LAOSZ - BARÁTOKKAL

Laosz mind természeti mind kulturális értékeit tekintve is gyönyörű ország, és szomszédjaihoz képest kevésbé felkapott.  Kiváló választás azoknak, akik a buddhista hagyományokra és a gyarmati emlékekre, a falusias környezetben élő különböző népek életére, a laoszi konyhaművészet titkaira és az ország természeti kincseire, állatvilágára is kíváncsiak. Akár az elefántokkal töltjük a napot, akár a hegyekben bóklászunk Vang Viengnél, túracipőre lesz inkább szükségünk.  Azért a fürdőruha se maradjon otthon, tiszta, természetes vizekben frissíthetjük fel majd magunkat a nagy melegben.

LAOSZ - BARÁTOKKAL

ÚTVONAL - BARÁTOKKAL

Angkor Tours

BARÁTOKKAL - ÚTITERV / 14 NAP

1. nap Budapest – Istanbul

Utazás Budapestről Isztambulba. (20:10-00:15)

2. nap Isztambul – Bangkok – Vientiane

Tovább utazunk Bangkokba (01:05-15:10) majd onnan Vientiane felé (18:35-19:45). Laosz fővárosába érkezve transzfer a szállásra.

3. nap Vientiane

Kényelmes reggeli után nyakunkba vesszük a várost. Meglátogatjuk az ezernyi apró Buddha szobornak otthont adó Wat Sisaket szentélyt, majd a hajdani királyi monostort, a méltóságteljes Wat Prakeót. Megcsodáljuk Laosz nemzeti szimbóluma, a hatalmas That Luang sztúpa aranyos csillogását. A belváros egyik kis éttermében megismerkedhetünk a laoszi konyhával és az illatos, erős laoszi feketekávéval.

4. nap Vientiane – Vang Xang – Vang Vieng

Reggeli után Észak felé indulunk, hogy 3-4 óra alatt izgalmas megállókkal tarkított utazás után Vang Viengbe érjünk. Útközben megállunk a díszes ruhájukról jól ismert hmongok településén illetve egy halászfaluban is, ismerkedünk a vidéki laosziak életmódjával. Vang Xang sziklába faragott Buddhái több száz éve készülhettek, talán a 11. században, de a koruk pontos meghatározása még várat magára. Kora délután érünk a dús vegetációjú hegyekkel körbeölelt Vang Viengbe. Elfoglaljuk a szállást, majd felkereshetjük valamelyik folyóparti éttermet, ahol autó-úszógumikat kölcsönözve a vízen lebegve is kipihenhetjük az utazás fáradalmait.

5. nap Vang Vieng

Ez a nap az aktív pihenésé. Kirándulni indulhatunk a hegyekben, amelyek között megbújnak a gondosan művelt rizstáblák. Megfelelő felkészültséggel sziklamászó programot is választhatunk. Akár a könnyebb sétát, akár a mászást választjuk, erőfeszítésünk jutalma a rizsföldekből kimagasló karsztkúpok, a sűrű erdő és a csupasz függőleges sziklafalak kontrasztjának bámulatos látványa. Délután drótkötélen a lombok felett csúszva vagy a Nam Song folyón 1-2 személyes kajakokon evezve folytathatjuk a napot.

Opcionálisan befizethetünk napfelkeltés vagy naplementés hőlégballonozásra a völgyek fölött, de a nagy érdeklődés miatt ezt érdemes előre foglalnunk.

6. nap Vang Vieng – Luang Prabang

Reggeli után ismét hosszabb autózás következik (3,5 – 4 óra) észak felé. Felkúszunk a hegyekre, 1300m magasan meg is állunk ebédelni, gyönyörködni az elénk táruló panorámában. Délután érünk Luang Prabangba.

Luang Prabang mesébe illő „kolostorvárosa” a Mekong partjára, gyönyörű hegyek között épült, ahol a laoszi királyság és buddhista szellemi központ hétszáz éve született. Mai kolostori, laoszi és gyarmati műemléképületei különleges hangulatot teremtettek, amely a hegyi törzsi kultúra jelenlétével színesedik esténként az éjszakai piacon. A szobánk elfoglalása után megvacsorázhatunk a belváros jobbnál jobb kis éttermeinek egyikében, vagy akár a szállodában.

7. nap Luang Prabang – Tamarind főzőiskola

Reggeli után ideje alaposabban megismerkednünk a laoszi konyha titkaival. Szakács kísérőnkkel végigjárjuk Luang Prabang autentikus piacának minden zugát, és bevásárolunk az ebédhez. Ezután egy főzőiskolában több fogásos ínycsiklandó menüt készítünk (vidámság garantált), amelyet, természetesen, közösen el is fogyasztunk.

Délután a városka szívét uraló Phu Si hegyre kapaszkodunk fel, kisebb szentélyek, bivakok, sztúpák és buddhaszobrok teraszain szuszogunk. Luang Prabang és a környező hegyek látványa felülről egészen megkapó. Már naplementében ereszkedünk le a városba, így a Wat Mai kolostor aranyozott domborműrészleteit a legszebb délutáni fényekben élvezhetjük. Közben már kezdődik a főutcán az éjszakai piac árurengetegének kipakolása, érdemes picit elidőznünk, nézelődnünk.

