MIKOR UTAZZUNK?

Szinte nincs olyan hónap, amikor nem érdemes Nepálba utazni, talán csak a nyári monszun idején nehezebb a látogatás. A tél november végén köszönt be és februárig tart. A hegyekben ilyenkor akár -10 fok is lehet extrém hóviszonyokkal, de a délebbi területeken nem esik fagypont alá a hőmérséklet. Kristálytiszta ég és verőfényes napsütés várja ilyenkor a fotósokat. Tavasszal kivirágoznak a hegyoldalak, előbújnak a nemzeti parkok nagyvadai és a túrázáshoz is megfelelő az időjárás. Júniusban nyílnak meg az ég csatornái, ekkor, augusztusig a levegő nyirkos és felhős, de így is élvezhetjük a kulturális látnivalókat, a zivatarok nem tartanak egész nap. Az ősz a legnépszerűbb évszak Nepálban: kellemes hőmérséklettel, látványos fesztiválokkal, de jóval nagyobb turistatömeggel kell számolnunk.

HOGYAN UTAZZUNK?

Nepál egyetlen nemzetközi repülőterére, Katmanduba, Budapestről 13-14 órás repüléssel, egy átszállással juthatunk el (Qatar, Emirates). Innen számtalan belföldi járattal repülhetünk tovább az ország távoli pontjaira, többek között a Mount Everest alaptáborához legközelebb eső Luklába. A természeti csodáiról híres Pokhara a fővárosból szárazföldön is elérhető, innen pedig tovább buszozhatunk a Chitwan Nemzeti Park felé. Katmanduból a szomszéd országok mindegyikébe könnyen tovább repülhetünk, így a nepáli utazás jól kombinálható indiai, bhutáni vagy tibeti csavargásokkal.

Angkor Tours Nepal

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

A turisták által látogatott helyeken biztonságban vagyunk, kisebb utcai vagy szállodai lopások elkerülésére készüljünk csak. A hegyekben a tájékozódás nehéz, az időjárás szeszélyes lehet, ezért hegymászáskor még akkor is vegyünk igénybe tapasztalt vezetőt, ha rutinos túrázók vagyunk.

Mint mindenhol, a csapvíz itt sem iható, palackos víz viszont mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy hasmenést kapjunk Nepálban, ha betartjuk az alapvető higiéniai szabályokat, de az egzotikus országokba utazóknál ez a leggyakrabban előforduló megbetegedés, így nem árt gyógyszerrel felkészülni rá. Saját belátás szerint fájdalom- és lázcsillapító, sebkezelőszerek, sebtapaszok, görcsoldó, Ca-tabletta is lehet a poggyászunkban, de ha esetleg valami komolyabb baja lenne valakinek, nem kell megijedni, megfelelő orvosi ellátás és gyógyszertár Nepálban is van. Legalapvetőbb gyógyszereket a Thamelben pl. szupermarketek is árusítanak, olcsóbban mint nálunk.

VÍZUM, OLTÁS?

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Nepálba. A turista vízum a repülőtéren is megvehető 6 hónapig érvényes útlevél és 1 igazolványkép ellenében. Ára 15 napra 30USD, 30 napra 50USD. Az Indiából Nepálba utazók Nepál újdelhi külképviseletén is felvehetik a vízumot.

Kötelező oltás ugyan nincs, de ajánlatos lehet a HepatitisA és a Tifusz oltás felvétele. Komolyabb túrázás esetén érdemes a DiPerTe kombinált oltást is beiktatni.

Angkor Tours Nepal

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók esetlegesen működnek, a hegyvidéken sokszor nincsen mobiltelefon vagy internet lefedettség.

220V elektromos rendszer van, a dugalj-csatlakozások általában szabványosak.

Nepálban a nepáli rúpia (NPR) az általánosan elfogadott fizetőeszköz, de ne csodálkozzunk, ha valahol indiai rúpiát (INR) kapunk visszajáróként. Ez normális, mi is fizethetünk vele (bár városokon kívül nem örülnek neki), de legyünk tisztában az átváltással, ami állandó: 1 INR = 1,6 NPR.

Nepáli rúpiát csak Nepálban tudunk váltani. Leginkább amerikai dollárt és eurót érdemes Nepálba vinni. Pénzváltóból tucatnyi működik a turistafrekventált helyeken, de a trekking útvonalakon viszont egy-két hely kivételével nincs pénzváltás!Bankkártyával való fizetés egyelőre kevés helyen működik. Bankjegykiadó automatából pár akad Katmanduban és Pokharában, a Visa és Master Cardokat elfogadják.

A Magyarország és Nepál közötti időeltolódás +4 óra 45 perc.

Angkor Tours Nepal