiből lépett volna a látogató elé. A város további látnivaló közé tartozik a Dzsaszvant Thada (Jaswant Thada), II. Dzsaszvant Szingh maharadzsa fehér márványból épült síremléke, vagy az Umméd Bhavan Palota sajátos épülete. A márványból és rózsaszín homokkőből épült monumentális épület a rádzsput, dszainista és európai építészet stílusjegyeit is magán viseli. Jodhpurtól 9 km távolságra fekszik Mandore, ahol a Jodhpur megalapítása előtti uralkodók ősi fővárosa. Mandore 360 fokban. Az északi irányban 65 km-re található Osziján, a Thár-sivatag oázisa, amely a 8-12. században élte fénykorát, mikor a város a Közép-Ázsiába vezető karavánutak fontos csomópontja volt. A város egykori fényűző gazdagságát, valamint erős dzsainista múltját hűen tükrözik az itt található pompás templomok, melyek közül kiemelkedik a Mahávira-templom, a Nap-templom és a Szacsijá Mátá-templom.
 
 
JAISALMER
 
Az aranysárga homokkőből épült város igazi, pompás, élettel teli oázis a települést körülölelő Thár-sivatag végtelen homokjában. A 80 méter magas domboldalról a városra tekintő Jaisalmer-erőd Rádzsasztán élő múzeuma, hiszen az ódon erődítmény falai között meghitt otthonok, szállodák, színes bazárok, kanyargó utcácskák és üzletek labirintusa rejtőzik. Az erődöt a rádzsput uralkodó, Rával Dzsaiszal építtette 1156-ban, ám az idők során számos átépítést megélt, míg elnyerte mai, kilencvenkilenc tömör bástyával megerősített formáját. A mívesen faragott erkélyekkel és homlokzatokkal teli óvárosban találhatóak az egykori uralkodói palota épületei, valamint a város életében fontos szerepet betöltő dzsainista lakosság által létrehozott templomok. Jaisalmer legfontosabb látványosságai közé tartoznak a havelik, azok a kőcsipkékkel díszes egyedi paloták, amelyeket a helyi előkelőségek és gazdag kereskedők építtettek, s amelyek hosszú generációkon keresztül hajlékul szolgáltak egész családjuk számára. Jaisalmer 360 fokban.
 
 
 
DELHITŐL ÉSZAKRA
 
AMRITSAR
 
Pandzsáb legszebb városát, a szikhek legszentebb városát Amritszárt 450 km-re északra találjuk Delhitől. A szikhek, egy 500 éve alakult katonai „kaszt” tagjai, akik valaha hatalmas területeket ellenőriztek. A szent város, Amritszar belsejében találjuk a Hallhatatlanság Nektárjának tavát, melynek közepén ál az Arany-templom. Az Arany-templom 360 fokban A tó környezete világörökségi helyszín. Érdemes még felkeresni a hindu, Durgá-templomot és esti sétát tenni a valaha királyi kertnek épült Ram Bagh-ban. Ha időnk engedi, vessünk egy pillantást a száz éves mogul stílusban épített hatalmas Khalsa Főiskolára, ahol a helyi mezőgazdasági adottságok kihasználására országos hírű mérnökképzést alapítottak. Amritsar szomszédvárosa az ősi Lahore, ami már Pakisztán, a közeli híres (Wagah) határátkelő két világ találkozása manapság. Érdekes több napos kimozdulás lehet az „indiai Lhásza”, Dharamszala városkája, mely valaha brit erősség és gyarmati pihenőhely volt, mára azonban a kínai megszállás elől 1959-ben menekült tibetiek otthona. Leghíresebb lakója a Dalai Láma.
 
