Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Kambodzsa - ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Felszínrajz: A 181 035 km² területű Kambodzsa közel kétszer akkora területet foglal el mint Magyarország. Az észak-déli irányban 450 km, kelet-nyugati irányban 580 km kiterjedésű ország nyugaton Thaifölddel, északon Thaifölddel és Laosszal, keleten pedig Vietnammal határos, míg délen a Sziámi-öböl hullámai mossák partjait. A bő rizstermést a 3000 km²-es Tonlé Sap tó és a néhol 5 km széles Mekong folyó vízgyűjtő területei biztosítják. Az esős évszakban a hatalmas folyammá dagadt Mekong hízlalja két és félszeresére a Tonlé Sap tavat, a száraz évszakban viszont, amikor a folyó vízszintje süllyedni kezd, megfordul a két nagy víztömeget összekötő Tonlé Sap folyó áramlási iránya, s ekkor már a tó táplálja a Mekongot. 

Időjárás: Kambodzsa a trópusi éghajlati övben fekszik, s az időjárást itt is három évszak jellemzi: a júniustól októberig tartó esős, a novembertől februárig húzódó száraz, illetve a márciustól májusig dúló forró évszak. Az esős évszakban általában délután nyílnak meg az ég csatornái, ami ugyan kevésbé optimális a tengerparti üdüléshez, ám Angkor gyökerekkel átfont romtemplomai ilyenkor különösen izgalmas arcukat mutatják. Az október végétől márciusig tartó hűvös évszak Kambodzsában is a főszezont jelenti, a március-május közötti forró időszakot ellenben meglehetősen magas, 40 Celsius-fok fölé szökő hőmérsékleti maximumok jellemzik.

Lakosság: a kambodzsai populáció az ezredfordulót megelőzően lépte túl a 11 és fél milliós számot, de a prognózisok 2020-ra már 20 millió kambodzsaival számolnak. A khmerek aránya a lakosság körében hivatalosan eléri a 95 %-ot, amivel Kambodzsa Délkelet-Ázsia legtisztább etnikai összetételű országának számít. A maradék 5 %-on a vietnami és kínai közösség, kb. 200 ezer muzulmán csam, és az összesen 60-70 ezer fot számláló, északkeleti hegyi törzsek osztoznak.

Vallás: Kambodzsában a buddhizmus két nagy iskolája közül a theravada buddhizmusnak - az öregek tanításának - is nevezett hinájána irányzat nyert teret, mely Ceylonból indult hódító útjára. A férfiak számára szinte kötelező, hogy életük legalább egy rövid szakaszára leborotválják a hajukat és felvegyék a szerzetesi leplet. Ez lehet akár csak egy hét is, ám a novíciusként vagy samaneraként eltöltött idő általában három hónap. Azok a fiatalok, akik végleg a kolostori életet választják, buddhista tanulmányaik után bhikkukká, vagyis szerzetesekké válnak.

Testbeszéd, tabuk: a fej a lélek helye, így a felnőttek fejének érintése tabunak számít. Udvariatlanságra vall, ha lábfejünket másokra irányítjuk - ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes. Egy helyiségen belül a hívők nem helyezkedhetnek el magasabban, mint a szerzetesek, utóbbiakat pedig megérinteni sem szabad a nőknek. A templomok előtt, vagy ha valaki a házába invitál bennünket, ne feledjük levenni a cipőnket!

Építészet: Kambodzsa régi lakóinak építészeti csúcsteljesítménye kétségtelenül Angkor és környéke. A legendás romváros IX-XV. században emelt templomkomplexumai a kor egyik leggrandiózusabb városának megszületését eredményezték. Az egykori Khmer Birodalom két legcsodálatosabb gyöngyszeme kétségtelenül Angkor Wat, Visnu hatalmas szentélye, és az Angkor Thom-i városrész dísze, a Bayon-templom.

Művészetek: A szobrászat már a korai századokban, Funan és Chenla idején is nagyszerű remekművekkel rukkolt elő, melyekben főként a nyolc karú Visnut, a Siva és Visnu jegyeit ötvöző Harihara istenséget, és a buddhista bódhiszattvákat ábrázolták előszeretettel. Ebből az időszakból gyönyörű darabok láthatók a fővárosi Nemzeti Múzeumban. Az angkori éra IX-XIV. századi alkotásai közül Angkor Wat Visnu-legendákat felelevenítő domborművei, a Bayon apszarái (égi táncosai), valamint Banteay Srei kőcsipkéi és a Leprás király teraszának reliefjei számítanak a legkifinomultabb alkotásoknak.

