MIKOR UTAZZUNK?

Mianmar északi csücskének kivételével valamennyi burmai tájegység a trópusi éghajlati övben helyezkedik el. A két évszak: a májustól októberig tartó esős, a novembertől májusig folyamatosan melegedő száraz.

A Burma belső területeire is kiváncsi utazó októbertől februárig kapja a szebb, tisztább zöld tájat. Ezután mnden száraz, poros lesz. Ilyenkor Burma hegyvidékein hidegre (pl. Inle-tó) is fordulhat éjjel, a nappalok viszont pont a legkellemesebbek. A márciustól májusig tartó forró évszak ugyanakkor kissé már megerőltető lehet a mérsékelt éghajlati övből érkezőknek.

Az árak színvonala nincs arányban az életszínvonallal. Az utazók Burmában mélyen zsebükbe kell nyúljanak, ha jót akarnak. Burma különlegessége sokakat vonz, a szolgáltatások pedig nem tudnak lépést tartani ezzel a kereslettel. 

Angkor Tours Burma Popa-hegy

HOGYAN UTAZZUNK?

Budapestről leggyorsabban egy átszállással (kb. 14 óra alatt) Dohán  (Qatar Airways) vagy Dubaion (Emirates) keresztül repülhetünk Yangonba.

Hosszabb úttal, két átszállással számos légitársasággal Yangonba vagy Mandalaybe is érkezhetünk. Délkelet-Ázsia országaiból is könnyen Burma ezen városaiba repülhetünk.

Burmában a helyi közlekedés botrányos. Se a vonat, se a busz nem alternatíva, kivéve, ha az utazások hosszából és kényelmetlenségéből fakadó élményeket keressük. A gyenge infrastruktúra miatt a tucatnyi – bár nem EU konform – burmai légitársaság áll ugrásra készen. Ezekkel a távoli zugokhoz közel jutunk

Burma Angkor tours

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Burma népszerű vidékein (Yangon, Mandalay, Bagan, Ngapali és az Inle-tó) a közbiztonság megnyugtató, a látogatás nagyon kellemes és a helyiek vendégszeretete határtalan. Ugyanakkor az ország egyes részeinek felkereséséhez – folyton változó – központi hatósági engedélyre van szükségünk.

Burmában a csapvíz nem iható, palackos víz, illetve forró tea mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek nem árt, ha a táskánkban lapulnak, így az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kezelhetjük. A nagyobb települések gyógyszertárai, kórházai felszereltek, de érdemes megfelelő betegségbiztosítással érkezni. Komoly esetekkel irány Thaiföld.

BURMAslider ANGKOR TOURS

VÍZUM, OLTÁS?

A burmai vízum kiváltása (50 USD) ma már online is intézhető, a személyes adatok mellett 1 színes igazolványképet kell feltöltenünk a megfelelő oldalra. 2020. januártól a repülővel érkezők a nemzetközi repülőtereken (Yangon, Mandalay, Nay Pyi Taw) érkezéskor is igényelhetnek 30 napig érvényes vízumot (50 USD). Ez plusz időt igényel persze. Ehhez szükséges minimum 6 hónapig érvényes útlevél, 2 igazolványkép (4 x 6 cm), a szállásfoglalás igazolása, illetve visszafelé szóló repülőjegy.

Kötelező oltás ugyan nincs, de ajánlatos lehet egyes oltások (HepatitisA, Tifusz, Di-Per-Te) beszerzése. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken.

Angkor Tours Burma szerzetesek

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók közül a Vodafone és a Telenor simkártya mindig működik, de a rooming tarifákról érdemes előre tájékozódni.

220-230V elektromos rendszer van, a dugalj-csatlakozások általában EU szabványosak.

A nemzeti valuta a Kyat (dzset). 2020-ban 1 USD-ért 1500MMK-t válthatunk. A 2008-as és ennél régebbi nagyobb címletű dollárosokat nem fogadják el. FIGYELEM: csak makulátlan, ropogós dollárt vigyünk magunkkal, mert a tépett, írott, tintafoltos vagy gyűrött bankjegyeket általában nem fogadják el, sem a pénzváltók, sem a szállodák! A hitelkártyák használata rendkívül limitált, és ATM gépeket nem nagyon találunk, ezért ésszerű készpénzben magunkkal vinni dollárjainkat.

A Magyarország és Burma közötti időeltolódás télen + 5 óra 30 perc, nyáron pedig + 4 óra 30 perc.

Angkor Tours Burma találkozás