 
SRINAGAR (KASHMIR)
 
Red Fort
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LEH (LADAKH) 
 
 
 
 
DELHITŐL KELETRE
 
VARANASI
 
A Gangesz folyó nyugati partján elterülő, Benáresz néven is ismeretes város India legszentebb, s talán legrégebbi városa, a hindu vallás központja, zarándokok millióinak áhított végállomása. A Himalája bércei közül aláereszkedő fenséges folyó minden földi bűntől megtisztító vizéhez a parton 5 km hosszan lépcsősorok, ghátok vezetnek, melyek teraszait Siva lingamok szegélyezik. Egy hajnali hajókázás a ghátok sorai mellett feledhetetlen élményt jelent, amely során élet és halál szemtanúi lehetünk. A város lakói, valamint az ország legkülönbözőbb szegleteiből ideáramló zarándokok rituális fürdőt vesznek, ruhát mosnak, füstölővel, virágokkal és olajmécsesekkel áldozatot mutatnak be a hindu isteneknek, vagy leplekbe burkolva elhamvasztják elhunyt szeretteiket. A város számtalan temploma közül a Siva istennek szentelt Arany-templom, vagy Visvanáth-templom örvend a legnagyobb tiszteletnek. Varanasiból érdemes rövid kirándulást tenni Szárnáthba, a buddhizmus kultikus helyszínére, ahol a hagyomány szerint Buddha a megvilágosodása utáni első prédikációját tartotta. A nevezetes helyen ma a Dhamekh-sztúpa magasodik. Varanasi 360 fokban.
 
BODH GAYA
 
Bodh Gaya a buddhizmus egyik legszentebb zarándokhelye, ahol a hagyományok szerint egy bódhi-fa alatt meditálva Buddha elérte a megvilágosodást. Mikor Asóka király küldöttségei révén a Tan eljutott Sri Lankára, a szent fa egy hajtását a szingaléz fővárosba, Anuradhapurába vitték, s az arról szárba szökő fa, ma is az egykori királyváros becses látványossága. A Bodh Gayában látható szent bódhi-fa az anuradhapurai növény egy hajtásáról fakadt, melyet az eredeti fa kipusztulása után telepítettek vissza az anyanövény helyére. A fa alatt a Vadzsrasilá vörös homokkő trónusa jelzi a bölcs megvilágosodásának pontos helyét. A helyszínen már a Buddha halálát követő évszázadokban sztúpákat létesítettek, ám a Mahábódhi-templom jellegzetes, gúla alakú tornya bizonyosan csak később készült, s egy ezredéve magasodik a környező táj fölött. A világörökségi templom vallási jelentőségét bizonyítja, hogy az évszázadok során számos szingaléz és burmai uralkodó anyagi felajánlásokat tett a kolostor javára. Az utóbbi évtizedekben számos buddhista ország, így például Kína, Thaiföld, Bhután és Japán is kolostort létesített, ez utóbbi előtt 25 méteres ülő Buddha-szobor található. 
 
KALKUTTA (KOLKATA)
 
A város felemelkedését az angol gyarmati idők hozták el, amikor Kalkutta a brit koronagyarmat fővárosává vált, s ezt a funkcióját egészen 1911-ig tartotta. Az egykori birodalmi központot nem az ősi műemlékek, sokkal inkább a viktoriánus, gótikus építészet, valamint a koloniális hangulat jellemzi. A brit időszak legfőbb emlékei a Victoria Memorial, a hajdani hivatali épület, az Írók Épülete, illetve a gyarmati idők kormányhivatala. Kalkuttától délnyugatra, Konárakban található a világörökségi védelmet élvező Nap-templom, melyet a 13. században a hindu Napisten, Szúrja tiszteletére emeltetett Naraszimhadéva király. A fenséges templom különlegessége, hogy 12 pár kerékkel egy hatalmas szekeret, az istenség közlekedési eszközét formázza.  A Brahmaputra-folyó völgyében fekszik a lenyűgöző szépségű Kaziranga Nemzeti Park, mely a kihalás szélére sodródott indiai orrszarvú legfőbb menedéke, egyben az ország fontos világörökségi helyszíne. A mocsaras, végeláthatatlan, magas fűvel benőtt terület az egyszarvú, páncélos óriásokon kívül bivalyoknak, szarvasoknak, sakáloknak és tigriseknek is otthont ad. 
 
