MIKOR UTAZZUNK?

Az ország hatalmas kiterjedéséből adódóan az éghajlat is rendkívül változatos: nagy részén a mérsékelt éghajlati öv hatásai érvényesülnek, délen viszont már a trópusi öv a meghatározó. Télen a különböző tájak közötti hőmérsékleti különbség akár a 30 Celsius-fokot is elérheti. Pekingben a tél hideg és szmogos; a tavasz száraz, szeles és poros; a nyár forró és esős (főként júliustól); így a szeptember-október a legideálisabb időszak a látogatásra (átlaghőmérsékletek szeptemberben: Peking, Xian 20 C˚, Shanghai 24 C˚, Chengdu 22 C˚, Lhásza 13 C˚, Guilin 26 C˚). Az esős nyári hónapok alatt a csapadék mennyisége északkeletről délnyugat felé csökken. Időjárás tekintetében az ország egyes, egymástól távol fekvő területei között jelentős eltérések mutatkozhatnak, azonban általánosságban a tavasz és az ősz a legkellemesebb időszak egy kínai út megvalósítására. Érdemes kalkulálnunk az ezekben az évszakokban esedékes nemzeti ünnepekkel (május 1. és október 1., a Népköztársaság kikiáltásának évfordulója), mert az egy hetesre nyújtott munkaszünetet kihasználva, ilyenkor az egész ország útra kel, hogy meglátogassa távol élő rokonságát, így mind a légi közlekedés, mind a vasút rendkívül zsúfolttá válik.

HOGYAN UTAZZUNK?

A nemzetközi légitársaságok (Qatar Airways, Emirates, Turkish Airlines, Finn Air, KLM, Austrian Airlines) járatainak segítségével Budapestről Kína számos nagyvárosába egyetlen átszállással elutazhatunk. Országon belül, az egyes helyszínek jelentős távolságát kiterjedt belföldi repülőjáratokkal hidalhatjuk át, de a nyugati színvonalú és kényelmes gyorsvonathálózat is kiváló megoldást jelent az utazásra. A félreeső, turizmus által még kevésbé látogatott, s így mind a légi közlekedés, mind a vasúthálózat által el nem érhető helyszínek autóval vagy busszal közelíthetőek meg. Ezeken a félreeső vidékeken, így például a déli országrész hegyvidéki kisebbségei által lakott területeken azonban a közút minősége időnként hagy némi kívánnivalót maga után, az utazás kényelmetlenségét azonban teljes mértékben feledtetik a kulturális és természeti élmények.

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Kínában a közbiztonság kiváló, a beutazás és a tartózkodás biztonsági szempontból kockázatot nem jelent, a városokban, a turisztikai látványosságok helyszínén, bevásárló helyeken mindenféle veszélyérzet nélkül sétálhatunk. A világ bármely turisztikai helyszínéhez hasonlóam, az ésszerű óvatosság és körültekintés természetesen itt is javasolt..

A csapvíz nem iható, palackozott víz viszont gyakorlatilag bárhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek stb. segítségével a könnyebb baleseteket és betegségeket önmagunk is kivédhetjük, de ha komolyabbra fordul a baj, okvetlenül forduljunk orvoshoz. A nagyvárosok gyógyszertárai és kórházai jól felszereltek, azonban ezektől távolabb csak alapvető egészségügyi ellátás biztosított, s feltétlenül érdemes megfelelő betegségbiztosítást kötni indulás előtt.

VÍZUM, OLTÁS?

Magyar állampolgárok a Kínai Népköztársaság Budapesti Nagykövetségének Konzuli Osztályán (1068 Budapest, Benczúr u. 18., tel.: 413-3373) szerezhetik be a 90 napos tartózkodásra jogosító vízumot, melyhez útlevél, az útlevél fényképes oldalának fénymásolata, a kitöltött űrlap, kiállított repülőjegy, meghívólevél és igazolványkép szükséges. A vízum díja 19.000 Ft (egyszeri belépésre). Amennyiben az országba látogató célja egy Kínán kívüli ország, 72 órás tranzit vízummentességet élvezhet Kína következő városaiban: Peking, Shanghai, Guangzhou, Chengdu, Shenyang, Hangzhou, Xi’an, Tianjin, Wuhan, Nanjing, Dalian, Guilin, Kunming, Chongqing, Harbin, Xiamen, Qingdao és Changsha.

Kötelező védőoltás nincsen, azonban – különösen, ha távolabbi, ritkábban látogatott helyszínek is szerepelnek az útitervben – ajánlott lehet néhány oltás (Hepatitis A, tífusz).

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a rooming tarifákról érdemes előre, még itthon tájékozódni.

A hálózati feszültség általában 220V (50Hz), de előfordul a 110V-os (50Hz), sőt 240V-os verzió is. A konnektordugó két- vagy háromágú, a villák pedig laposak. A villanyborotva és a hajszárító, úgy ahogy, még beleerőltethető a résekbe, de jobb, ha viszünk magunkkal egy hálózati átalakítót.

A kínai pénzegység a yuan (CHY) és váltópénzei, a jiao és fen (1 yuan = 10 jiao = 100 fen). A yuan-t renmimbi-nek (RMB) is hívják, ill. rövidítik. A forgalomban lévő címletek: 1 fen, 2 fen, 5 fen, 1 jiao, 2 jiao, 5 jiao, 1 yuan, 2 yuan, 5 yuan, 10 yuan, 50 yuan, 100 yaun, míg a pénzérmék a következők: 1 fen, 2 fen, 5 fen, 1 jiao, 2 jiao, 5 jiao, 1 yuan, 2 yuan, 5 yuan. Készpénzt a bankokban, ill. a nagyobb szállodákban és áruházakban található pénzváltóknál válthatunk, a bankkártyák (pl. MasterCard, VISA, Diners Card) elfogadása azonban egyelőre csupán néhány nagyvárosban jellemző.

A Magyarország és Kína közötti időeltolódás: télen + 7, nyáron + 6 óra.