MIKOR UTAZZUNK?

A monszun váltakozása Laoszban két évszakot eredményez – a májustól októberig tartó esős, valamint a novembertől áprilisig húzódó száraz időszakot.

Északon (Luang Prabang), középen a Vang Viengi mészkőhegyek alatti hippitanyán  is a száraz évszakban mindvégig kellemes, nyárias az idő, bár január-februárban a reggelek akár 17 C˚-ra is lehűlhetnek. Ez a főszezon, ilyenkor zsúfoltabbak a látnivalók és magasabbak az árak. A nyár az augusztus-szeptember hónapok özönvízszerű esőzéseitől eltekintve jó alternatíva azoknak, akik a meleget (29-32 C˚) szeretik és meghittebb, tömegektől mentes élményekre vágynak.

Dél-Laosz egész évben igen nyárias időjárású. A Mekongot itt a khmer határon lévő zuhatagok felduzzasztják, széttererítik, szigetvilágot és kellemes világvégi hátizsákos búvóhelyet teremtve. Az esős évszakban itt sarat és áradást jelent. Itt az augusztus és szeptember hónapokban kritikusabb az utazgatást.

Angkor Tours, Laosz 15 Kompjárat Dél-Laoszban

HOGYAN UTAZZUNK?

Budapestről Laoszba minimum két átszállással (15 óra) juthatunk el. A legrövidebb menetrendeket Bangkokon vagy Hanoion keresztül biztosíthatjuk (a Qatar, az Emirates vagy a Turkish lehet a leggyorsabb, plusz egy Bangkok Airways vagy Lao Airlines). A Lao Air remek pilótáit használhatjuk belföldön is! Mert a Mekongon való hosszú távú hajózáshoz sok idő, a buszos utazáshoz pedig sok szerencse és kényelmetlenség-tűrés kell. A hajózás inkább kellemes program Luang Prabangtól északra és Pakse alatt.

A Kőedény síkságot csak szárazföldön, sok órás autózással közelíthetjük meg. Dél Laoszba pedig jobb, ha repülünk. 

Laoszi kalandjainkat könnyen kombinálhatjuk a környező országokkal. Hanoi, Bangkok vagy Siem Reap közvetlen repülőkkel elérhetők. Jó időbeosztással Luang Prabang és Angkor tökéletes út szerelembe esni.

Angkor Tours, Laosz 06 A Mekong laoszi alsó szakaszát számos zubogó szakítja meg

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Laoszban a népszerű helyeken a közbiztonság megnyugtató. Vidéki utazás tervezésénél azonban figyelembe kell venni a néhol hiányos infrastruktúrát, nehezebb közlekedési viszonyokat. Vidéki területeken még ma is jelentős a fel nem robbant lőszerek mennyisége, semmiképpen nem javasolt helyi vezető nélkül kirándulni.

A csapvíz nem iható, palackos víz viszont mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kezelhetjük házi patikánkból, vagy a helyi gyógyszertárakból is felszerelkezhetünk gyógyszerekkel, kötszerekkel, de ha komolyabbra fordul a baj, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Érdemes megfelelő betegségbiztosítással érkezni, várható kórházi ellátás szükségessége esetén javasolt Bangkokba repülni.

X 2.tif

VÍZUM, OLTÁS?

A 30 napos vízum mind a repülőtereken mind a szárazföldi határátkelőhelyeken érkezéskor kiváltható. Ára  30+1 USD, elkészítéséhez szükség van: az útlevélre és 1 igazolványképre. Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Elektronikusan is igénylehető a 30 napos vízum, de az érkezést megelőzően minimum 7 nappal meg kell vásárolni, ára: 45USD.

Kötelező oltás ugyan nincs, de ajánlatos lehet a HepatitisA és a Tifusz oltás felvétele. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken.

Angkor Tours, Laosz 10 Hagyományos viseletben

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a rooming tarifákról érdemes előre tájékozódni.

220V elektromos rendszer van, a dugalj-csatlakozások általában szabványosak.

A laoszi pénzegység a kip (LAK), az átváltási árfolyam: 1USD = kb. 8.200LAK (2020). A külföldi valuták közül az USD és az EUR átváltása városon belül könnyen megoldható bankokban, szállodákban és utcai pénzváltóknál, a kisebb üzletekben pedig akár dollárral is fizethetünk. A 2008-as és ennél régebbi  nagyobb címletű dollárosokat nem fogadják el, és igyekezzünk minél újabb és hibátlan bankjegyeket magunkkal hozni. A hitelkártyákat az elegánsabb üzletekben és vendéglőkben elfogadják.

A Magyarország és Laosz közötti időeltolódás télen + 6 óra, nyáron pedig + 5 óra.

Angkor Tours, Laosz 04 A gyönyörű ország gyarmatosítása gazdaságilag nem volt kifizetődő a franciák számára