 
 
KÖZÉP-INDIA
 
BOMBAY (MUMBAI)
 
Az India nyugati partján található Bombay, újabb nevén Mumbai, az ország gazdasági központja, legnépesebb, legnyüzsgőbb, kozmopolita metropolisza, ahol India minden szeglete képviselteti magát. Az egykor mindössze hét mocsaras szigetből álló területet előbb a portugálok szerezték meg, majd a brit koronára szállt braganzai Katalin hozományaként, mikor 1661-ben házasságot kötött II. Károllyal. A Kelet-Indiai Társaság ellenőrzése alatt a 18. századra Bombay Ázsia egyik legnagyobb tengeri kikötőjévé vált. Mára a legújabb kori felhőkarcolók mellett jól megfér a gyarmati időszak számos gazdag emléke, melyek közül legfontosabbak az V. György látogatásának emlékére emelt India Kapu, a Viktória-pályaudvar gyönyörű, világörökségi épülete, a Városháza, a Bíróság épülete, a Crawford-piac, a Wellington-szökőkút, vagy a rendkívül gazdag gyűjteménnyel rendelkező Prince of Wales Múzeum. A város partjai mellett található Elephanta szigete, amely az egykor itt álló hatalmas kőelefántról kapta nevét, s amelyen gyönyörű, 6. századi hindu barlangszentélyek találhatóak. Az Elephanta barlang 360 fokban.
 
 
AJANTA ÉS ELLORA
 
Aurangabad városának környékén találhatóak Ajanta és Ellora UNESCO világörökségi barlangszentélyei, melyek egyértelműen az indiai művészet csúcsteljesítményei közé tartoznak. Ajanta 29 buddhista barlangja egy U alakú, függőleges sziklafalba épült az i.e. 2.-i.sz. 7. századok között. A csarnokok falait díszítő freskók és domborművek főként a dzsátakákból, Buddha korábbi születésregéiből származó jeleneteket ábrázolnak. Ajanta 360 fokban. Ellora barlangjait egy domb oldalába vésték, legtöbbjüket a 7. században, amikor Ajanta alkotói ismeretlen okból hátrahagyták művüket. Ellórában több vallás szentélyei is megtalálhatóak, a déli oldal 12 barlangja buddhista, a középső 12 hindu, míg az északi oldal 5 barlangja dzsainista szentélyeknek ad otthont. A buddhista rész legpompásabb alkotása a Visvakarma-csarnok, vagy népszerű nevén az Ácsmester-csarnoka, ahol a művészek koruk famennyezeteit utánzó mintázatot faragtak a sziklafelületbe. Ellora legragyogóbb gyöngyszeme a lélegzetelállító, választékosan kidolgozott Kailásza-templom, amely Siva isten égi lakhelyét formázza. Ellora 360 fokban.
 
HAMPI
 
Hospet város közelében, Hampi falvánál, holdbéli, hatalmas sziklákkal teleszórt, elhagyatott tájon található a hindu uralkodók késői fellegvára, Vidzsajanagar lenyűgöző műemlékei. A fényes város Krisnadéva Rája 16. századi uralkodása alatt élte virágkorát, míg a Dekkán egymással szövetségre lépő mohamedán uralkodói végül 1565-ben meghódították a területet. A mintegy húsz négyzetkilométer kiterjedésű egykori főváros egyik leghangsúlyosabb műemléke a Virúpáksa-templom lépcsőzetes piramisa. A Visnu tiszteletére emelt Vitthala-templom Hampi építészetének egyik gyöngyszeme, csarnokának mívesen faragott oszlopait ágaskodó, mitologikus lények díszítik. Udvarán gyönyörű állapotban megmaradt, szekeret formáló kőszentély található. A Krisna-templomot Krisnadéva Rája alapította, mellette Ganésa-templom áll. A számos vallási műemlék mellett Hampi olyan érdekességeket is kínál, mint a királynő egykori fürdője, a Lótusz-pavilon, a Lépcsős medence,vagy a hajdan elefántistállóként működő boltíves épület. Hampi 360 fokban. Hampi környékén találhatóak Badámi barlangtemplomai, valamint Pattadakal világörökségi templomai, melyek a Csálukja dinasztiához köthetőek. 
 
