Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Malajzia - ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Államforma szövetségi alkotmányos monarchia 
Főváros Kuala Lumpur 
Terület 329 758 km2 
Népesség 28 810 000 fő 
Hivatalos nyelv maláj 
Vallás mohamedán 58%, buddhista 19%, taoista, konfuciánus 9%, hindu 6%, keresztény 8%,
Időeltolódás +7:00 
Időzónák az országban 

Malajzia az egyik legkellemesebb, nem túl zsúfolt ország Délkelet-Ázsiában. Több évtizedes gazdasági fejlődés és politikai stabilitás tette a régió egyik legvirágzóbb, legegészségesebb országává. 

Általános leírás
Látnivalók: Malaka, a legtörténelmibb város, amely magán hordozza a kínai, a portugál, a holland és a brit hatások nyomait. Valaha a régió legfontosabb kereskedelmi központja volt, ma azonban már nem több, mint egy nyugalmas, sőt unalmas város. Ősöreg dzsunkáikkal az itt lakók még mindig felvitorláznak a folyón, végtelen bájt adva ezzel a tájnak, a városban pedig találhatunk kínai utcácskákat, antik üzleteket, templomokat, és a mára már kiköltözött európai hódítók emlékeit. Georgetown- Penang-sziget a legrégibb brit település Malajziában és a legelső üdülőhely is egyben. Georgetown néhány városrészben azt hihetjük, hogy ötven évet visszaugrottunk az időben. Régi kínai épületek, piacok, templomi ceremóniák és mindenféle ázsiai utcai életre jellemző tevékenység várja az idelátogatót. Cameron-felföld A félsziget központi részén található, a maláj teaipar központja. Magas fekvésének köszönhetően (1500-1800 m) a helyiek és a turisták kedvelt kirándulóhelye az itt jellemző kellemesebb klíma miatt. Tioman-sziget A félszigettől keletre találjuk ezt a mesebeli szigetet. Gyönyörű partjaival, tiszta, koralloknak otthont adó vizeivel, kristálytiszta patakjaival és magas hegycsúcsaival egyedülálló látványt és élményt nyújt. A főszezon június és augusztus között van, míg a monszun ideje alatt, november és január között a terület szinte néptelen. 

Éghajlat Két elkülönült területből áll: a félszigeten fekvő területből, és a Borneó északi részén fekvő területből. A félszigeti rész az ország területének 40%-a. Találunk itt hegyvonulatokat, termékeny síkságokat, míg a szigeten őserdőkkel, folyórendszerekkel találkozhatunk. Jelenleg még az ország területének 60%-át őserdő borítja, de sajnálatos módon a kormány által tervezett hatalmas vízi erőmű megépítése ezt meg fogja változtatni. Egész évben meleg és párás a levegő. A hőmérséklet általában 20 és 30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhető, itt van igazi esős évszak, de ekkor az eső csupán rövid időre töri meg a napsütést, a futó záporok a jellemzőek.

Étkezési szokások
Nem könnyű kifejezetten maláj ételt találni, habár választhatunk a kínai, a nyonya (kínai alapanyagok, helyi fűszerezéssel), az indiai, az indonéz és néhol a nyugati konyha remekeiből is. A satay (húsos kebab fűszeres mogyorószószban) viszont maláj találmány, és mindenhol megtaláljuk. A gyümölcsök szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek a déligyümölcs választékból.

Ünnepek, rendezvények: 
Nemzeti nap (aug. 31.). A Ramadánhoz kapcsolódik a legtöbb ünnep, amely a muzulmán naptár kilencedik hónapjában van. A Ramadán végén három napos ünnep zajlik, ez a legfontosabb maláj esemény: Hari Raya Puasa. A Hari Raya Haji a sikeres mekkai zarándoklatot ünnepli két napon keresztül. Januárban vagy februárban a Kínai Újévet vidám, táncos parádéval üdvözlik. A legdrámaibb hindu fesztivál a január végén tartandó Thaipusam.

