MIKOR UTAZZUNK?

India hatalmas, valójában szubkontinensnyi államok (29) szövetsége. A 8000 méter magas hegyvidéktől, a sivatagon át, az esőerdőig mindenféle kílmával. A Himalája közelében (Darjeeling, Leh, Kashmír) márciustól novemberig érdemes utazni.

Az északi tájakhoz (Varanszi, Delhi, Agra, Jaipur, Jaisalmer) szebb tavasszal és nyáron, mert novembertől sokszor szürke minden, igaz kevésbé meleg.

A keleti part (Kalkutta, Bubensvár, Madras, Mahabalipuram) a monszunnak kitett. Itt sok eső télen jön, nyáron pont hogy szárazabb, kellemesebb.

A nyugati partvidék (Bombay, Goa, Kochi) nyáron esős, de télen kifejezetten kellemes trópusi óceáni a levegő a partokon.

India belső területei egész évben jók, nagyrészt száraz napos az idő. A korai ősz a legszebb, a nyár is jó, de tikkasztó.

india Angkor Tours

HOGYAN UTAZZUNK?

Budapestről Indiába egy átszállással 10 óra alatt eljuthatunk. A Qatar és az Emirates két tucat indiai városba is repül, így könnyen foglalhatjuk utunk oda és vissza „lábát” távolra egymástól. Igaz, hogy a legforgalmasabb városokba (Delhi, Bombay) lesz a legkedvezőbb az ár a versenynek köszönhetően. 

A belföldi repülőhálózat igen kiterjedt és megfizethető. A Jet, az Indigo, az Air Asia vagy Air India mellett még fél tucat szolgáltató áll ugrásra készen, hogy szinte mindehová eljuthassunk repülővel. Ha lehet, ezt a megoldást válasszuk.

Az utak gyatrák, állandóan épül valami és a településeket ritkán kerülik el. Különösen a városok vonzáskörzete kritikus, itt idegörlő dugók várnak. Ha lehet késő este vagy hajnalban transzferáljunk! 

A vonathálózat kiterjedt és hosszú szakaszokon jobb mint a busz, de pontatlan menetrenddel és ragadós hangulattal terhes.

india Angkor tours

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Indonézia népszerű vidékein a közbiztonság megfelelő, az utcákon mindenféle veszélyérzet nélkül lehet sétálni. A sűrű helyeken zsebtolvajlás előfordulhat, de ez általános körültekintéssel elkerülhető.

A csapvíz nem iható, palackos víz viszont mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Az alapvető házipatika elég lesz ha az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kezeljük. A gyógyszertárak, klinikák európai színvonalúak, de ezekhez jobb ha van biztosításunk.

India Angkor tours

VÍZUM, OLTÁS?

Magyar állampolgárok turizmus céljából 30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodás esetén vízummentesen léphetnek Indonézia területére.

A nagykövetségén igényelhető, egyszeri belépésre jogosító, legfeljebb 60 nap érvényességi idejű, de 5 alkalommal 30-30 nappal hosszabbítható látogató vízum díja 50 USD. Az országba való belépés feltétele egy visszafelé szóló jegy felmutatása, fontos továbbá, hogy útlevelünknek az Indonéziába való belépésünket követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Némely légitársaság esetében az országból való kilépéskor fizetendő kilépési illeték 200.000 IDR, kb. 15 USD! A belföldi repülőkre szintén létezik helyben fizetendő illeték: 50-75.000 rúpia.

Kötelező oltás ugyan nincs, de – különösen a fővároson kívüli vidékre utazás esetén – ajánlatos lehet HepatitisA és Tifus oltás felvétele. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken.

india Angkor tours

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a rooming tarifákról érdemes előre tájékozódni.

220V elektromos rendszer van általában, de néhol 110V, így áramkiegyenlítőre szükség lehet.

Az indonéz pénzegység a rúpia (IDR). Igyekezzünk új (2008 utáni) dollárosokat hozni. Árfolyamok (2020): 1 USD = 16.500IDR, 1 EUR = 18.000 IDR.
A hitelkártyák használata gyakori, ám az ATM-gépek csak egyszer fogadják el a PIN-kódot. Bankkártyánk használatát érdemes a hazai bankunknál előre bejelenteni.

Indonézia hatalmas kiterjedése miatt az országban három időzóna működik: a nyugat-indonéziai, a közép-indonéziai valamint a kelet-indonéziai. A Magyarország és Indonézia közötti időeltolódás ezért a következő: a nyári időszámítás idején: Jáván +5, Balin +6 óra,  télen Jáván +6, Balin +7 óra.