Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre

Útikönyv

 

Az ANGKOR TOURS munkatársai által publikált, vagy tagjaink közreműködésével készült útikönyvek és albumok:
 
 
 
 
 
Ács László:
Bali és Indonézia kincsei (útikönyv)
 
Reneszánsz Kiadó, 2013 *** 416 oldal, félkemény kötés, ISBN: 978-615-5336-02-7
 
 
"Az 1990-es évek végéig Indonézia még fehér foltnak számított a magyar utasok számára. Az azóta eltelt negyed évszázad alatt több tízezren indultak el hazánkból, hogy e terebélyes szigetvilágot, s főként annak gyöngyszemét, Bali meseszigetét megismerjék. A korábbi kiadások anyagát kiegészítve e könyv azért született, hogy rég letűnt birodalmak csodás építményeivel ismertessen meg, s hogy elvezessen az egzotikus táncok, a remekbe szabott mesterművek, a csilingelő gamelán koncertek és az égieket megörvendeztető szertartások közé. Egy olyan színes világba, ahol a változások ellenére még mindig átélhetjük a felfedezések korának romantikáját, és azt az igazi trópusi idillt, mely oly sokunk álmaiban él gyermekkorunk óta.
 
Most, kedves Olvasó, ha akarod, furcsa, sosem látott állatokról mesélek, füstölgő tűzhányókra vezetlek fel, s ha elég bátor vagy, Bali tündérszigete után a fejvadászok, és az emberevők szigetére is elkísérlek.
 
Indulhat az utazás?
 
Ács László"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ács László:
Burma, Thaiföld, Kambodzsa (útikönyv)
 
Alexandra, 2003 *** 392 oldal, kemény kötés, ISBN: 9633684935
 
 
Thaiföldet már sokan ismerjük, ám az egykori Sziám szomszédságában még számos mesés vidéket találunk, melyek csak a közelmúltban váltak elérhetővé a turizmus számára. Burma (mai nevén Mianmar) és Kambodzsa szélesre tárt ajtószárnyain túl ma olyan ritka kincsekhez juthat hozzá" az utazó, mint Bagan ősi templomerdeje, a Shwedagon gyémántokba öltöztetett aranypagodája vagy a dzsungel fogságából kiszabadított Angkor fenséges romjai...
 
...A nyitott kapukon át olyan mesés vidékekre nyílt átjárás, melyeket eddig csupán gyermekkori olvasmányaink fantáziája volt képes felöltöztetni a képzeletünkben. Ilyen volt a korábban Sziámként ismert Thaiföld is, mely csillogásával, színeivel és új ízeivel talán még a gyermekkori képzeletet is felülmúlta. Nem csoda, hogy a gépmadár-flották kisvártatva már ingajáratban közlekedtek Európa és Bangkok között, gyomrukban a kíváncsi tömegekkel.
 
...olyan csodák várnak rájuk, mint Bagan templomerdeje, a Shwedagon gyémántokba öltöztetett aranypagodája, vagy az őserdő fogságából kiszabadított Angkor monumentális romjai. Semmivel sem maradnak le tehát ezek az országok a közrefogott Thaiföld kínálta látnivalóktól, mi több a három ország történelme is szorosan összekapcsolódik egymással. Soha nem volt ez jó szomszédi viszony, lévén a burmaiak a thaiföldieket zaklatták állandóan, a thaiok a kambodzsai khmerek területéből kanyarítottak ki újabb és újabb szeleteket, korábban viszont szinte egész Sziám a Khmer Birodalom része volt. Ám ha a burmaiak nem portyáznak ilyen kitartóan, akkor az állandóan költöző sziámiak sem hagytak volna három fővárost maguk után, s lehet, hogy ma Bangkokkal szegényebb lenne a világ.
 
