MIKOR UTAZZUNK?

A Himalája bércei között fekvő ország a különböző évszakokban más és más arcát mutatja. Általánosságban a márciustól májusig tartó tavasz a legkellemesebb időszak, mikor a hegyeket és völgyeket a virágba boruló növényvilág – leginkább a rododendronok – töltik meg színekkel. Az októberi kristálytiszta levegőben a Himalája csúcsai élesen kivehető képekkel nyűgözik le az utazót, s mivel a hőmérséklet mérsékeltebb, ez az időszak a legkellemesebb a túrázásra. A hevesebb esőzések miatt a júniustól augusztusig tartó periódus nem ideális a túrákhoz, ezt azonban a természet bujasága ellensúlyozza. Bhután éghajlatát és időjárását a monszun is befolyásolja, mely júniustól szeptemberig komoly esőzéseket, s így magasabb páratartalmat hoz. Az október-november őszi hónapjai naposak, azonban a magasabban fekvő területeken hó is előfordul, míg a novembertől márciusig az ország szárazabb, s a májusban kezdődnek a monszun-időszakot felvezető első esőzések.

HOGYAN UTAZZUNK?

Az ország csak két bhutáni légitársaság, a Druk Air és a Bhutan Airlines járataival érhető el, s csupán egyetlen nemzetközi repülőtérrel rendelkezik, mely Paróban található. Rendszeres, napi járatokkal utazhatunk Bhutánba Delhiből és Bangkokból, illetőleg Nepál fővárosából, Kathmanduból. Ennél lényegesen ritkábban indulnak járatok Paro és Szingapúr, továbbá néhány indiai város (köztük Kalkutta) között.

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

A Bhutáni Királyságban a közbiztonság kiváló, a beutazás és a tartózkodás biztonsági szempontból kockázatot nem jelent, a városokban, a turisztikai látványosságok helyszínén, bevásárló helyeken mindenféle veszélyérzet nélkül sétálhatunk. A világ bármely turisztikai helyszínéhez hasonlóam, az ésszerű óvatosság és körültekintés természetesen itt is javasolt..

A csapvíz nem iható, palackozott víz viszont gyakorlatilag bárhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek stb. segítségével a könnyebb baleseteket és betegségeket önmagunk is kivédhetjük, de ha komolyabbra fordul a baj, okvetlenül forduljunk orvoshoz. A főváros gyógyszertárai és kórházai jól felszereltek, azonban a fővárostól távolabb csak alapvető egészségügyi ellátás biztosított, s feltétlenül érdemes megfelelő betegségbiztosítást kötni indulás előtt.

VÍZUM, OLTÁS?

Magyar állampolgárok érvényes vízum birtokában, még egyénileg is csak államilag szervezett keretek között, helyi utazásszervezők közreműködésével utazhatnak a Bhutáni Királyságba. A bhutáni utazási irodák által kínált utazási csomagok magukban foglalják a vízumdíjat, valamint a kötelező turisztikai díjakat, melyek a szállások, programok, étkezések és helyi idegenvezetés költségeit is tartalmazzák. Az országba utazók útlevelének legalább két üres oldalt kell tartalmaznia, s még hat hónapig érvényesnek kell lennie a belépés időpontjában.

Kötelező védőoltás nincsen, azonban – különösen, ha távolabbi, ritkábban látogatott helyszínek is szerepelnek az útitervben – ajánlott lehet néhány oltás (Hepatitis A, tífusz). A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a nagyvárosoktól távolabbi vidékeken.

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a rooming tarifákról érdemes előre, még itthon tájékozódni.

220V elektromos rendszer van, a szállodákban többféle dugalj-csatlakozás is előfordulhat, ezért érdemes átalakítóval készülni.

Az ország pénzneme a ngultrum, melynek árfolyama az indiai rúpiához van rögzítve. A ngultrum váltópénze a chhertum (1 ngultrum=100 ngultrum). Az indiai rúpia számos helyen megfelelő, elfogadott fizetőeszköznek számít, de biztonságos megoldás, ha a magunkkal hozott valutát (főként USD-t) a helyi pénznemre, ngultrumra váltjuk. A bankautomaták rendszere nem igazán megbízható, így feltétlenül érdemes készpénzzel készülnünk a bhutáni utazásunkra.

A Magyarország és a Bhután közötti időeltolódás télen + 5 óra, nyáron pedig + 4 óra.