Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Indonézia

Indonézia Délkelet-Ázsia ékszerdoboza. Az ország 17 és fél ezer szigete végeláthatatlan gyöngysorként csavarodik az Egyenlítő köré, s a szigetcsoportok – mint az ékszerdoboz megannyi, trópusi tengerbe merült rekesze – ezernyi kincset rejtenek a kíváncsi idegen számára. Ezeknek a találomra széthintett gyöngyöknek a rendetlen kuszasága köti össze Ázsia és Ausztrália kontinenseit, de a különböző népeknek és vallásoknak otthont adó szigetvilág hidat képez két roppant víztömeg, az Indiai- és a Csendes-óceán között is.
Az egykor Holland Kelet-Indiaként ismert ország a kultúrák olvasztótégelye. A szigetvilág sárga, bronzbarna vagy szénfekete lakói imákat rebegnek Allahnak, Buddhának, Sivának vagy Krisztusnak, de a bennszülöttek néhol még állatokat áldoznak fel, hogy kiengeszteljék őseik szellemét. Az őskor és a legújabb kor találkozik egy zászló alatt. Míg Új-Guinea szigetén, Nyugat-Iriánon a pápuák legnagyobb becsben tartott eszköze a kőbalta, egyetlen ruházatuk pedig a pénisztartó koteka, addig Jakarta polgárai csinos japán autókkal száguldoznak az üvegtõl csillogó szórakoztató- és bevásárlóközpontok útvesztőiben.

Az indonéz szigetek Földünk flórájának és faunájának kincsestárai is. Olyan ritka növény- és állatfajoknak adnak otthont, mint Új-Guinea színpompás paradicsommadarai (melyek Indonéziában a turizmus szimbólumai is), kelet tündérmeséinek sárkányai, a komodói varánuszok, vagy a három méter magasra is megnövõ, szár nélküli kibut virág. Számos botanikus kertben, madár- és vadasparkban kerülhet közvetlen közelségbe a természettel a látogató, de nyitva az út az esőerdõk sűrűje, vagy a távoli, kevésbé látogatott szigetek felé is, ahol hajdanán nagyhatalmak versengtek az arany értékével vetekedő fűszerek birtoklásáért.
Az országot sokszor nevezik a "tűz gyűrűjé"-nek is, hiszen területén közel 400 tűzhányó kúpja magasodik a síkságok és erdők fölé. Ezek közül 129 aktív vulkán bármelyik pillanatban robbanhat, hamuesővel és lávafolyammal fenyegetve környezetének lakóit. Az igazán veszélyes kitörések szerencsére ritkák, ám a dzsungelek és tengerek "tűzhegyei" – a gunung apik, ahogy az indonéz mondja – gyakran lövellnek forró gőzoszlopokat és fojtó gázokat a kék égre. A múltban is heves geológiai tevékenységnek köszönhetően bőséges ásványkincs- és energiatartalékok alakultak ki a föld mélyén, amelyekkel Indonézia bolygónk egyik leggazdagabb "elfekvő" vagyonát tudhatja magáénak. A természet olyan bőséggel szórta szét ajándékait e távoli vidéken, mint talán sehol másutt a glóbusz felszínén. 

A hosszú évszázadok során számos felfedező, hódító, kalandor, hittérítő, tudós és művész indult el messzi tájakról, hogy kivegye a részét ebből a dáriuszi halmazból. A művészek csapata az 1920-as évek végén talált rá Bali édeni szigetére, ahol a földi paradicsomot vélték megtalálni. A színes trópusi szigetet, melyet a független India első elnöke, Dzsavaharlal Nehru költőien a “Világok Hajnalának” nevezett, a hitregék egy különálló világként festik le, ahol a határmezsgyét jelentő partvonalon túl már csak a tenger végtelen kékje hullámzik. A prózai valóságban az Indonéz Köztársaság szerves részét képező sziget csupán az önálló provincia státuszt mondhatja magáénak (méghozzá a legkisebbét), ám ez sem kis szó annak fényében, hogy az országot több ezer sziget szövetsége tartja össze, amely ráadásul nem is mai keletű. Több száz, sőt ezer éves kapcsolatrendszer ez, melyben a hatalmi központok néha ugyan változtak, ám többnyire a jávai dominancia érvényesült, akárcsak napjainkban. Így nem meglepő, hogy a balinéz kultúra is egy hajdan Kelet-Jáván székelő gazdag civilizáció, a Madzsapahit birodalom örökségeként él tovább, mely az iszlám terjeszkedése elől keresett magának menedéket a Bali-szoros másik oldalán. Ma az Indonéziát felkereső turisták közül szinte mindenki ennek az életörömtől hangos, mesébe illő világnak a titkaira és szépségeire kíváncsi, így nem csoda, hogy Bali évente csaknem 3 millió külföldi turistát lát vendégül.

 

Indonézia, vízum, időeltolódás, pénznem, lakosság,