Vízum: a 28 napig érvényes vízumot 20 dollár és egy igazolványkép ellenében ütik az útlevélbe a 30 napi tartózkodásra jogosító pecsétet, de a poipeti határátkelőnél a Thaiföld felől érkezők is megválthatják a vízumot.

Időeltolódás: Magyarország és Kambodzsa közötti időeltolódás télen + 6 óra, nyáron pedig 5 óra.

Pénzváltás: Kambodzsa pénzegysége a riel (1 USD = 4000 riel). A nagyobb városokban a riel mellett dollárral, a nyugati országrészben pedig thai bahttal is fizethetünk. A pénzváltással nem lesz gondunk, hiszen az amerikai zöldhasút szinte mindenkinél becserélhetjük rielre, ám az utazási csekket (kezelési költség 2 %) a fővároson kívül csak Siem Reapban, Battambangban, Sihanoukvilleben és Kompong Chamban tudjuk beváltani. A vidéki utazások elott ezért mindig töltsük fel zsebeinket a helyi fizetőeszközzel. A hitelkártyák elfogadása limitált, használatuk pedig drága (2 %, 500 dollárig 10 USD), ám a Külkereskedelmi Bank és a Kambodzsai Kereskedelmi Bank (Cambodian Commercial Bank) alacsonyabb költségekkel dolgozik.

Egészség: megelőző oltás nem kötelező. Az alapvető elsősegélydoboz tartalmának összeállításával (fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek stb.) az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kivédhetjük, de ha komolyabbra fordul a baj, mindenképpen forduljunk orvoshoz, s igyekezzünk visszajutni Thaiföldre, ott ugyanis sokkal jobb az orvosi ellátás.

Öltözködés: a könnyű, pamutból készült ruháké, a túrákon pedig a kényelmes sportcipőé az elsőbbség, míg a napsugarak ellen egy fejfedő is jól jöhet. A vallási emlékeknél a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész a mérvadó, s praktikus lehet a papucs vagy szandál is, mert ezekből sokkal könnyebben kibújhatunk a templomokba való belépés előtt.

Étkezés: a Thaiföldről érkezők sok párhuzamot fedezhetnek fel a sziámi és a khmer konyha között, azzal a különbséggel, hogy az utóbbiból kikerülő ételekhez valamivel kevesebb fűszert használnak, mint „odaát”, ám egy kis gyömbérrel, korianderrel, citromfűvel és mentalevéllel itt is csodákra képesek a szakácsok. A franciák is hagytak maguk után egy áldott jó dolgot: a baguettet.

Vásárlás: amennyiben a thaiföldi és burmai boltokat nem sikerült útba ejtenünk kirándulásunk során, Kambodzsában is jó áron hozzájuthatunk az aranyból, ezüstből és drágakövekből készült ékszerekhez, de az antik tárgyak és a finom selyemszövetek is könnyen elcsábíthatják az utast. A szuvenírvadászok számára a főváros piacai jelentik a legideálisabb terepet.

Hivatali órák: a kambodzsai bankfiókok hétköznapokon 7.30-16.00 vagy 8.30-15.30 között tartanak nyitva.

Hálózati feszültség: 220V (50Hz), hálózati átalakítóra ritkán lesz szükségünk.

Fotózás, filmezés: a kínálat rendszertelensége miatt a fotósoknak és videózóknak itthon vagy Thaiföldön érdemes feltölteniük készleteiket. A filmhívásra és képnagyításra - a minőség miatt - ugyanez vonatkozik.

Posta, telekommunikáció, internet: Kambodzsából a 00-36 + körzetszám + egyéni szám tárcsázásával hívhatjuk Magyarországot, míg a khmerek országát a 855-ös hívószámmal érjük el külföldről. A nemzetközi hívásokat a hoteleken kívül az utcai telefonfülkékből is megejthetjük (hétvégenként 20 % kedvezménnyel!), amihez a vendéglátóhelyeken, postahivatalokban és boltokban vásárolhatunk telefonkártyát. A mobiltelefonosok a MobiTel (GSM) hálózatot használhatják - ennek kódszáma: 456-01, a kijelzőn megjelenő felirat pedig „MobiTel KHM” vagy „MT-KHM”.

 

 

Kambodzsa, Angkor, pénznem, lakosság, étkezés, művészetek, külképviseletek