MIKOR UTAZZUNK?

Malajzia éghajlata egyenlítői, egész évben forró és nedves. A félsziget nyugati partján (Penang, Langkawi, Selangor) az esős évszak áprilistól októberig tart. Novembertől nagyobb tömegekre számíthatunk, így aki nyugalmasabb pihenésre vágyik, azoknak az áprilistól júliusig tartó időszak jó alternatíva lehet.

A keleti parton (Redang, Tioman), éppen fordítva, november és február között olyan erős az esőzés, hogy a nyaralás szinte élvezhetetlen. Az idő itt márciustól októberig általában szárazabb, mint a félsziget többi része, így a strandolásra tökéletesen alkalmas. A főszezon a keleti parton júniustól augusztusig tart.

Borneó mindig forró és esős. Általánosságban azonban igaz, hogy a nyugati oldal Kuching, Mulu (Sarawak) télen kap több esőt, míg a keleti oldal Sipadan, Kota Knabalu, Sandakan (Sabah) nyáron esősebb.

HOGYAN UTAZZUNK?

Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur, Ázsia egyik legforgalmasabb légi csomópontja. A legtöbb nemzetközi légitársaság repül ide, így Kulala Lumpur, és környékének látogatása akár más területeket bejáró utazások ugródeszkája lehet. Budapestről egy átszállással 13 óra alatt itt lehetünk. A Qatar, az Emirates és a Turkish menetrendjei általában a legkényelmesebbek.

Maláj tulajdonú a világ legnagyobb fapadosa az Air Asia. Így belföldön a Tigerrel, a Mas-szal és a Malaysia-val kiegészülve nagyon olcsón mozoghatunk. Sőt egész Délkelet-Ázsia legerősebb szereplői ők megszámlálhatatlan útvonallal.

Nincs vízi összeköttetés Borneó és a félsziget között, így ezt a távolságot mindenképpen repülővel kell leküzdenünk.

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Malajziában a közbiztonság megfelelő, az utcákon mindenféle veszélyérzet nélkül lehet sétálni. Az ország jól szervezett, megbízható közlekedési és egyéb szolgáltatásokkal, segítőkész lakossággal, így az odalátogató vendégek közérzete felszabadult lehet.

Malajziában szigorúan tilos az utcán dohányozni!

A csapvíz nem iható, palackos víz viszont mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek stb.) az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kivédhetjük. A nagyvárosok gyógyszertárai és kórházai igen jól felszereltek, de érdemes megfelelő betegségbiztosítást kötni indulás előtt.

VÍZUM, OLTÁS?

Magyar állampolgár 90 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy, megfelelő anyagi fedezet vagy meghívólevél felmutatásával utazhat be Malájziába. A 72 órás tranzitálást meg nem haladó repülőtéri tartózkodás is vízummentes. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás idején túl még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
2017. szeptember 1-től a maláj kormány bevezette az idegenforgalmi adót. A helyben fizetendő illeték szobánként és éjszakánként 10 maláj ringgit (MYR).

Kötelező oltás ugyan nincs, de – különösen a fővároson kívüli vidékre utazás esetén – ajánlatos lehet HepatitisA oltás felvétele. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken.

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a rooming tarifákról érdemes előre tájékozódni.

220V elektromos rendszer van, a dugalj-csatlakozások angol D-típusúak, átalakító szükséges hozzájuk.

Az ország valutája a maláj ringgit, árfolyama (2020) 1 USD=4,4 MYR. A bankok 2-3 dollár kezelési költséget számítanak fel pénzváltáskor. A pénzváltó irodákkal legyünk óvatosak, mert nem egyöntetű árfolyammal számolnak és járhatunk igen rosszul is, a két utcával arrébb található irodához képest.

A nagyobb szállodák és éttermek elfogadnak hitelkártyát is, valamint pénz automatákat is találunk. Az itthoni bankunktól azért jobb megkérdezni az utazás előtt, hogy számlánkról le tudunk-e venni pénzt Malajziában.

A Magyarország és Malájzia közötti időeltolódás télen + 7 óra, nyáron pedig + 6 óra.