Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Nepál

Nepál területét természetes erődítménnyé gyúrták össze az istenek. Délen a Terai-síkság maláriás pokla és a Máhábárat-hegység gurka csapatai, északon a Himalája égbe nyúló bércei tartották távol évszázadokon át az idegeneket az országtól. Ma Nepál nyitott könyv a világ számára. A pompás hegyek között elterülő kedves tájak, az élettől lüktető vadrezervátumok és az ország fővárosának bölcsője, a Katmandu-völgy tárt karokkal várja a látogatót.
 
Nepál fővárosa, Katmandu. A város szíve a Durbar tér. Középen vörösre festett pagodák törnek a kék ég felé, a templomok között szivárványszín ruhába öltözött csoportok tartanak reggeli teendőikre, a háttérben pedig a Királyi Palota fehér falai szikráznak a napfényben. A valószerűtlen díszletek között buddhista szerzetesek keverednek a hindu hívőkkel, gyümölcs- és zöldségárusok kerülgetik egymást kordéikkal, vagy elszánt serpák sietnek kétembernyi terhükkel céljuk felé.
A központtól alig két kilométerre, egy meredek domb tetején díszeleg a buddhisták ősöreg kegyhelye, Swayambunath. A sztúpa már 2500 évvel ezelőtt is itt állt, s a négy égtáj felé néző Buddha-szemek azóta vigyázzák a magasból a völgy nyugalmát. Az aranysisakos szentély melletti kolostorból mélyen zengve száll a mindenség felé a lámaista szerzetesek Buddhát dícsérő imája: "Om mani padme hum","Ó, Drágakő a lótuszban", s a mantrát csupán néha szakítja meg a kolostorudvar albérlőinek rikácsolása, lévén a templom egy majom klánnak is otthont ad. 
 
 

Pokhara, Nepál második legnagyobb városa, a hegymászók és ökoturisták kedvenc bázisa, ahol a betondzsungelekből érkezőket hósipkás csúcsokkal és zölden hullámzó lankákkal várja az anyatermészet… Aki az északra fekvő Annapurna-vonulat és a Machapuchare roppant tömegének megkerülésére vállalkozik, bizony jó, ha legalább két-három hetet számol a túrára. Amennyiben nincs ennyi időnk, a Pokharában eltöltött napok és a szarangkoti csúcson elénk táruló táj látványának emlékei akkor is sokáig megmaradnak emlékeinkben.
 

 

Nepál, étkezés, művészetek, egészség, külképviseletek, utazás, körutazás, vízum, pénznem