 
 
 
 
 
Ács László:
Bali – Édenkert a trópusokon (útikönyv)
 
Alexandra, 2006 *** 416 oldal, kemény kötés, ISBN: 9633690471
 
„Indonézia első számú turisztikai célpontját, Balit már sok jelzővel illették. A független India első elnöke, Dzsavaharlal Nehru a „Világ Hajnalának” nevezte, a földi paradicsomról író szerzők pedig előszeretettel használják az „istenek szigete” vagy a „trópusi édenkert” terminust. Aki egyszer is a földjére lépett e tündérszigetnek, hamar rájön, a jelzők nagyon is találóak. Hogy miért? A válasz egyszerű: az azúrkék víz, a buja növényzet és a fehér homokföveny pompás keretet nyújtanak a mézeshetekre érkezőknek, s a szigetlakók kedvessége, életöröme és mesébe illő világa akár az idősebb párokat is könnyedén megfiatalítja. Balin az is hamar szerelmes lesz, aki egyedül érkezik, ha nem másba, hát magába a szigetbe, hiszen a pálmák mögötti hegyekben, a rizsföldektől zöldellő, szelíd lankákon egy csodálatos kultúra várja az idegent. E könyv azért született, hogy elvezessen a színes táncok, a remekbe szabott mesterművek, a csilingelő gamelán koncertek és az égieket megörvendeztető szertartások közé. Egy olyan világba, ahol a bennszülöttek álma ritkán nyúlik a kicsiny sziget partjain túlra. Hová is nyúlna? Hiszen Bali maga az álom...
 
Balit, ezt a valóban édeni, színes trópusi szigetet... a hitregék egy különálló világként festik le, ahol a határmezsgyét jelentő partvonalon túl már csak a tenger végtelen kékje hullámzik. A prózai valóságban az Indonéz Köztársaság szerves részét képező sziget csupán az önálló provincia státuszt mondhatja magáénak (méghozzá a legkisebbét), ám ez sem kis szó, ha tudjuk, hogy az országot több ezer sziget szövetsége tartja össze, amely ráadásul nem is mai keletű. Több száz, sőt ezer éves kapcsolatrendszer ez, melyben a hatalmi központok néha ugyan változtak, ám többnyire a jávai dominancia érvényesült, akárcsak napjainkban. Így nem meglepő, hogy a balinéz kultúra is egy hajdan Kelet-Jáván székelő gazdag civilizáció, a Madzsapahit birodalom örökségeként él tovább, mely az iszlám terjeszkedése elől keresett magának menedéket a Bali-szoros másik oldalán. Ezért, s hogy jobban megértsük ennek az életörömtől hangos, mesébe illő világnak a mibenlétét, időnként kitekintünk Bali határain túlra is, sőt – a sziget nevezetességeit követően – Indonézia egyéb frekventált látnivalóival is megismerkedhet a kedves Olvasó.”
 
 
 
 
Kádas Csaba:
Koh Ker - short guide
 
Hunincor, 2010*** 36 oldal, puha kötés, ISBN 978 9630804707
Angol nyelvű kalauz egy ritkán látogatott angkori fövároskörzetről - forgalmazás Kambodzsában
Mintaoldal
 
 

"Koh Ker a középkori khmer világ nagy hagyományokkal és tekintéllyel rendelkező központja volt. Ráadásul az egyetlen olyan khmer „provinciális” központ, amely a 10. században, egy generációnyi időre a Khmer Birodalom fővárosává válhatott. Angkor 928-ban, amikor IV. Dzsajavarman a khmer királyok királya lett közel 20 évre Koh Kerbe költözött, amely 120 kilométerre északkeletre található az Angkori (Siem Reap) körzettől. Koh Ker rövid, birodalmi főváros korszaka után is jelentős központ maradt és fontos "állomása" volt annak a birodalmi útnak, amely Preah Vihear hegyi kolostorszentélyét érintve a legpatinásabb khmer szentélyhez, Wat Phuhoz (Laosz) vezetett. Koh Ker több mint félszáz egyedi szentélye mellett a birodalmi periódusról tanúskodik többek között a khmer fővároshoz méltó, hatalmas víztározója (rahal) és a khmerek legnagyobb, 35 méter magas hegytemploma, piramisa (prang) is."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jelen János - Kuszinger Róbert:
Az Ősi Angkor
Társszerzők: Kádas  Csaba, Nagy Márton
 
General Press, 2002*** 272 oldal, kemény kötés, ISBN 963 9282 75 8
Az első, magyar nyelven Angkort átfogóan bemutató könyv 2002-ben jelent meg. A könyv szerzője és szerkesztője Jelen János, a magyarországi Délkelet-Ázsia kutatás doyenje, az Angkor Alapítvány elnöke. A műben a földrajzi és történelmi fejezetek Kádas Csaba nevéhez fűződnek.
 
