ARIZONA körutazás

2023. november 3-13.

Csoport létszáma: 12 fő

 

Időtartam:           11 nap

 

Részvételi díj:        998.900 Ft/fő 

+ San Francisco hosszabbítás 210.000 Ft/fő

Repülőjegy:            kb. 320.000 Ft/fő illetékkel

(feladós csomag felára: 40.000 Ft)

Foglalhatóság:      2 szabad hely

AZ ÚT LEÍRÁSA

Május 11. után az Amerikai Egyesült Államokba érkezőknek nem kell igazolniuk a teljes oltottság meglétét, így bármilyen a coviddal kapcsolatos korlátozás és előírás nélkül léphetnek az országba. A beutazás feltétele a beutazási engedély (ESTA) megszerzése, amelynek ügyintézését vállaljuk, árát a részvételi díj tartalmazza.

 

*Az utazás San Franciscó-i befejezéssel hosszabbítható!

 

Arizonai körutazásunk a gyerekkorunk kedvelt westernfilmjeinek leglátványosabb területein csavarog majd: az oszlopkaktuszok és a szélsebesen száguldó gyalogkakukk földjétől, a végtelen tájon át a vörös sziklatornyokig és a Colorado vájta Grand Canyonig. Minden mesebeli helyszínt felkeresünk, mialatt a méltánytalanul elfeledett pueblo indián világ emlékeit is megmutatjuk. A rejtett zugokba is belesünk és a „leg-leg” kilátópontokról csodáljuk meg ezt a mesevilágot. Autózunk a legendás 66-os úton, megszállunk a navahók ősi földjén, a Monument Valley-t dzsipekkel, indián idegenvezetőnkkel járjuk be. A világhírű Grand Canyont pedig nem csak kipipáljuk: bőven lesz elég időnk a felfedezésére! A Nemzeti Park tövében alszunk, így a napfelkeltéknek és a napnyugtáknak is ez a csodálatos vidék ad majd díszletet. Leereszkedünk a völgybe és hajózunk is a kanyonban kanyargó Colorado-folyó vizén. Utunkat Amerika csillogó játszóterén, a maffiavilág sivatagba álmodott pénznyelőjében, Las Vegasban fejezzük be, elegendő szabad időt hagyva a pihenésre és a híres kaszinók közötti sétákra vagy akár arra, hogy szerencsét próbáljunk a félkarú rablókkal is. Az utazást Kádas Csaba kíséri itthonról, míg vezetőnk Száva Borbála, az indián kultúrák lelkes rajongója lesz.

TÉRKÉP

RÉSZLETES ÚTITERV

Nov. 6. Budapest - London - Phoenix

Budapestről repülés londoni átszállással Phoenixbe, Arizóna központjába. Transzfer a szállásra Holiday Inn Express and Suites Phoenix Airport.

Nov. 7. Phoenix – Montezuma Castle, Tuzigoot – Cottonwood – Sedona

Reggeli után északra indulunk. A kandeláberkaktuszok vidékét hamarosan magunk mögött hagyjuk, és következik a a vadnyugati olvasmányokból jól ismert csupasz, sziklaormos dombvidék.

Első megállónk a Montezuma Castle, egy ősi város, amely egy hegyoldal barlangszerű mélyedését kihasználva épült valamikor az 1100-as években. Az épületegyüttes 5 szintes, 19, kizárólag felülről megközelíthető termet tartalmaz, ezeket egészítik ki a falban lévő eredeti barlangnyílásokból kialakított helyiségek. Az elnevezése utólagos és téves, az egykor ide érkező spanyolok az akkor már kihalt település romjának nagyságát csodálva feltételezték, hogy azt az aztékok híres uralkodója emelhette. Innen tovább utazunk, folytatjuk csavargásunkat a sinagua indiánok földjén.

A ma Tuzigoot névre hallgató pueblo építésekor természetes dombot magasítottak meg, erre épült fel több szakaszban a város, amely 110 helyiségből állt. A homokkőből és mészkőből emelt, ma látható falak valaha 3 emeletes házak földszintjét alkották. Külső ajtónyílások nem látszanak, feltehetően a tetőn volt a bejárat. A feltárások nagyon gazdag tárgyi világot hoztak felszínre, ezekből látható egy kis kiállítás a romterület mellett.

Következő megállónk Cottonwood. A városkában mintha megállt volna az idő, főutcáján szinte még mindig a port és az ördögszekereket kergeti a szél és gyalogkakukkok szaladgálnak. Kedves üzleteiben és régi korokat idéző benzinkútjánál kicsit elidőzünk, akár egy kávéra, fagylaltra is lesz időnk.

