https://www.youtube.com/watch?v=49m7enAQg48

GRÚZIA KÖRUTAZÁS

2024. október 2-13-ig

Időtartam:               12 nap/10 éj

Földi szolgáltatások

részvételi díja:     591.000 Ft/fő

Repülőjegyek:      210.000 Ft/fő   

AZ ÚT LEÍRÁSA

Grúzia sokszínűségét bemutató kalandra invitáljuk Önöket ezen az aktív, az ország legfontosabb régióit bejáró utazáson.

Felkeressük Grúzia legszentebb templomait és kolostorait, melyek hatalmas hegyek közé, folyók összefolyásánál épültek és erődített falaikkal döntő jelentőségűek voltak Grúzia történelmében. Meglátogatjuk az ősi városok macskaköves utcácskáit, és elkirándulunk az ország legfontosabb borrégiójába is (Kakheti), ahol megismerkedhetünk a grúz szőlőtermesztés és borkészítés alapjaival. Megkóstolhatjuk a hagyományos kemencében sült kenyerüket, családi, hangulatos grúz vacsorákon vehetünk részt. Történeti és néprajzi múzeumaiban tágíthatjuk ismereteinket és testközelből csodálhatjuk meg a többezer éves civilizáció maradványait, járhatjuk be Uplistcikhe, a barlangváros termeit, alagútjait.

A természetkedvelők is megtalálják utunkban a szép kirándulásokat, hiszen csónakba szállva evezünk a Martvili-kanyon zubogóinál, bejárjuk Sataplia cseppkőbarlangját és nem utolsó sorban, elutazunk a Kaukázus gyönyörű, tornyos falvaiba is. Innen, Mestiából félnapos kirándulást teszünk a lélegzet-elállító Chalaadi-gleccserhez, hogy közelebbről is szemügyre vehessük a havas hegycsúcsokat.

Utunkat szeretettel ajánljuk mind a kultúra kedvelőinek, mind pedig az aktív természetjáróknak is. Ebben a programban egy színes, izgalmas, kalandos összbenyomást kívánunk nyújtani Grúzia kincsestárából, ahonnan felejthetetlen emlékekkel térhetünk haza.
Az út kísérője Bakonyi Anna kolléganőnk, aki friss élményeivel, nagy lelkesedéssel veti bele magát az út szervezésébe és vezetésébe.

TÉRKÉP

RÉSZLETES ÚTITERV

okt. 2. Budapest – Varsó – Tbiliszi

Este indulás Budapestről (20:25), megérkezés Varsóba 21:40-kor. Átszállás, továbbindulás Tbiliszibe 22:45-kor, Éjszaka a repülőgép fedélzetén.

okt. 3. Tbiliszi

Megérkezés Grúziába a helyi idő szerint 04:25-kor, majd transzfer a szállodába. Elhelyezkedés és pihenés után, délután városnézés Tbiliszi régi városrészeiben, mely során felfedezzük a régi utcácskákat, a Szabadság teret és a kénes fürdőt is meglátogatjuk. A fürdő egy történelmi és ikonikus látványosság a grúz főváros, Tbiliszi szívében. Ezek a hagyományos fürdőházak kénben gazdag természetes termálvizükről híresek, amelyekről úgy tartják, hogy gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek. A látogatók egyedülálló fürdési rituálét élhetnek át, amely jellemzően változó hőmérsékletű privát vagy nyilvános fürdőkben való fürdőzést jelent. A kénes fürdő évszázadok óta szerves részét képezi Tbiliszi kultúrájának és történelmének, vonzza a helyieket és a pihenésre és feltöltődésre vágyó turistákat. Vacsora egy hagyományos grúz étteremben, ahol megcsodálhatjuk a grúz táncokat is az ízletes vacsora mellett. Szállás Tbiliszi szívében, a régi városrészben (Sharden Villa, 3*+)


