FERÖER-SZIGETEK KÖRUTAZÁS

2023. július 13. – 19.

Csoport létszáma:     min. 12 fő

Időtartam:                7 nap

 

Részvételi díj:           599.000 Ft/fő-től

Repülőjegy:            kb. 239.000 Ft/fő-től

Foglalhatóság:           12 fő

AZ ÚT LEÍRÁSA

Tagadhatatlan, hogy Feröer-szigeteki utunk azzal a szándékkal készült, hogy nyári utazási alternatívát kínáljunk a minket ismerőknek. Meleg nyarakon ritkán jut eszünkbe Ázsiába utazni, viszont jól esnek az ilyenkor nem olyan gonosz északi szelek. Izland mellett Feröer azért szerepel a kínálatunkban, mert alaposan bejártuk, megismertük és érdemesnek találtuk.

Most már elismerjük, hogy a National Geographic fotóstársadalmának szavazása jogosan nevezte a Feröer-szigeteket a legszebb szigetvilági tájnak. Itt, az Atlanti-óceán közepén olyan páratlan formájú hegyek emelkednek ki a tengerből, alkotnak fjordokat, melyeken percenként változó színben játszik a Nap. Nyáron a mélykék tenger és a harsány zöld lejtők lehetetlen háttérként szolgálnak a tengeri madárvilágnak, melynek képviselői itt költenek ilyenkor. Így garantáltan közel kerülünk a lundákhoz, tényleg karnyújtásnyira, de a fantasztikus szulák és az érdekes lumma és alkacsapatok is lencsevégre kerülhetnek majd.

Egy szó mint száz, tengeri barlangok, szédítő szurdokok, hegygerincek várnak ránk egész könnyen elérhető kirándulásokkal, mialatt persze gyönyörű vízesések, hitetlen birkák és tradicionális “vikingkori” fűtetős falvak között kalandozunk szinte egyedül.

Célunk most sem a kipipálás, “az itt is voltunk utazás”, hanem a geológiai és földrajzi unikumnak számító szigetek legszebb részeinek felkeresése. Így az ismert sztárhelyszínek mellett behajózunk Hestur barlangjaiba, ott leszünk Kalsoy ikonikus világítótornyánál. Elhajózunk Drangarnír boltíve mellett Mykinesholmur madárparadicsomában és a legdélibb szigeten, az epikus panorámák szigetén, Suduroyon is eltöltünk egy szép napot. Ezért hatszor hajóra szállunk és egyszer gumicsónakkal indulunk útnak, máskor tengeri alagutakon vagy vékony autóutakon jutunk el célunkhoz, ahonnan mindig kisebb kirándulásokat teszünk.

Feröer valóban világvégi hely, kevés infrastruktúrával, cserébe nagyon magas árakkal, ezért idén gazdáságos árat kreáltunk szállás-választás lehetőségével: Guesthouse (2 szobára 1 fürdőszoba jut) és egy jó városi Hotelben privát fördőszobával! 

TÉRKÉP

Angkor Tours Feröer

RÉSZLETES ÚTITERV

Július 13. Budapest - Amsterdam - Koppenhága - Sorvagur – Gasadalur

Kora reggel 06.30 repülés Sorvagurba. Átszállás Amszterdamban és Koppenhágában. Érkezés délután, 13.40 Vagar szigetére. A poggyászok felvétele és a pénzváltás után (Feröer nem tagja sem az EU-nak sem a EGT-nek, így mobilunk is komoly roamingdíjakkal működik csak) kisbuszunkkal Vágáron kezdjük kalandjainkat. A legszebb koraesti fényekben az öböl túlpartján Bour és Gasadalur falvainál kalandozunk, kivárjuk, hogy a nap szépen besüsse az ikonikus Drangarnirt és a Mulfossar vízesést. Szerencsével első tengeri madaraink is lencsevégre kerülnek az öblökben. Szállás minden este Thorshavnben: N66 Guesthouse vagy felárért Hotel Thorshavn