Délután érkezünk Sedonába, a bámulatosan szép vörös sziklák városába. Szállás Sedonában: Green Tea Inn.

Nov. 8. Sedona

Reggelit követően könnyebb túrára indulunk a lélegzetelállító sziklás tájon. Nem véletlen, hogy az indiánok számára szent hely volt ez, a napsütésben vöröslő sziklák látványa megrendítő. 2 órás túránk során az ikonikus Bell Rock vagy az 1600 méter magas Courthouse Butte magasodik majd előttünk. Sedona sokaknak spirituális megtisztulást nyújtó hely, így pici belvárosában meditációs központokkal találkozhatunk, érdekes üzletekbe pillanthatunk be. A déli melegben a szállásunkon pihenünk, délután pedig erőnktől függően újabb túrára indulunk, hogy a sziklák színét naplementében is megcsodáljuk.

Szállás: Green Tea Inn

Nov. 9. Sedona – Flagstaff - Sunset volcano – Wupatki pueblo romok - Monument Valley

Reggeli után északra indulunk. A San Francisco Peaks 3851 méter magas csúcsa alatt elterülő Flagstaff városban elérjük a híres 66-os utat.

Innen északra található a Sunset vulkán feketén magasló hamukúpja. A vulkán utoljára 1040 körül tört ki, maga alá temetve az akkori indián településeket. Hatalmas területen megszilárdult lávafolyam veszi körül, ez teszi igazán egyedülállóvá. A lávafolyamon sétálunk majd, megtanulva, hogy a pueblo indiánok épp e vulkánkitörésnek köszönhetik későbbi gazdagságukat. Sétánk során 400 évesre becsült fatörzseket is megcsodálunk.

A vulkánkúptól északkeletre kezdődött a pueblo indiánok lakta terület, ez ma a Wupatki National Monument park. A régészek eddig összesen 2700 emberi letelepedésre utaló nyomot találtak a térségben, amelyek közül a két legszebbet, a kősivatag kellős közepén magasodó erődítményeket meglátogatjuk.

Délután átszeljük a Navajo Nation autonóm terület sivatagos vidékét, lábnyújtásra megállunk navahó kereskedőállomásnál, és késő délután megérkezünk szállásunkra, immár Utah államba, amelynek teraszáról csodálhatjuk a Monument Valley sziklaóriásait. Szállás: Goulding Lodge Monument Valley.

Nov. 10. Monument Valley – Antelope Canyon – Page

Korai reggeli után 2,5 órás nyitott dzsipes kirándulást teszünk navahó indián túravezetőnkkel a Monument Valley sziklatornyai között. Indián mesék, a sziklák között megbújó ősi indián romok és őskori falfestmények színesítik majd a reggelünket.

Délben visszaindulunk Page felé, hogy délután már a világhírű Antelope Canyon esővíz és homok által hullámosra csiszolt homokkő alakzataiban gyönyörködjünk. A kanyonba csak helyi vezetővel léphetünk be, egy-másfél órás látogatásunk alatt végigsétálunk a legszebb szakaszán.

Szállásunk Page városában lesz, innen néhány percnyi sétával elérjük a Colorado-folyó partját. Szállás: Page: Radisson Country Inn Page.

Nov. 11. Page - Horseshoe Band – Grand Canyon

Reggeli után végre közelről is megismerkedünk a Colorado-folyóval. Motoros hajóra szállva csorgunk le a lélegzetelállító függőleges völgyfalak között. Úti célunk a Horseshoe Band, ahol a folyó valóban látványos, patkó alakú kanyart vesz, mielőtt folytatja útját a Grand Canyon felé. Ez az úgynevezett Marble Canyon vidék, amely fehér (egyébként dolomit és mészkő) szikláiról kapta a nevét. A hajókirándulást követően busszal indulunk tovább, folytatjuk utunkat a Grand Canyon Nemzeti Park felé (2,5 – 3 óra). Szállásunk a nemzeti park tövében lesz, autóval néhány percre a Colorado-folyó által vájt szakadéktól. Ennek köszönhetően saját tempónkban és számunkra megfelelő túrát választva tölthetjük el a következő napunkat, illetve lehetőségünk nyílik a naplemente és a napfelkelte megcsodálására is. Reményeink szerint állatokkal is találkozunk, hiszen a park területén szabadon élnek a vapitik és más szarvasfajok, mókusok és számtalan különleges madárfaj. Szállás: Grand Canyon Plaza Hotel, Tusayan

Nov. 12. Grand Canyon

Reggelinket már a Grand Canyon ormán fogyasztjuk el, ezután ki-ki erejének megfelelő túrára indulhat. A völgy peremén végig kényelmesen látogatható, kiépített túrautak futnak. A világhírű kilátóhelyek között pedig ingyenes, menetrend szerint közlekedő buszjárat van, amelyet igénybe is veszünk. Érdemes a két látogatóközpontot is útba ejteni, rövid kiállításaik igen tartalmasak. Nem messze található a híres Grand Canyon vasút végállomása is, és itt van esélyünk a teherhordó öszvérekkel is összetalálkozni.