8. nap Luang Prabang – Elephant Village – Tad Se vízesés (fürdés)

Reggeli után paradicsomi városkánkból kimozdulva a Nam Khan folyót követve északnyugatra utazunk egy elefánttáborhoz. Az Elephant Village egyike azoknak az elefánttáboroknak, ahol a valaha nehéz munkára befogott elefántoknak orvosi ellátást és állatbarát körülményeket teremtenek a lehető legnagyobb szeretettel (felülni nem szabad az állatok hátára). A délelőtti program során megismerhetjük a tábor munkáját, meglátogathatjuk az elefántkórházat, majd banánnal, cukornáddal és egyéb finomságokkal kényeztethetjük az ormányosokat, mielőtt elkísérjük őket az erdei sétájukra.  A séta után néha kedvük támad a Nam Khan folyóban megmártózni, a látogatók nagy örömére. Később motorcsónakkal utazunk a folyó egy felsőbb szakaszához, hogy átkeljünk a Tad Se zúgókhoz. Májustól februárig lenyűgöző, ahogy a fák törzsét ölelő természetes, türkizkék színű medencéből zubog a víz mindenfelé. A kristálytiszta vízben fürdőzhetünk is egyet, mielőtt visszatérünk a táborba egy egyszerű, de finom házias ebédre. Visszatérünk Luang Prabangba, délután hűsölünk a medence partján az este pedig újra az éjszakai piacé: ideje beszerezni az ajándékokat vagy kóstolgatni a kókusztejes frissen készült laoszi édességeket.

9. nap Luang Prabang

Reggeli után motorcsónak kirándulásra indulunk a Mekong folyó vízéről elérhető Pak Ou buddhista zarándokbarlangokhoz (1,5 óra). A barlangokban ezerszám találhatóak az elmúlt évszázadok óra ajándékként felajánlott kisebb-nagyobb Buddha szobrok.  A „Vizek Anyján” visszafelé hajózva útközben megállunk egy helyi falunál a Lao Lao pálinka megízlelésért illetve azért, hogy meglessük, ahogy a házak előterében felállított szövőszékeken készülnek a gyönyörű sálak. Egy másik településen meglátogatunk egy papírmerítő műhelyt, ahol az évszázados technika gyönyörű produktumaiból válogathatunk is.

Délután Luang Prabangban csavargunk. Felkeressük Luang Prabang világörökségi városkájának jelentősebb, ám a fő utcától kicsit távolabb rejtőző templomait (Wat Aham, Takmo sztúpa, Wat Visoun). Átsétálunk a híres bambusz hídon a Nam Khan folyó túloldalára. Itt meg is állhatunk egy hűsítő italra a folyó meredek partján kialakított Dyen Sabai étteremben. Késő délután a főutcán végigsétálva, a város legszentebb templomával ismerkedünk meg, ez a Wat Xien Tong. Az uralkodók által a Mekong partján építtetett Arany Város temploma méltán viseli ezt a nemes nevet. Naplementéig maradhatunk, ekkor a legszebbek a fények, és ilyenkor kezdenek a kolostor lakói gyülekezni az esti közös kántáláshoz.

10. nap Luang Prabang – Nahm Dong Park – Kuang Si vízesés (medvék)

Reggeli előtt (06.00) napfelkeltés séta a kolostorok városában: több száz buddhista szerzetes reggeli adománygyűjtését nézzük meg, ki-ki kedve szerint növelheti érdemeit és bővítheti a szerzetesek napi menüjét.

Délelőtt a Nahm Dong Nemzeti parkba indulunk, ahol kipróbálhatjuk, milyen a sűrű lombkorona fölött drótkötélen repülni, vagy a lombkorona szintjén sétálni. Később utazás (0,5 óra) a gyönyörű Kuang Si vízesésekhez. Könnyű sétát teszünk a természetes medencék mentén, fel a nagy zuhatagig (0,5 óra), majd ha szeretnénk, bele is merülhetünk a kristálytiszta vízbe (öltözőkabinok és mosdók rendelkezésre állnak). Visszatértünkben a kényszerű fogságból megmentett ajakos medvéknél is látogatást tehetünk a Free the Bear szervezet vadasparkjában. Tanulmányozhatjuk a felnőtt mackók életét és a bocsok játékában is elgyönyörködhetünk. Visszautazunk Luang Prabangba (1 óra).

11. nap Luang Prabang – Bangkok – Isztambul

Kényelmes reggeli után pihenés a medence partján, délután transzfer a repülőtérre és elutazás Bangkokba (17:30-19:05), majd tovább Isztambul felé (22:35-05:45).

12. nap Isztambul – Budapest

Továbbutazás Budapestre (08:15 – 08:25). Érkezés Budapestre reggel 8:25-kor.