MIKOR UTAZZUNK?

Más trópusi monszun övezetbe tartozó országokhoz hasonlóan, a Fülöp-szigetek minidg meleg és időjárását is két évszak határozza meg. Általánosságban szólva, a száraz évszak novembertől áprilisig, míg a sok eső május és október közt jellemző.

Az ország éghajlati rendszerét azonban a hatalmas kiterjedés és a tagolt szigetvilág erősen, továbbá az El Niño és a La Niña éghajlati jelenségek is befolyásolják. Ráadásul minden évben tájfunok is itt képződnek a nyár közepétől őszig. Így az utazás időpontjának kiválasztása és tervezése alapos körültekintést igényel majd.

HOGYAN UTAZZUNK?

Budapestről Manila egy átszállással (Qatar Airways, Emirates) 17 óra alatt elérhető. Újabban Cebu is lehet érkezési vagy hazaindulási pontunk egy dobbantással. Két átszállással a variációk száma tucatnyi. A legkedvezőbb árakat Szingapúr, Kuala Lumpur vagy Hong Kong ugródeszkái adják.

Az ország földrajzi adottságai, valamint a legismertebb turisztikai látványosságok elhelyezkedése és egymástól való távolsága miatt az egyes helyszínek legkényelmesebben belső repülőjáratokkal köthetőek össze, ezek olcsók és számos variációs lehetőséget kínálnak. Palawan, Boracay, vagy Bohol könnyen beilleszthető egy útba.

Laoag Fulop-szigetek Angkor Tours

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

A Fülöp-szigeteken a közbiztonság megfelelő, az utcákon mindenféle veszélyérzet nélkül lehet sétálni. A sűrű helyeken zsebtolvajlás előfordulhat, de ez általános körültekintéssel elkerülhető.

A csapvíz nem iható, palackos víz viszont mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Az alapvető házipatika elég lesz, ha az apróbb baleseteket és betegségeket magunk kezeljük. A gyógyszertárak és fővárosi klinikák európai színvonalúak, de ezekhez jobb, ha van biztosításunk.

VÍZUM, OLTÁS?

Magyar állampolgárok 30 naptári napot nem meghaladó turista célú tartózkodás esetén vízummentesen léphetnek be az országba. Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően, a beutazónak pedig rendelkeznie kell érvényes, haza- vagy továbbutazásra jogosító repülőjeggyel.

Kötelező védőoltás nincsen, azonban – különösen, ha távolabbi, ritkábban látogatott helyszínek is szerepelnek az útitervben – ajánlott lehet néhány oltás (Hepatitis A, tífusz). A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a nagyvárosoktól távolabbi vidékeken.

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a rooming tarifákról érdemes előre, még itthon tájékozódni.

220V elektromos rendszer van, a szállodákban többféle dugalj-csatlakozás is előfordulhat, ezért érdemes átalakítóval készülni.

Az ország valutája a fülöp-szigeteki peso (PHP), 1 USD= 50,5 PHP. Az amerikai dollárt gyakorlatilag mindbármelyik pénzváltónál és bankban, míg eurót ennél valamivel korlátozottabban, csak bizonyos helyeken lehet váltani.  

A nagyobb városok szállodái és elegánsabb éttermei elfogadnak hitelkártyát is, valamint bankautomatákat is találunk. 

A Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti időeltolódás télen + 7 óra, nyáron pedig + 6 óra.