MIKOR UTAZZUNK?

Kambodzsa a trópusi éghajlati övben fekszik és mindig meleg. A legkellemesebb novembertől márciusig utazni, ilyekor friss a reggel és eső csak ajándékba érkezik. Minden zöld, a medencék, árkok tele vízzel és a rizs januárig még lábon lengedez. A fél ország lassan kibújik víz alól: a Nagy-tó ilyenkor inkáb hatalmas és csodálatosan elevenek, élettel és gazdagsággal teli az árterek. Természetes, hogy ez lesz a legnépszerűbb és legdrágább időszak.

Áprilistól júniusig tikkasztó a hőség, a táj szárazabb, poros. Csak a reggel és az este elviselhető, ezek között árnyék vagy medence kell. Júniustól októberig minden nap esik (ez a nyári monszun), többnyire délután vagy este. A port fokozatosan felváltja a sár. Izgalmas, csendes lesz az ország, harsányzöld a táj és csillogni fognak a templomok. Gyönyörűek a fények és tiszta a levegő, de a rízsnek még híre-hamva sincs.

HOGYAN UTAZZUNK?

Kambodzsa, Angkor a legrövidebb útvonalon nettó 12 óra repüléssel érhető el Budapestről. Egy átszállással kizárólag a Qatar (15 óra alatt) repül Angkorba, pontosabban Siem Reapbe. Minden más opció legalább 2 átszállást (egy délkelet-ázsiai ugródeszkát) és hoszabb utazási időt igényel. Kambodzsa fővárosa Phnom Penh vagy a tengerparti Sihanoukville nemzetközi repülőtere szintén két átszállást igényelnek.

Angkor felderítése jól kombinálható a fővárossal és a tengerparttal, mindkét helyszín egy órás repülőúttal elérhető.

Kambodzsai kirándulás szintén kiválóan összeilleszthető a környező vagy közeli országok bármelyikével, hiszen több mint két tucat közvetlen repülési útvonal kapcsolja Angkort a világhoz. 

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Kambodzsa turisták által látogatott vidékein a közbiztonság megfelelő, kellemes félhomály ellenére az utcákon veszélyérzet nélkül lehet sétálni. A piacokon és egyéb tömeges vásárlóhelyeken, a világ egyéb turistahelyeihez hasonlóan, zsebtolvajlás előfordulhat, de ez általános körültekintéssel elkerülhető.

Kambodzsában a csapvíz nem iható, palackos víz viszont mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek nem árt, ha a táskánkban lapulnak, így az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kezelhetjük, de ha komolyabbra fordul a baj, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A nagyobb települések gyógyszertárai jól felszereltek. Phnom Penhben és Siem Reapben jó ellátású kórházak vannak, de érdemes megfelelő betegségbiztosítással érkezni.

Kambodzsa Angkor Tours 1

VÍZUM, OLTÁS?

Kambodzsába utazáshoz kell vízum (30 napos), de azt a repülőtereken és több szárazföldi határátkelőhelyen helyben megvásárolhatjuk. Ára 30 USD (a szárazföldi határátlépés esetén egy igazolványkép is szükséges). E-vízumot azoknak érdemes kiváltaniuk, akik a szárazföldi határátkelés adminisztrációs nehézségeit szeretnék leegyszerűsíteni és meggyorsítani. Ennek ára: 36 USD.

Kötelező oltás ugyan nincs, de – különösen a fővároson kívüli vidékre utazás esetén – ajánlatos lehet egyes oltások (HepatitisA, Tifusz) felvétele. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken.

Kambodzsa Angkor Tours

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a roaming tarifákról érdemes előre tájékozódni!

220V elektromos rendszer van, a dugalj-csatlakozások európaiak.  

A nemzeti valuta, a riel gyakorlatilag váltópénz szerepet tölt be (1 USD = 4000 KHR) az országban.  A tranzakciók túlnyomó része készpénzben, USD-ben jelenik meg. Igyekezzünk minél újabb és hibátlan bankjegyeket és – az alacsony árak miatt – kis címleteket magunkkal vinni. A 2008-as és ennél régebbi  nagyobb címletű dollárosokat nem fogadják el. A városokban ATM-ek és bankok is találhatóak, kártyával fizetni csak néhány elegáns üzletben, étteremben lehet.

A Magyarország és Kambodzsa közötti időeltolódás télen + 6 óra, nyáron pedig + 5 óra.

Kambodzsa Angkor Tours2