Pénz és költségek:
Körülbelüli árak:
Étkezés:
Olcsó étel: 3-4 USD
Étteremben: 8-15 USD
Első osztályú étteremben: 15 USD és fölötte
A bankok 2-3 dollár kezelési költséget számítanak fel pénzváltáskor. A pénzváltóirodákkal legyünk óvatosak, mert nem egyöntetű árfolyammal számolnak és járhatunk igen rosszul is, a két utcával arrébb található irodához képest. Kezelési költséget nem számítanak fel és készpénz váltása esetén nagy eséllyel jobb árfolyamot találunk, mint egy bankban.
A nagyobb szállodák és éttermek elfogadnak hitelkártyát is, valamint pénz automatákat is találunk. Az itthoni bankunktól azért jobb megkérdezni az utazás előtt, hogy számlánkról le tudunk-e venni pénzt Malajziában.

A borravaló nem szokás. A drágább szállodák és éttermek pedig már eleve hozzáadják a számla összegéhez a kiszolgálás díját, ami 10%.

Mikor utazzunk:
Ha a keleti partra utazunk, jobb ha elkerüljük a november és január közötti esőzéseket. Egyébként pedig egész évben napos, meleg, párás időre kell felkészülnünk.

Be- és kiutazás:
Malajzia új nemzetközi repülőteret nyitott 1998-ban Sepangban, Kuala Lumpurtól 50km-re, Európa nagyobb reptereiről közvetlenül juthatunk ide. Malajzia és Indonézia között hajók közlekednek. Malájzia és Thaiföld között érdemes még megemlíteni négy nagyobb országutat, valamint egy vasútvonalat is.

Közlekedés az országon belül:
A MAS (Malaysian Airline System - Maláj léigitársaság menedzselésében ) a belföldi közlekedésben a legjelentősebb légitársaság,, de felnőtt mellé az Air Asia nevű fapados is.
A félsziget gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik.
Nincs vízi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell leküzdenünk.

Sportolási lehetőségek: 
A búvárkodás fantasztikus élményt nyújt itt is. Túrázhatunk kerékpárral, vagy anélkül, részt vehetünk madárfigyelésen, kenu és halásztúrákon, sőt teknősöket is csodálhatunk.

Magyarország helyi képviselete: 
Kuala Lumpur Nagykövetség 
Cím: Suite 30C, 30th Floor 
Empire Tower Jalan Tun Razak,50400 Kuala Lumpur 
Előhívó: (60)(3) 
Telefon: 2163-79-14, 2163-79-15 
Ügyelet: 425-14854 
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Várkonyi László 
Fax: 2163-79-18 
E-mail: huembkl@tm.net.my 
Honlap: www.hungarianembassy.com.my 

Tiszteletbeli konzulátus 
Cím: Penang c/o FASTRON Sdn. Bhd. 
Bayan Lepas FIZ 3 11900 
Előhívó: (60)(4) 
Telefon: 644-9937 
Tiszteletbeli konzul: Fáskerty Gábor 
Fax: 643-9500 

Magyarországi képiselet 
Budapest Nagykövetség 
Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 29. 
Telefon: 488-0810 
Fax: 488-0824 
E-mail: mwbdpest@axelero.hu 
Hiv. óra: H-P:09:30-16:30
Konzuli osztály: H-P:09:00-13:00 

Vízum:
Magyar állampolgár 90 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy, megfelelő anyagi fedezet vagy meghívólevél felmutatásával utazhat be Malajziába.
A 72 órás tranzitálást meg nem haladó repülőtéri tartózkodás is vízummentes.

Az útlevélnek a tervezett tartózkodás idején túl még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

1998. október 1-jétől kezdődően a Malajziába beutazóknak vámnyilatkozatot kell kitölteniük, amelyen meg kell jelölniük a birtokukban lévő deviza mennyiségét, amennyiben 1.000.- RM (ringgit), vagy 2.500.-USD feletti összeggel rendelkeznek. A belépéskor kitöltött nyilatkozatot kilépésig az útlevélben meg kell őrizni.

A malajziai útlevélkezelő hatóságok az elmúlt évben több alkalommal legfeljebb 30 napos tartózkodást engedélyeztek a Malajziába rövid időn belül többször belépő magyar állampolgároknak.

 

Malajzia, lakosság, étkezés, művészetek, egészség, pénznem, utazás, Kuala Lumpur