Július 14. Thorshaven - Kirkjubour - Hestur - Álvagjógv - Klæmintsgjógv - Saksun

Reggeli után történeti délelőttöt tartunk. Komoly sétát teszünk a “faluban”. Felderítjük a főváros adminisztratív épületeit a Tinganes negyedben, majd átbattyogunk a kikötőn túli Skansin erőd romjaihoz… Délután főszigetünk, Sterymoy déli végébe utazunk, ahol felkeressük Kirkjubour szellemtemplomát. Később a közelből, kalandos hajótúrát teszünk Hestur szigete körül, minden izgalmas öbölbe bekukucskálunk és 2 csodás tengeri barlangba is behajózunk. Utunk során sirályhojszák tízezrei lesznek társaink, de alkák és lummák is várják érkezésünk. Délután Eysturoy szigetének északi részét járjuk be. A nap második fele elsősorban Saksun lagúnájáról szól majd, de ha idő engedi, akár Tjornuvik mesebeli öblét és a Fossa vízesés két szintjét is útba ejtjük majd. Szállás Thorshavenben.

Július 15. Thorshaven - Tvoroyri - Sandvik - Vagur - Akraberg - Beinisvard

Reggeli után kompra szállunk és a legdélibb szigetre hajózunk (2 óra). Suduroy feröeri viszonylatban is alig látogatott, így a szurdokok, séták, panorámák csak a ránk várnak. Tvoroyriba érkezünk ahonnan az északi öblök titkait fedezzük fel. Alagutak és völgyek mögött újra és újra csodás látványban lehet részünk, akár teljes vadságukban akár felhősapkákban mutatják is magukat a Dimun szigetek. Hvalba és Sandvik érintése után elveszünk a semmiben. Kirándulásunk a nyugati oldal sziklafalihoz vezet majd, melyet Asmundarstrakkur sziklatornya tesz még izgalmasabbá. Később délre kanyarodunk és Vagur, majd Sumba vidékének leglátványosabb szurdokait, kilátópontjait sétáljuk be. Szállás Thorshavenben

Július 16. Tvoroyri - Thorshaven - Gjogv - Eidi - Klaksvik

Reggeli után hajóra szállunk és visszatérünk Streymoyra, ahonnan a keleti szigetre indulunk. A nap a legszebb fjordélményeket és a páratlan feröeri piramishegyeket tartogatja számunkra néhány aranyos kis faluval fűszerezve. A Fuglafjordur vidékén néhány kirándulást érdemes tennünk a legszebb panorámákért. Gjogvban sétálunk picit a természetes kikötő egyikéhez. Idő függvényében komolyabb túrát is tehetünk a birkák sziklájához. Kis autós körünk Eidi felé folytatódik, így csodás rálátásunk lesz a Risin og Kellingin 70 méteres tengeri sziklatornyaira. Körünk úgy zárjuk, hogy Klaksvik városkájába, Bordoy sziget civilizációs központjába érkezünk, ahonnan egy kellemes naplementés kirándulást tehetünk a legszebb Feröeri kilátópontok egyikére. Szállás Thorshavenben.

Július 17. Klaksvik - Kalsoy - Mikladalur - Kallur - Thorshaven

Reggeli után áthajózunk Kalsoy szigetére, mindenekelőtt Trollanes faluja érdekel bennünket, mert innen félnapos kirándulást teszünk az egyik legizgalmasabb feröeri tájhoz. Kallur világítótornya csücsül a sziget végében, ahonnan elképesztő látványok sora vár ránk. A szigetek északi, akár 400-600 méteres, tengerbe szakadó sziklafalai, megfelelő perspektívából gyönyörűen sorba fűzve bújnak egymás mögé, a hullámzó zöld domboldalakon egyensúlyozó birkák életéért aggódva csodáljuk majd a vékony gerincek felfedezőit, magunkat is. Sziklaszirtek és párás, párátlan, felhős napos percek sora váltogatja majd egymást, így számos feledhetetlen panorámát, képet égetnek majd retinánkba vagy az sd kártyákra. Ha időnk engedi, akkor Kunoy szigetére is átkacsintunk és erőnktől, kedvünktől fűtve ott is sétákra ragadtathatjuk magunkat. Szállás Thorshavenben.  