Korán reggel speciális buszjárat visz ki egy oromra, ahonnan közepesen megterhelő, néhány órás túra tehető a sziklaoldalban. Aki ezt választja, annak is rendelkezésére áll majd a délután a többi kilátóhely felkeresésére. Szállás: Grand Canyon Plaza Hotel, Tusayan

Nov. 13. Grand Canyon – Hoover-gát – Las Vegas

Reggeli után átmenetileg elhagyjuk a vörös sziklákat, és a nap nagy részében nyugat felé utazunk. Útközben megállunk egy kereskedőállomáson, navahó ékszerekben és egyéb kézműves munkákban gyönyörködhetünk vagy az udvaron álló oldtimer autóparkot csodálhatjuk meg, újra átérezve a 66-os út hangulatát. A 66-os nyomvonalán haladunk, hogy a Grand Canyon nyugati peremét megközelítsük. Arizona és Nevada határában megcsodáljuk a Hoover-gátat, amely a 30-as évek óta tartja vissza a Colorado árját, létrehozva az Egyesült Államok legnagyobb mesterséges tavát, a Mead Lake-et. Késő délután érünk a kaszinók fellegvárába, Las Vegasba. Szállás: Serene Vegas Boutique Hotel

Nov. 14. Las Vegas

Reggeli után egész nap szabad program. 

**Nov. 15. Las Vegas - San Francisco

Repülés Las Vegasból San Franciscóba. Transzfer, majd szállás a Crissy Field-öbölhöz közel, ahonnan pazar a rálátás a Golden Gate hídra.  Wyndham Presidio Lodge

**Nov. 16. San Francisco

Reggeli után San Francisco ikonikus látnivalóinak felkeresése. Egész nap a városban csavargunk. Szállás.

**Nov. 17. San Francisco - Budapest

Reggeli után átkelünk San Francisco híres hídján, és nagyot sétálunk az mamutfenyők között. Visszaúton beletesszük a lábunk a Csendes-óceánba, majd irány a reptér. Este hazarepülés átszállássokkal.

**Nov. 18. Budapest

Érkezés Budapestre.

RÉSZVÉTELI DÍJ

 

Részvételi díj (min. 12 fő):          998.900 Ft/fő

+ San Francisco hosszabbítás (repülővel): 210.000 Ft/fő

 + Repülőjegyek (illetékkel):       kb. 320.000 Ft/fő-től
Feladós csomag retúr felára: 40.000 Ft

Budapest – EU – USA – Phoenix;  Las Vegas – SFO – EU – Budapest útvonalon. A légitársaságok az árváltoztatás jogát a jegykiállításig fenntartják!

A részvételi díj tartalmazza: szállást kétágyas (EÁF: 980 USD) elhelyezéssel, reggelis ellátással, programot, utazási és hajóköltséget, a beutazási engedély ügyintézést (ESTA), a magyar és helyi csoportkíséretet.

A részvételi díj nem tartalmazza: a helyben, egyénileg befizetendő belépőket: kb. 480 USD/fő, a reggelin kívüli ellátást, a szabadon választható kombinált utazásképtelenségi és BBP biztosítást, személyes kiadásokat, egyéni borravalókat (15% étteremben vagy egyéb extra, a programban nem szereplő szolgáltatáskor). San Francisco hosszabbítás esetén, a helyi belépőket: 200 USD/fő 

  TOVÁBBI CSOPORTOS ÚTJAINK

  COSTA RICA KÖRUTAZÁS
  az elveszett Paradicsom
  2023.09.17. – 2023.09.28.

  INDONÉZIA KÖRUTAZÁS / Celebesz, Jáva, Bali
  a toradzsa törzstől a hindu meseszigetig
  2023.10.06.-2023.10.20.

  TIBET-NEPÁL-BHUTÁN KÖRUTAZÁS
  út a világ tetejére
  2023.10.09-2023.10.26.

  KÖZÉP-INDIA KÖRUTAZÁS
  időutazás a hindu világ csodáihoz
  2023.10.11. – 2023.10.24.