Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Vietnam - TÁJAK, VÁROSOK

HANOI
Vietnam fővárosa Ázsia egyik talán legelbűvölőbb városa, ahol egyedülállóan keveredik a kelet és nyugat bája: különleges színvilágú pagodák, elegáns gyarmati villák, árusoktól nyüzsgő, szűk sikátorok, többsávos sugárutak és árnyas tavak várják az utazót. A város 1010-ben Thang Long néven lett a vietek fővárosa, majd – többszöri névváltozás után – 1831-ben kapta a Hanoi nevet. A főváros egyik legizgalmasabb része a régi negyed, az 1000 éves kereskedelmi központ. Eredetileg 36 utca alkotta a városrészt, ahol évszázadokon át selymet, borsot, rezet, ezüstöt, pamutot s megannyi más, fontos terméket kínáltak az árusok. A negyed megőrizte tradicionális hangulatát, így ma is szakosodott üzletek hosszú sorain alkudozhatunk a míves gyertyatartókra, pagodazászlókra, faragásokra, kézimunkákra, remekbe szabott iparművészeti árukra vagy akár hagyományos hangszerekre. A régi városrész galériáiban a kortárs festőművészek munkáit is lépten-nyomon megcsodálhatjuk.

A régi negyedtől délre találjuk a Hoan Kiem-tavat, mely árnyas parkjával nem csak a turistának nyújt kellemes pihenőhelyet, de a városiak is szívesen felkeresik reggelente, hogy testüket és szellemüket a tai chi-val frissítsék fel. A Hoan Kiem „oázisában” találjuk a gyönyörű Operaházat, a Történeti Múzeumot és számtalan koloniális épületet, innen nyugatra pedig a Ho Chi Minh Mauzóleumot, az 1049-ben emelt Egypilléres-pagodát, valamint a francia Helytartói Palotát. Hanoiból számos egynapos kirándulást tehetünk, többek között a vietek első fővárosába Hoa Lu-ba, a Tam Coc barlangokhoz, a Parfüm-pagodához és az etnikai sokszínűségéről híres Hoa Binh-hez. Amennyiben több időnk van, a festői Halong-öbölbe vagy az északi hegyek színpompás világába is eljuthatunk.

 

HALONG-ÖBÖL
Az UNESCO világörökség részét képező Halong-öböl – a Leszálló Sárkány öble – a világ egyik legpazarabb természeti csodája. A Hanoitól mindössze 160 km-re fekvő öböl smaragdzöld vizéből több mint 3000 mészkőszikla emelkedik ki – mint megannyi pompás katedrális –, s némelyik gyomrában óriási, fénycsóvákkal színezett barlangok ásítoznak. A vízi világ felfedezésének legideálisabb eszköze a tradicionális dzsunka, melynek fedélzetén kiadós ebéddel szolgálnak, délután hatalmasakat úszhatunk a hajó mellett, s aki az éjszakát is a vízen tölti, az alkony és a hajnal fényjátékát is megörökítheti. A Halong-öböl 360 fokban

 

 

SAPA ÉS A HEGYI TÖRZSEK
Sapa az ország északnyugati szegletét uraló hegyvidékének egyik zöld völgyében fekszik. A lélegzetelállító panorámát kínáló csipkés hegyhátak között színpompás népviseletben élik mindennapjaikat a hmong és dao törzs tagjai. Sapából számos kirándulást tehetünk a környező, elszigetelt népcsoportok falvaiba, de a néprajzi túra mellett történelmi kirándulást is tehetünk Dien Bien Phu-ba, a francia gyarmati korszak utolsó „bástyájához”. A hegyvidék másik gyöngyszemét, a szubtrópusi erdőkkel és káprázatos vízesésekkel büszkélkedő Cao Bang-ot Hanoitól északkeletre találjuk. A közeli Ba Be Nemzeti Parkban mesébe illő zuhatagok, kéken csillogó tavak és folyók, valamint izgalmas barlangok varázsolják el a természet szerelmeseit. 

 

 

HUÉ
Hué 1945-ig volt Vietnam császári központja, mikor a Nguyen-dinasztia utolsó tagját, Bao Dai-t lemondatták. Hué másfél évszázad után ekkor veszítette el fővárosi rangját. Az egykori császári székhely látványosságait túlnyomórészt a városon át hömpölygő Parfüm-folyó mentén találjuk: a folyó északi partján áll a tíz méter vastag falakkal és vizesárokkal övezett Császárváros, feljebb a nyolcszögletű, hétszintes Thien Mu-pagoda, a város határán túl pedig a monumentális császársírok, melyek sokkal inkább gondosan tervezett, pompás parkokban megbújó palotákra emlékeztetik az utazót. A Császárváros 360 fokban.

A legszebb emlékhelyek közül Tu Duc, Khai Dinh és Minh Mang „sírkertje” emelkedik ki, melyek területén templomok, tavacskák, paloták és sétányok között bolyonghat az utazó. Huétől egynapos kirándulás keretében érhetjük el a szubtrópusi vegetációban gazdag Bach Ma Nemzeti Parkot, ahol hűs erdei ösvényeken tehetünk üdítő sétákat a zuhatagok és természetes úszómedencék együtteseihez. Egynapos kirándulással két további világörökségi helyszínt is felkereshetünk: Hoi An-t és My Son-t, továbbá a központi területek regionális központját Danang-ot. Útjaink a feledhetetlen kilátást nyújtó Hai Van-hágón át vezet, s közben gyönyörű tengerpartok mentén haladunk el.

