Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Kambodzsa - TÁJAK, VÁROSOK

A FŐVÁROS, PHNOM PENH

Kambodzsa fővárosa, Phnom Penh a hömpölygő Mekong és a Tonle Sap folyók összefolyásánál fekszik. Phnom Penh valódi oázisnak tűnhet Ázsia modern nagyvárosai között, mely alacsony épületeivel, rendezett parkjaival és széles, fasorokkal szegélyezett sétányaival idézi vissza a francia gyarmati időket. A főváros központjának legérdekesebb látnivalói - a Királyi Palota, az Ezüst Pagoda és a Nemzeti Múzeum - egymáshoz kényelmes közelségben, a Tonle Sap folyó partja közelében sorakoznak. A Királyi Palota nagyobb része ma is a királyi pár rezidenciájának számít, ezért a lenyűgöző épületeknek és a palotakertnek csupán töredékében gyönyörködhetünk, a Smaragd Buddha 90 kilogrammos aranyszobrát örző Ezüst Pagoda belsejében azonban már számtalan Buddha-figurát és mitológiai lényt vehetünk górcső alá a vastag ezüstpadlózaton sétálva. A Nemzeti Múzeumban az ősi khmer civilizáció és az egykori főváros, Angkor műtárgyait állították ki.

 

Phnom Penh látnivalói között még a város névadó temploma, a Wat Phnom és a központi Psar Thmei piac nyüzsgése jelenthet kellemes alternatívát, a vörös khmerek áldozatainak emléket állító Thoul Sleng Múzeum (a volt S-21-es Állambiztonsági Börtön), valamint a várostól nem messze fekvő Choeung Ek-i gyilkos mezők ugyanakkor már a közelmúlt megrázó történelméről tanúskodnak. A Phnom Penh környéki műemlékek közül az Angkor-érában épült, XI. századi Phnom Chisorhoz és a XII. századi Ta Promhoz tehetünk még egynapos kirándulásokat. A legszebb és legtöbb angkori műemléket kínáló tartományi várost, Siem Reapot repülővel vagy gyorshajóval közelíthetjük meg a legkényelmesebben Phnom Penhből. A környező országokból pedig közvetlenül repülővel.

 

ANGKOR/SIEM REAP

A IX. századi Indokínában II. Dzsajavarman király vezetésével egy új nagyhatalom kezdett terjeszkedni a mai Kambodzsa határain túlra. Khmer regimentek vetették meg lábukat Laoszban és a mai Vietnam déli részén, övék lett egész Sziám, a "nyugati limesz" pedig a burmaiak felségterületéig tolódott ki.A hinduizmusnak áldozó istenkirályok nagyságát és gazdagságát a birodalom grandiózus fõvárosa, Angkor hirdette a nagyvilágnak. Öt évszázadnyi tündöklés után azonban kezdetét vette a hanyatlás. A sziámi majd a vietnami seregek sorozatos betörései és fosztogatásai nyomán a Khmer birodalom rohamos fogyásnak indult. Végül az udvar úgy döntött, székhelyét átteszi a mai fõváros, Phnom Penh területére, a fényét vesztett, ám még mindig tiszteletet parancsoló Angkort pedig a dzsungel gondjaira bízza. Az új tulajdonos nem is késett sokáig a beköltözéssel.

A környék madarai hol egy fél termést, hol meg anyagcseréjük terhét pottyantották le a magasból, így a talajt ért növénymagokból hamarosan sudár fák törtek a magasba a szépen cizellált templomtornyok mellett. A fák aztán hízni kezdtek, vastag gyökerüket az érdes falak nyílásaiba fúrták, a lombkoronák felõl liánok ereszkedtek az istenek és démonok szobrai közé, az aljnövényzetbõl pedig gyorsnövésû folyondárok indultak el, hogy zöld hálót fonjanak a Mahábhárata kõbe faragott csatajelenetei köré. A dzsungel Angkorba költözött.

A csipkerózsika-álmából 1860-ban felébresztett legenda majd’ öt évszázadra esett ki a történelem körforgásából, ám a komplexum ma már az UNESCO világörökség védi. Az egyik legizgalmasabb templom Ta Prohm, melyet a gyarmati idõk francia restaurátorai úgy hagytak meg az utókornak, ahogy rátaláltak. Itt látszik csak igazán, milyen pusztítást végzett a rendíthetetlennek tûnõ építményekben a vegetáció: az őserdõ uralta részeken szentélyek omlottak be, kapuk rogytak össze, s falak dõltek a terebélyes páfrányokra.

 

A buddhista Bayon reliefjein ugyanakkor a harcosok, istenek, lovak, elefántok, tengeri szörnyek, hajók és égi táncosok mindegyike tisztán kivehetõ, s a rejtélyesen mosolygó, óriási Buddha-arcok közül is csak a magasabban lévõkön virít a zuzmó. Nincs ez másképp a turisták másik kedvence, Angkor Wat esetében sem, melynek impozáns tömbje és az azt díszítő Visnu-történetek reliefjei a naplemente narancsában ragyognak fel teljes pompájukban.