 
 
 
"Angkor elkövetkező uralkodói, függetlenül attól, hogy milyen rokonságban álltak a nagy előddel, ragaszkodtak a fent vázolt három alapeszméhez: a birodalom székhelye Angkor, ahol a csakravartin palotája és a dévarádzsa állampiramisa állt, s ahol az egyesült szakrális és világi hatalom folyamatosan építi a földi mennyország pontos mását." 
“Amikor az Alkotó létrehozta e páratlan gyönyörűséget, így szólt magában: ’Ha ez az a tárgy, amelyet hasonlítunk, milyen lehet az a másik, ami ehhez fogható?’ ” – írja a Phnomszandak-i kőtábla feliratának írója 967-ben."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ács László:
Bali – A földi édenkert (fotóalbum, képeskönyv)         minta1  –  minta2  –  minta3
 
Kelet Kiadó, 2008 *** 184 oldal, kemény kötés, ISBN: 9789638762566
 
 
„Bali a földi édenkert. Trópusi tündérsziget, ahol a festői tájképhez a halványzölden ringatózó rizsföldek adják az alapszínt, ahol az azúrkék víz fölé hajló pálmák árnyékfoltjain szikrát vet a fehér homokpad, s a tenger felszíne alatt szivárványszín halak és teknősök játszanak a díszes korallok között.
 
Bali a démonok és az élő istenek szigete is. Az indonéz „Tűzgyűrű” egyik csodálatos láncszeme, ahol a vulkánokban lakó istenek időnként égre törő füstoszlopokkal és izzó lávafolyamokkal adják ki haragjukat. Bali az összeolvadt álom és valóság, ahol a hagyományok és a szigetet körüllengő varázs a mindennapok részét képezik.
 
1597-ben, amikor Cornelius de Houtman kapitány hadihajói kikötöttek Bali egyik napfényes öblében, szinte az összes matróz eltűnt a fedélzetről, s csakhamar az egész sziget a holland ádámoktól volt zajos, akik indonéz éváikat kergették a homokfövenyen. A kapitánynak jó néhány hónapjába telt, amíg összeszedte a legénységet, s végre elindulhattak vissza Hollandiába.
 
Persze lehet, hogy neki sem volt sietős az útja. Csakúgy, mint a mai utazónak, aki aligha tudja elfelejteni a sziget kedves képeit: az út menti patakban egy vidám család fürdőzik meztelenül, a mezőről csámpás kacsahad totyog hazafelé, s miközben a füstölők fűszeres illata libben át a kerteken, mesteri férfikezek faragnak varázslatos mesejeleneteket a kétembernyi fatörzsekbe.”
 
 
 
 
 
Ács László – Csák Miklós:
Túl az Óperencián (fotóalbum, képeskönyv)
 
Alexandra, 2003 *** 208 oldal, kemény kötés, ISBN: 9633683637
 
 
„Az Óperencián túl, ott, ahol a Kelet titkairól fellibben a fátyol, tömérdek csoda várja az utazót. A Himalája bérceitől délre eső völgyekben mesebeli paloták és színes templomok szöknek az égbe, a Thar-sivatag délibábjaiban az Ezeregyéjszaka világa látszik megelevenedni, az Ázsiát Ausztráliával összekötő indonéz szigetvilágban pedig furcsa szokások s meghökkentő teremtmények kelnek életre a két roppant víztömeg, az Indiai- és a Csendes-óceán között.
 
Két jó barát, egy éles szemű, bölcs öreg és egy nyughatatlan, fiatal vándor fogott össze, hogy elkészítsék ezt a színes képeskönyvet (vagy mesélő albumot, ha úgy tetszik). A szerzőpáros rangidős tagja Csák Miklós fotóművész, akinek munkái négy évtizeddel ezelőtt a GEO magazin hasábjain is napvilágot láttak, a kétfős csapat benjáminja pedig Ács László, aki több mint egy évtizede járja a Közel- s Távol-Kelet, valamint Dél- és Délkelet-Ázsia országait, hogy egzotikus, ismeretlen tájakról adjon hírt. A mester és tanítvány közös albuma nem szűkölködik a gyönyörű képekben, de humorban sem. A vidám helyzetek és történetek ugyanakkor nemcsak a távoli vidékek kultúrájába, de a bennszülöttek életébe is mélyebb betekintést engednek, jó néhány felhőtlen órát ígérve ezzel a kedves Olvasónak.”