GOA
 
India legismertebb tengerparti üdülőhelye. Kellemes, „utazóbarát” India vár itt ránk és a portugál gyarmati világ (1510-1961) gyöngyszemének emlékei. A valaha oly fényes városállam ma Világörökség. Goa 360 fokban Két-három gyarmati hangulatot idéző érdekes felfedezőnapot is tehetünk a környéken. Mindenekelőtt a Panajinak nevezett városrészt járjuk be: Idalcao-palota, szép a kilátás a Szeplőtlen Fogantatás-templomtól és Altinho-hegyről, Vasco de Gama (Menezes Braganza) Intézet - könyvtár; Sao Tomé-templom, Szent Sebestyén kápolna; Sétát tehetünk (Velha) Ó-Goában: az Alkirály kapujától, a Szent Kajetán-templolmon, a Sé-katedrálison át a Bom Jesus Bazilikáig és a Szent hegyi templomokig. Szintén megér egy napot egy-egy gyarmati udvarház felkeresése Margaoban (Sat Burnzam Gort) vagy Chandor környékén (Braganza-ház). Ha azonban csak egy indiai viszonylatban jó tengerpartot keresünk, Goa akkor is ideális választás. Természetesen ajánlatos nem a ’70-es években, a hippik által felkapott központi partszakaszokon keresgélni, hanem messze északra vagy délre akad egy-két minőségi szálláshely.
 
 
DÉL-INDIA
 
MADRAS (CHENNAI)
 
Tamil Nadu fővárosa a dél-indiai utazások legjobb kiindulópontja. A kis halászfalunál alapították a britek első gyarmati telepüket Indiában 1639. A mára nyüzsgő metropolisszá vált város különleges hangulatot sugároz: a gyarmati műemlékek (Szent György-erőd, Szent Mária-templom, a Legfelsőbb Bíróság épülete, vagy portugál Luz-templom), a hindu emlékek (Kapaleshwara dravida temploma vagy a Csóla bronzgyűjteményt őrző múzeum) és a kilómétereken kanyargó Marina tengerpart. Madrasban érdemes még felkeresni a világhírű Kalakshetra Táncakadémiát, ahol a bhárata nátjam táncot testközelből lehet megismerni. Madrasból 1 napos kirándulást tehetünk Mahabalipurába, az egykori Pállava királyság kikötővárosába. Az ősi parti templomok világörökségi védettséget élveznek (öt kocsi csoport, Ardzsúna vezeklésének domborműve). Az egyik legnagyobb látványosságot, a Pallavák és a Csólák egykori fővárosát Kanchipuramot, az ezer templom városát egy napos kirándulással bejárhatjuk. Míg Pondicherry bájos, franciás gyarmati hangulatú városkája is egy napos utazást igényel.
 
 
BANGALORE
 
Az egykor a kertek városaként ismert település ma India egyik leggyorsabban fejlődő városa. Az informatikai ipar fejlődését és a szédületes ütemű modernizációt a hi-tech korszak hozta el, amely mára „India Szilícium-völgyévé” tette Bangalore városát. A hatalmas, egyre népesedő kozmopolita metropoliszban a világ vezető informatikai cégei mind képviseltetik magukat. Bangalore izgalmas látnivalója a Lálbág botanikus kertje, ahol a trópusi flóra hallatlan gazdagságából kaphat ízelítőt a látogató.  Délkeleti irányban mintegy 140 km távolságra fekszik Mysore (Májszúr), a paloták és a szantál városa. Legfontosabb műemléke az 1897-ben épült Amba Vilász palota, mely a hindu és mohamedán építészet elemeit ötvözi. A Csámundi-hegyen található Nándi, az égi bika 7,5 méter hosszú monolit szobra a 17. századból. A közeli Szomnáthpur faluban áll a 13. századi Késava-templom, amely a Hojszala dinasztia egyik legcsodálatosabb emléke. 1800 méteres tengerszint feletti magasságban, három hegyi folyó találkozásánál található Munnar városkája, mely a dél-indiai brit kormányzat kedvelt nyaralóhelye volt egykor, ma leginkább zöldellő teaültetvényeiről híres.
 