Július 18. Thorshaven - Sorvagur - Mykines

Reggeli után Vágár szigetére robogunk, mert hajónk innen visz bennünket Myikines szigetére, melynek nyugati széle már természetvédelmi terület. Útközben Drangarnír boltíves sziklájában gyönyörködünk, de látjuk a vízről Mikladalúr vízesését és rengeteg tengeri madarat. Ezrével röpülnek, úsznak, halásznak, híznak majd körülöttünk sirályhojszák, a viharmadarak és a lundák. Mykines-szigetén is bőven lesz időnk, hogy kellemes kirándulásokat tegyünk rohamtempótól mentesen: a Korkadalur nevű északi völgyben találhatók a „sziklaerdő” névre hallgató bazaltoszlopok, de a sziget kincse mégiscsak Mykinesholmur madárbirodalma, ahol madarak százezrei fészkelnek karnyújtásnyira. Kétségtelen, hogy ilyen közelről ilyen nagy számban szinte sehol a Földön sem bámulhatjuk, hallgathatjuk a lundákat. Ez az elképesztő madártársadalom, melynek világába egy erős félnapra beleshetünk olyan komoly szárnyasokat is maga közt tud, mint a szula, az alka vagy a lumma.  Madarászvégzettség nélkül is páratlan élmény lesz a vad szigetpárkányok közelében sétálni, átkelni a gyaloghídon, amely 35 méter magasan ível át a Hólmgjógv fölött. Hajónk visszatérte után időjárás függvényében titkos öblök, gerincek felkeresése Vágáron vagy Sterymoyon. Szállás Thorshavenben.

Július 19. Sorvagur - Billund - Amsterdem - Budapest

Reggeli után transzfer a repülőtérre, majd hazautazás (14.30-23.00) átszállással (Billund és Amsterdam) Budapestre.

RÉSZVÉTELI DÍJ

 

Részvételi díj (min. 12 fő):     599.000 Ft/fő

Hotel Thorshavn (saját fürdőszobás): 699.000 Ft/fő

+ Repülőjegyek (illetékkel):    239.000 Ft/fő-tól

*egyénileg foglalhatók (Budapest – Koppenhága – Sorvagur – Koppenhága – Budapest). A foglalásban segítünk!
A légitársaságok az árváltoztatás jogát a jegykiállításig fenntartják!

 

A részvételi díj tartalmazza: magyar túravezetést, programokat, szállást, kétágyas SAJÁT fürdőszobás elhelyezéssel, reggelis ellátást, transzfereket (2×9 fős kisbusszal), komp és alagútdíjakat

 

A részvételi díj nem tartalmazza: a nem kötelező vagy változó tételeket: egyedi, belépőket (220 EUR), kombinált utazásképtelenségi és BBP biztosítást (24.500 Ft/fő), ebédeket – vacsorákat (étkezésenként kb. 30-80 EUR/fő) személyes kiadásokat (telefon, hordárok stb.)

TOVÁBBI CSOPORTOS ÚTJAINK

KERESSEN BIZALOMMAL!

  GALÉRIA

  IZLAND KÖRUTAZÁS
  teljes kör a tűz és jég szigetén
  2023.06.01. – 2022.06.09.

  FERÖER-SZIGETEK KÖRUTAZÁS
  az Atlanti-óceán legszebb szigetvilága
  2023.07.13. – 2023.07.19.

  SKÓCIA TITKAI
  a történettől a Felföldi misztikumig
  2023.07.20. – 2023.07.30.