 

HOI AN és MY SON
Az egykoron Faifo néven ismert kikötővároska a 16-17. században élte virágkorát. Az életet adó Thu Bon folyó azonban feltöltötte a kikötőt, s így a kereskedőhajóknak egy idő után más partszakaszokon kellett horgonyt vetniük. Az elmúlt két évszázad háborúi és éghajlati változásai ellenére Hoi An sokat megőrzött egykori hangulatából. Az UNESCO világörökségi védettséget élvező városka megismerésére a legjobb gyalogszerrel indulni. Így lehetőségünk nyílik alaposabban szemügyre venni a hajdani kereskedők faszerkezetű házait, a japán fedett hidat és a csodálatos piacot, ahol kedves festmények, patinás dísztárgyak, könnyű selyemkelmék, színes lampionok és számos más, igazi vietnami ajándéktárgy vár elvitelre. Hoi An 360 fokban.

Hoi Anból röpke félnapos kirándulással elérhetjük a hajdani Csampa birodalom rituális központját, My Sont. My Son 360 fokban. A vietek 15. századi terjeszkedése előtt a hatalmas terület urai a csamok voltak. Csampa legjobb állapotban megmaradt építményeivel és szobraival My Sonban, illetve a danangi Csam Múzeumban ismerkedhetünk meg. Közép és dél-vietnami utazásaink során még Nha Trang, Phan Thiet, Phan Rang városai közelében találkozhatunk középkori csam műemlékekkel. Hué és Hoi An között a Márvány-hegység mészkőkúpjai és a köztük megbúvó szent helyek, barlangok és pagodák kínálnak felejthetetlen élményt.

 

SAIGON
A több mint 7 millió lelket számláló Ho Chi Minh-város – ismertebb nevén Saigon – Vietnam leggyorsabb ütemben növekedő városa. A nyüzsgő metropoliszban állandó a sürgés-forgás, hiszen csaknem napi 24 órában zajlik az élet. A gombamód szaporodó modern épületóriások mellett azonban még ma is megtaláljuk a francia gyarmati építészet néhány remekét: a Notre Dame-katedrálist, a régi Saigon Postahivatal, a korábbi Hotel de Ville épületét, a Dong Khoi utca hívogató üzletei és galériái mellett pedig a Continental Szállót, a Grand Hotelt vagy a Majestic Hotelt. A Saigon Postahivatal 360 fokban. A központban találjuk az egykori Elnöki Palotát, újabb nevén Újraegyesítés Csarnokát is: 1975. április 30-án a vietnami hadsereg itt kerítette be a Saigon-i erőket, melynek következtében újraegyesülhetett a kettészakított ország.

A város izgalmas része a Cholon-i kínai negyed, egy bámulatos kereskedelmi központ, ahol valamennyi ház alsó szintjén üzlet vagy műhely működik. Cholonban találjuk a város legnagyobb piacát, a Binh Tayt is, valamint jó néhány csodás vallási épületet, mint például a Thien Hau-pagodát, melynek mennyezetéről óriási füstölők lógnak alá. Saigon feledhetetlen élményt kínál mindazok számára, akik a hamísítatlan, délkelet-ázsiai urbánus forgatagra kíváncsiak. A világ minden létező kulináris élményét megkaphatjuk a különleges stílusú éttermekben és hangulatos bárokban.

A városba érkező úgy érzi, hogy Saigon soha sem alszik, hiszen a piacok, éttermek és szórakozóhelyek éjjel-nappal élettel töltik meg a metropoliszt. Saigon a vásárlók mennyországa is: a hagyományos utcai bazároktól a divatos butikokon át a modern bevásárlóközpontokig terjed a paletta. A legismertebb piac a Ben Thanh, ahol a friss trópusi gyümölcsöktől a bódító illatú virágcsodákon át a legmodernebb híradástechnikáig valóban minden megtalálható. Saigonból a Mekong-deltához és a vietnami háborúban ásott Chu Chi alagutakhoz látogathatunk el.

 

A MEKONG-DELTA
Saigonból egynapos kirándulással érhetjük el a Mekong-deltát, melyet Vietnam-szerte az ország éléskamrájaként emlegetnek. Évente háromszor takarítják be itt a rizstermést, s éppen ezért a Mekong torkolatvidéke Vietnam legsűrűbben lakott országrésze is. A rizsparcellák mellett kókuszültetvények, cukornád-földek és trópusi gyümölcsöskertek pompáznak a tápanyagokban gazdag földeken. A labirintusszerű csatornák lakóinak egyedülálló, sajátos életformáját egy- vagy kétnapos hajókirándulás keretében ismerhetjük meg. A legnépszerűbb egynapos kiruccanások Saigonból My Tho irányába indulnak és többnyire itt szokás szampanba (csónakba) szállni, hogy közvetlen közelről vehessük szemügyre a vízi labirintust, vagy hogy megízleljük a delta különleges csemegéjét, az elefántfül-halat.

 

Vietnam, város, városok, táj, üdülőhely, programok, városnézés, Hanoi, Halong, Halong-öböl, Sapa, Hue, Hué, Danang, Hoi An, Nha Trang, Phan Thiet, Saigon