MIKOR UTAZZUNK?

Az indonéz szigetvilágra a meleg, párás időjárás jellemző: a hőmérséklet egész évben átlagosan 25-35C˚. A száraz évszak májustól októberig, míg az esős évszak novembertől áprilisig tart. Jáva, Bali, Lombok, Komodó, Celebesz (Sulawesi) a száraz évszakban a leglátogatottabb. A tömeg és magas ár kicselezésére a március, április és október a legjobb. Bali különösen zsúfolt a népszerű tengerparti nyaralóhelyeken ilyenkor. 

Búvárkodásra a legalkalmasabb időszak Balin, Lombokon és a Komodó Nemzeti Park területén is az április és szeptember közti időszak, de érdemes a szállásunkat jó előre lefoglalni. Ugyanekkor érdemes a Bromo vagy egyéb vulkánok meghódítására tervezni a kirándulásunkat.

Angkor Tours, Indonézia (11)

HOGYAN UTAZZUNK?

Balira (Denpasar) és Jakartába Budapestről egy átszállással (17 óra alatt) a Qatar, az Emirates és a Turkish repül, ezek menetrendjei általában a legkényelmesebb is.

A többi szigetre itthonról 2 átszállással lehet eljutni, általában Kuala Lumpur vagy Bangkok érintésével lehet jobb árakra szert tenni.

A belföldi repülőhálózat igen kiterjedt és megfizethető. Mind a Garuda, mind az Air Asia légitársaság megbízható, és rengeteg járatot üzemeltet, de féltucat egyéb cég is repül  a végeláthatatlan szigetek között.

Bizonyos szigetek között komppal is közlekedhetünk, de érdemes a körülményekről, jegy előre foglalásról, menetrendről jó előre tájékozódni, ha egyedül indulunk útnak.

Angkor Tours, Indonézia (16)

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Indonézia népszerű vidékein a közbiztonság megfelelő, az utcákon mindenféle veszélyérzet nélkül lehet sétálni. A sűrű helyeken zsebtolvajlás előfordulhat, de ez általános körültekintéssel elkerülhető.

A csapvíz nem iható, palackos víz viszont mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Az alapvető házipatika elég lesz ha az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kezeljük. A gyógyszertárak, klinikák európai színvonalúak, de ezekhez jobb ha van biztosításunk.

Angkor Tours, Indonézia (30)

VÍZUM, OLTÁS?

Magyar állampolgárok turizmus céljából 30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodás esetén vízummentesen léphetnek Indonézia területére.

A nagykövetségén igényelhető, egyszeri belépésre jogosító, legfeljebb 60 nap érvényességi idejű, de 5 alkalommal 30-30 nappal hosszabbítható látogató vízum díja 50 USD. Az országba való belépés feltétele egy visszafelé szóló jegy felmutatása, fontos továbbá, hogy útlevelünknek az Indonéziába való belépésünket követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Némely légitársaság esetében az országból való kilépéskor fizetendő kilépési illeték 200.000 IDR, kb. 15 USD! A belföldi repülőkre szintén létezik helyben fizetendő illeték: 50-75.000 rúpia.

Kötelező oltás ugyan nincs, de – különösen a fővároson kívüli vidékre utazás esetén – ajánlatos lehet HepatitisA és Tifus oltás felvétele. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken.

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a rooming tarifákról érdemes előre tájékozódni.

220V elektromos rendszer van általában, de néhol 110V, így áramkiegyenlítőre szükség lehet.

Az indonéz pénzegység a rúpia (IDR). Igyekezzünk új (2008 utáni) dollárosokat hozni. Árfolyamok (2020): 1 USD = 16.500IDR, 1 EUR = 18.000 IDR.
A hitelkártyák használata gyakori, ám az ATM-gépek csak egyszer fogadják el a PIN-kódot. Bankkártyánk használatát érdemes a hazai bankunknál előre bejelenteni.

Indonézia hatalmas kiterjedése miatt az országban három időzóna működik: a nyugat-indonéziai, a közép-indonéziai valamint a kelet-indonéziai. A Magyarország és Indonézia közötti időeltolódás ezért a következő: a nyári időszámítás idején: Jáván +5, Balin +6 óra,  télen Jáván +6, Balin +7 óra.

Angkor Tours, Indonézia (24)