THANJAVUR
 
A Cavery-folyó deltavidékének gazdag rizstermelő vidékén fekszik a hatalmas Csóla dinasztia egykori fővárosa, Thanjavur, amely hosszú évszázadokon keresztül a régió legfontosabb hatalmi és kulturális központja volt. A város fényes múltjának legpompásabb tanúja, egyben a Csólák templomépítészetének kiemelkedő alkotása az UNESCO világörökségi védettséget élvező Brihadísvara-templom, amelyet a dicsőséges Rádzsarádzsa király alapított a 11. században. Thanjavur további látnivaló közé tartozik a régi palota, valamint a hallatlanul gazdag gyűjteménnyel rendelkező Szaravszvati Mahal könyvtár. A várostól északra található Chidambaram, ahol India egyik legfontosabb Siva templom, a Natarádzsa-templom látható. Thanjavurtól mintegy 56 kilométerre elérhető Trichy (Tiruchirapalli), amely  leginkább a város fölött 83 méteres magasságban magasodó Sziklaerődről nevezetes, de a közeli Srírangam sziget ad otthont Tamil Nádu egyik legfontosabb zarándokhelyének, a Visnu istennek felszentelt Ranganátha-templomnak.
 
 
MADURAI
 
Madurai, a tamil kultúra fellegvára, egyben Dél-India legöregebb városainak egyike, amely már a római időkben is fontos világkereskedelmi központ volt. Madurai igazi templomvárosa, a hinduk fontos zarándokhelye a Mináksi-templom, amelyet a Pándija dinasztia alapított a 7-10. századok között, de később többszörös bővítéseken esett keresztül. A templom egyik legszebb része a rendkívüli aprólékossággal megmunkált oszlopairól híres „Ezer oszlop csarnoka”, de legalább ennyire látványosak a négy égtáj felől a főszentélyhez vezető utak fölé magasodó gópurák, vagy kapuzatok. A lépcsőzetes piramisra emlékeztető, több tíz méter magas épületek minden négyzetcentiméterét istenségek, bizarr szörnyalakok, elefántok, harcosok alakjai népesítik be, amelyek tobzódóan tarka színekben, kékben, zöldben, pirosban pompáznak, pontosan mutatván a látogatónak, hogy nem pusztán a régi korok letűnt dicsőségének műemlékénél, hanem minden porcikájában eleven vallási helyszínen jár. Madurai további látnivalói a hindu és iszlám vonásokat elegyítő Tirumala Nájak palota, valamint a Teppakulam medence a közepén, egy szigeten található templommal.
 
COCHIN 
 
Kocsi Kerala legbájosabb városa. Az „arabok” ázsiai tengeri kereskedelmének több évszázadig virágzó kikötője volt. Ezért sokáig az „arab tenger királynője”-ként emlegették, amíg a feketebors kereskedelem busás bevételei ide nem csábították 1500-ban Vasco de Gamát és ezzel a városka a portugálok kezére került. A híres kalandor Pedro Alvarez Cabral, ferences társaival templomot emelt és buzgón téríteni kezdték a helyieket. 1663-ban a kikötő holland kézre került, majd 1795-ben a britek kaparintották meg. Minden kultúra nyomott hagyott a városon az arab és zsidó kereskedőktől a brit gyarmatosítókig. A történeti negyed a portugálok építtette Mattancherry Holland Palotától a Kocsi Erődig tart. Itt találjuk a Paradesi zsinagógát, a Santa Cruz Bazilikát, a Szent Ferenc templomot, a 17. században épített holland és keralai stílusú házakat és híres kínai halászhálókat. Egy este érdemes megtekinteni a különleges kathakali táncot. Kocsiból különösen ajánlott többnapos kirándulást tenni Kerala vízi világába. Allepey felé kellemes zöld, trópusi környezet, idilli holtágak várnak, melyeket lakóhajóvá alakított tradicionális bárkákról fedezhetjük fel. Ha időnk engedi töltsünk további pihenőnapokat Keralában. A tengerpart nincs ugyan a világ 10 legjobbjában, de minőségi szállások és a híres ayurvédikus gyógy- és spa programok ellensúlyozzák a fehér homok hiányát.
 
 

 

India, város, városok, nagyvárosok, programok, látnivalók, látványosságok, Delhi, Agra, Khajuraho, Sanchi, Száncsi, Jaipur, Dzsaipúr, Udaipur, Jodhpur, Dzsodpúr, Jaisalmer, Dzsaiszalmer, Amritsar, Amritszár, Srinagar, Kasmír, Leh, Ladak, Varanasi, Varanászi, Bodh Gaya, Kalkutta, Kolkata, Bombay, Mumbai, Ajanta, Ellora, Hampi, Goa, MAdrasz, Madrász, Chennai, Bangalore, Thanjavur, Madurai, Cochin, Kocsi