Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Sri Lanka - ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Felszínrajz: Az Indiai-óceánban fekvő Sri Lanka területe 65 610 km², amelyre rendkívül változatos domborzati viszonyok és lenyűgözően sokszínű természeti tájak jellemzőek. A sziget belsejét magas hegyvidék uralja, melynek legmagasabb pontja a 2524 méteres Pidurutalagala. A hegyvidéket övező síkvidék

 
Időjárás: Sri Lanka a trópusi éghajlati övben fekszik, ám jelentős eltérés van a belső, magasabban fekvő területek, s a tengerparti vidékek között.A szigetország időjárását két monszun is befolyásolja. Az úgynevezett Yala monszun május közepétől októberig hoz csapadékot a délnyugati irányból, s a sziget déli és nyugati felének időjárását esőssé alakítja. Az északkeleti Maha monszun decembertől márciusig érezteti hatását, s Sri Lanka északi és keleti oldalát öntözi esőivel.
 
Lakosság: a sri lankai populáció mára meghaladta a 20 millió főt. Az országban élő fontosabb nemzetiségek a következő arányok szerint oszlanak meg: 74% szingaléz, 18% tamil, 7% mór és 1% egyéb népcsoportba tartozó.
 
Vallás: a lakosság csaknem 70%-a a buddhizmusnak, azon belül pedig leginkább a théraváda irányzatnak a követője. Ezen túl számos más világvallás is megtalálható a szigetországban, ezek aránya az összlakosságban: 15% hindu, 8% keresztény és 7% muszlim.
 
Építészet: A szigetország építészete magán viseli változatos történelmének és kulturális sokszínűségének nyomait. Az ide érkező utazók egyaránt megcsodálhatják a szingaléz királyvárosok díszes épületeit, a buddhizmus legősibb emlékeit és a gyarmati időszak európai építészetét. Sri Lanka egyedi stílusú buddhista műemlékei hosszú évszázadokon keresztül követendő mintapéldaként szolgáltak a tan tiszteletére emelt épületek tervezésekor.
 
Képzőművészetek: A szobrászat legszebb alkotásai a buddhista képzőművészet gyöngyszemei is egyben. A legcsodálatosabb példányai közé tartoznak Dambulla barlangtemplomának magas művészi színvonalon megformált alakjai, illetőleg Anuradhapura híres ékessége, a Samadhi Buddha, vagy Avukana álló Buddhája.
 
Vízum: A Sri Lanka-i vízumhoz az utazást megelőzően elektronikus regisztáció, valamint a vízumdíj online fizetése szükséges.
 
Pénzváltás: Sri Lanka pénzegysége a rúpia. A forgalomban lévő bankjegyek címletei: 10, 20, 50, 100, 200, 500, és 1000; a fémpénzek címletei: 1, 2, 5 és 10, illetőleg a rúpia váltójaként 5, 10, 25 és 50 cent. Az ismertebb hitelkártyákat a jobb hotelokban és éttermekben elfogadják.
 
Egészség: megelőző oltás nem kötelező. Az alapvető elsősegélydoboz tartalmának összeállításával (fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek stb.) az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kivédhetjük, de ha komolyabbra fordul a baj, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A csapvíz nem fogyasztható.
 
Öltözködés: a könnyű, pamutból készült ruháké, a túrákon pedig a kényelmes sportcipőé az elsőbbség, míg a napsugarak ellen egy fejfedő is jól jöhet. A vallási emlékeknél a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész a mérvadó, s praktikus lehet a papucs vagy szandál is, mert ezekből sokkal könnyebben kibújhatunk a templomokba való belépés előtt.
 
Étkezés: a helyi konyha egyfelől szembetűnő rokonságot mutat az indiai konyhával, másfelől számos egyedi jellegzetességet tartogat. Leggyakoribb ételük a rizs és a curry, melynek rengeteg változata előfordul. A trópusi éghajlat és a változatos domborzati viszonyok rendkívül gazdag gyümölcskínálatot eredményeznek.
 
Vásárlás: Sri Lankán nincs hiány a szuvenírok terén, ám érdemes ügyelnünk a minőségre a vásárlás során. A legkedveltebb ajándéktárgyak: batikok, fafaragások, ékszerek, drágakövek és maszkok. Az alku szinte kötelező.
 
Hivatali órák: az állami hivatalok, postahivatalok 8:30-16:30 között tartanak nyitva hétköznapokon. Az üzletek javarésze 10-19h között tart nyitva, míg a bankok hétfőtől péntekig 9-15h között várják az ügyfeleket.
 
Hálózati feszültség: 220 V (50Hz),. A csatlakozó többnyire háromágú, így hálózati átalakítóra is szükség lehet.
 
Fotózás, filmezés: a fotósok és videózók minden nehézség nélkül feltölthetik készleteiket a fővárosban, illetve a fontosabb idegenforgalmi látnivalók környékén, az elszigeteltebb területekre azonban biztosabb megfelelő tartalékkal érkezni.
 
Posta, telekommunikáció, internet: a nemzetközi postai szolgáltatások díja alacsony, s a turisták által látogatott helyeken az Internet is széles körben elterjedt.
 
 
 
 

 

 

Sri Lanka, művészetek, egészség, külképviseletek, vízum, utazás, körutazás, pénznem