INDIA - A HIT BIRODALMA

Színek, ízek, illatok kavalkádja. Királyi esküvők színtere és nincstelen milliók hazája. Aki e bámulatosan színes földre lép, azt behálózza és évekre rabul ejti. Éppen ezért Indiát megismerni, látni lehetetlen egy utazás során. A kontinensnyi ország hangulata, kultúrája, természeti értékei mindig új felfedezéseket ígérnek.

Indiában négyezer éve a hindu civilizáció uralkodik. 2500 éve jelentős kihívást teremtett a buddhizmus megerősödése. A Buddhizmus legszebb emlékei: a korai kősztúpák és Asóka-oszlopok (pl. Száncsiban); és Szidhárta megvilágosodásának helyeszínén emelt templomok (Bodghajaban) találhatók.

A vallási és társadalmi reformokra kényszerült, új erőre kapó hindu királyságok épületei új díszítési impulzust kaptak Nagy Sándor betörése után: az ember és állatábrázolást. Eleinte sziklából kivájt kolostorokat faragtak: Adzsanta és Ellóra, majd hatalmas kövekből faragtak templomokat: pl.: az erotikus domborművekkel ékesített Kadzsuráhót. Közép és Dél-India területén a Hojszaláktól a Csólákig, számos jelentős dinasztia városaiban templomcsodák emelkedtek. Mára világörökségi védettséget élveznek Pattadakal tornyai, Hampi (Vidzsajanagar)  templomudvarai, Mahabalipuram kikötője vagy Trichy templomvárosa.

800 évvel ezelőtt az iszlám terjedése változtatta meg a hatalmi struktúrákat. Mohamed hitének politikaformáló ereje új államokat, szultanátusokat teremtett északon, melyekből 500 éve kiemelkedett a Mogul Birodalom. A mai Rádzsásztánban járva az Ezeregyéjszaka díszlete nem mese, hanem tökéletes valóság. Jaipur, Jodhpur vagy Udaipur palotái, Bikaner, Khimsar vagy Mandava várai egy olyan világ emlékei, amelyben a karavánok megadóztatásán városok nőhettek fel. Talán mind közül a legszebb Jaisalmer, mely „mindentől távol” máig megőrizhette báját. A Mogul építészet csúcspontjának mégis a fehér márvánnyal és féldrágakő-virágokkal borított síremléket – az örök szerelem jelképét – a Tádzs Mahalt tartják.

A portugáloknak 500 évvel ezelőtt sikerült kis szeletet kihasítaniuk a fűszerkereskedelemből. Legismertebb bázisaik, Kochi vagy Goa ma is a a korabeli kereszténység és gyarmatosítás emlékeit őrzik. A Dél-Ázsia kincsestáráért folytatott rivalizálásból 200 éve végül a britek kerültek ki győztesen, és a második világháború végéig Bombayből, Kalkuttából és Madraszból kormányozták Indiát.

A mai Indiában tengerparti pihenést kereső utazók az egykori portugál gyarmati központok közelében Kerala és Goa államaiban találják a legjobb szállásokat ehhez, de a legszebb trópusi tengerpartokat az Andaman szigetek rejtik.

INDIA TÉRKÉP

India Angkor Tours

   MIÉRT INDIA?

    Hindu és buddhista évezredes díszletek

    Élő hit, vallás és ceremóniák

    Gyarmati romantika (brit, portugál, francia)

    Mesebeli paloták, várak, műemlékek

    Szafarik tigris és elefántrezervátumban

  • változatos természet (a Himalájától a monszunerdőig)
  • stílusos, hangulatos, minőségi szállások
  • közvetlen helyiek, színes változatos arcok
  • ökoprogramok (esőerdő, sivatag, alpesi táj)
  • kalandprogramok (rafting, túra, elefánt)
  • romatikus felfedezőhelyszínek
  • madárparadicsomok
  • albumokba illő díszletek