Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Sri Lanka

Az Indiai-óceánban fekvő szigetország a buddhizmus második hazája és legfőbb fellegvára, mely káprázatos természeti, kulturális és vallási sokszínűségével, ősi királyvárosokkal, évezredes műemlékekkel, zöldellő hegyi teaültetvényekkel, buja trópusi őserdőkkel, gazdag élővilággal és festői tengerpartokkal várja az utazókat. Sri Lanka fővárosa és egyben legfőbb gazdasági központja a nyugati parton fekvő Colombo, ahol első benyomásainkat szerezhetjük erről az egyedi hangulatú országról. A koloniális időszak emlékeit és a modern világ építményeit is felvonultató város hosszú évszázadokon keresztül az Indiai-óceánt járó kereskedők fontos kikötője volt. 

Sri Lanka szívében fekszik Dambulla városa, mely arról nevezetes, hogy itt található a sziget legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt buddhista barlangszentély-együttese. Az UNESCO világörökségi védettséget élvező szentélyek csarnokait díszítő freskók és szobrok a buddhista művészet igazi gyöngyszemei.

A trónt elbitorló Kassjapa király által az 5. században egy vulkanikus sziklaoromra építtetett Sigiriya, vagyis „Oroszlán szikla” Sri Lanka egyik legizgalmasabb műemléke. A romjaiban is lenyűgöző pompájú erődítmény és palotarendszer királydrámákba illő történelmi események helyszíne volt egykor. Végül az impozáns erődítmény sem nyújtott elegendő védelmet Kassjapa számára, s miután a trón eredeti várományosa visszaszerezte hatalmát, a helyszínen buddhista kolostor alakult. 

Anuradhapura egykor másfél évezreden keresztül a szingaléz királyok szent fővárosa, egyben a buddhista világ egyik legfontosabb központja volt. A dicsőséges múltú város egykori fényét hűen tükrözik az egykori palotaépületek, kolostorok és mesterséges medencék maradványai. Ezeken túl itt találhatóak Sri Lanka legimpozánsabb pagodái, s az ősi bódhi-fa, mely a legenda szerint annak a fának egy hajtásáról fakadt, amely alatt Buddha elérte a megvilágosodást. 

Anuradhapura 10. századi eleste után Polonnaruwa vált a sziget történetének második fővárosává. A város ma Sri Lanka egyik legfontosabb régészeti területe, s egyben az ország egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező helyszíne. A gyarmatosítás előtti utolsó királyság fővárosa, Kandy gyönyörű természetben, dús vegetációjú dombok ölelésében fekszik. Legfőbb látnivalója az egykori Királyi Palota egyik épületében kialakított Szent Fog Temploma, ahol Buddha fog-ereklyéjét őrzik. A templom mindmáig a buddhizmus egyik legfontosabb kultikus központja és szent zarándokhelye, az évente megtartott, rendkívül látványos Szent Fog körmenet és ünnepség helyszíne. 
Pinnawala ad otthont az 1975 óta működő elefántmenhelynek, ahol a látogatóknak kiváló alkalma nyílik testközelbe kerülni az ormányos óriásokkal. A menhely természetvédelmi és oktatói szerepet is betölt, mivel az elefánttenyésztés természetes környezetben, külföldi és belföldi szakértők közreműködésével történik.
 

 

Sri Lanka, művészetek, egészség, külképviseletek, vízum, utazás, körutazás, pénznem