A központi térségen túl számos más izgalmas célpont is alternatívát jelenthet Angkorban: északon kaptak helyet Banteay Srei rózsaszín homokkő templomai és csipkézett domborművei, itt tör az ég felé a birodalom bölcsőjeként számon tartott Phnom Kulen hegy, ahol II. Dzsajavarman Kambodzsa függetlenségét kiáltotta ki, de ezen a területen folyik keresztül az 1000 lingam folyója is, melynek mészkőmedréből hindu istenek és istennők tucatjai tekintenek fel korunk látogatóira a csobogó vizen át. Siem Reaptól 12 km-re keletre találjuk a Roluos-csoportot, az I. Indravarman által építtetett első királyi székhelyet, amely minden későbbi angkori uralkodónak követendő mintaként szolgált. A terület három különálló téglatemploma: Lolei, Bakong és a magyarországi Angkor Alapítvány segítségével rekonstruált Preah Ko. 

A központi körzettől távolabb is számos, ritkán látogatott angkori műemlékkel vagy angkori körzettel találkozhatunk szerte Kambodzsában, de Laoszban (Wat Phu önmagában is világörökségi helyszín) Vietnamban és Thaiföldön (Pnom Rung vagy Phimai) is értékes khmer műemlékeket találhatunk.

Kambodzsában a központi területhez legközelebb Beng Melaea templomát érdemes felkeresni, de szintén ebben az irányban találjuk Kompong Svay Preah Khan nevű templomkomlexumát. Különlegesen érdekes, több évszádos templováros Sambor Prei Kuk és tökéletesen unikális Koh Ker is, mely egyedül mondhatja el magáról, hogy valaha Angkor fővárosa volt. A Koh Ker utikalauzt kollégánk írta, az angol nyelvű guide csak Kambodzsában kapható.

Az elszánt inyencek pedig ne feledkezzenek meg a Poi Pet-i határátkelőtől északra található Bantey Chhmar templomkomplexumról és kivált az északi thai-khmer határon található, drámai hegyoromra emelt világörökségi helyszínről, Preah Vihear-ról se. Preah Vihear körüli konfliktusról kollégánk átfogó cikket írt. A távoli terültek templomainak megközelítéséről tájékozódojon!

 

ÉSZAKKELET-KAMBODZSA

Az északkeleti tartományok felkeresésére - a vidéki utak minősége miatt - legjobb hajóval indulni. Phnom Penh-től 124 km-re északkeletre találjuk Kambodzsa negyedik legnagyobb városát Kompong Chamot, melynek közelében az Angkor-éra távolabbi templomait kereshetjük fel. A Mekongon továbbhajózva 3 óra elteltével érjük el Kratiet: innen hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk az érintetlen Mondulkiri tartomány dzsungeleibe, ahol a csodálatos vegetáció mellett az őserdei törzsek egyedülálló kultúrájába is bepillanthatunk.tségével rekonstruált Preah Ko.

A Mekongon felfelé továbbhajózva juthatunk el a laoszi határtól mindössze 40 km-re fekvő Stung Treng városáig, ahonnan a Mekong lélegzetelállító látványt nyújtó zuhatagaihoz indulnak kirándulások. Útközben a kitartó természetbúvár akár a veszélyeztetett irrawaddy delfin életét is megfigyelheti, Rattanakiri párás esőerdőiben pedig életre szóló élményekkel - bennszülött törzsekkel és háborítatlan ökoszisztémával - találkozhat a luxusigényeket otthonhagyó, kalandra éhes utazó.

 

SIHANOUKVILLE/KEP ÉS A KHMER TENGERPART

Sihanoukville, Kambodzsa tengerparti városkája, Phnom Penhtől 230 kilométerre délre épült, nem messze Kompong Som kikötőjétől. Sihanoukville még nem versenyezhet a már évtizedek óta népszerű thai partszakaszok infrastruktúrájával, de a tengerpart fehér fövenye és a hangulatos öblök szinte mindig kéklő égboltja tökéletes tengerparti pihenést kínálhat azoknak, akik egy délkelet-ázsiai tengerpart romlatlanságát keresik. Sihanoukvilleből rövid csónakúttal a környező korallszigetekre is eljuthatunk, hogy búvárfelszerelésben kerüljünk közelebb a trópusi tenger élővilágához, de a természet szerelmesei a Ream Nemzeti Park mangroveerdőinek és lagúnáinak felfedezése közben is életre szóló élményekkel gazdagodhatnak. A déli országrész ad még otthont a koloniális idők francia üdülőhelyének, Kampotnak, valamint az egykori gyarmati erődnek, Bokornak, mely kellemes hegyvidéki klímájának és gyönyörű tengerre néző panorámájának köszönhette egykori népszerűségét.

 

Kambodzsa, város, városok, üdülőhely, városnézés, Phnom Penh, Angkor, Siem Reap, Sihanoukville