 


okt. 4. Mtskheta - Jvari - Stepandsminda

Indulás Tbilisziből kora reggel Kazbegi irányába (160 km) a grúz hadi utat követve. Útközben első megállónk Mtskhetában lesz, amely Grúzia egyik legrégebbi városa, és több évszázadon át a fővárosaként szolgált. A Mtkvari és az Aragvi folyók találkozásánál található Mtskheta történelmi jelentőségéről, vallási tereptárgyairól és az UNESCO Világörökség címéről híres. Olyan ikonikus helyszíneknek ad otthont, mint a Svetitskhoveli-székesegyház, a középkori grúz építészet remekműve, és a Jvari-kolostor, amely az ország kereszténységre való áttérésének szimbóluma. A Mtskhetára néző dombon található Jvari lélegzetelállító kilátást kínál a környező tájakra, és Grúzia gazdag kulturális és vallási örökségének bizonyítékaként szolgál.

Később továbbutazás az Ananurierődhöz, amely egy XVI. századi kastélyegyüttes az Aragvi folyón. Az Ananuri-erőd a híres grúz hadiút mellett áll, kilátással a nagy Zhinvali víztározóra. Elhaladunk Gudauri síközpont mellett, majd megállunk az Oroszország–Grúzia Barátság Emlékművénél. A hatalmas emlékmű az Ördög-völgyre és a Kaukázus-hegységre néz. A hengeres emlékmű belsejében élénk színű falfestmény a grúz és orosz történelem erősen stilizált jeleneteit ábrázolja.
Este megérkezés Stepandsmindába, vacsora és szállás Stepandsmindában.

okt. 5. Gergeti - Gveleti - Tbiliszi

Reggeli után jeepekkel folytatjuk utunkat a Gergeti Szentháromság templomhoz, mely egy hegy tetején áll, 2170 méteres magasságban. A XII – XIV. században épült templom az északi régió egyik legfontosabb temploma, mely gyönyörű elhelyezkedése miatt is figyelemre méltó. Később dzsipekkel utazunk a Gveleti vízeséshez. A vízesés megtekintése után visszautazás Tbiliszibe. Vacsora és szállás Tbilisziben.

okt. 6. Tbiliszi - Kakheti borrégió - Bodbe-kolostor

Reggeli után a kirándulásra indulunk Grúzia leghíresebb szőlő-, és bortermelő régiójába, Kakhetibe. Az út mentén lehetőségünk lesz megállni és megtekinteni, hogyan sütik vidéken a kenyeret, amit frissen, ropogósan meg is kóstolhatunk. Később továbbutazunk a hegyek között megbúvó, festői fekvésű kisvárosba, Sighnagiba, melyet a 18. században erődített városfallal vettek körül és 23 toronnyal védték. sétát teszünk hangulatos, macskaköves utcáin, faragott, faerkélyes házai között. Buszba szállunk és a következő megállónk a Szent Ninónak szentelt Bodbe-kolostor lesz. Szent Nino nagyon fontos a grúzok számára, mivel ő terjesztette el Grúziában a kereszténységet. Élete utolsó éveit töltötte Bodbéban, itt is temették el. A nap végén egy hagyományos grúz pincészet meglátogatása, a gyártási folyamatok megismerésével és borkóstolóval. A borászat családi éttermében vacsorázunk, ahol hagyományos grúz ételeket szolgálnak fel igazi, grúziai, családias hangulatban. Visszautazás, majd szállás Tbilisziben.

okt. 7. Tbiliszi - Uplistcikhe barlangváros - Gori - Kutaiszi

Reggeli után buszba szállunk és Kutaiszi felé indulunk (220 km). Útközben megállunk az ősi Uplistcikhe barlangváros felfedezésére, melyet Kr. e. 1. évezredben faragtak ki egy mintegy négy hektárból álló területen a sziklákból. Ekkoriban a pogányság fő központja volt csarnokokkal, színházakkal, oltárokkal, börtönökkel, gyógyszertárakkal, de még egy titkos alagutat is meglátogatunk ebből az időből. Izgalmas időutazásunkat a következő megállónknál, Goriban is folytatjuk, ahol megtekinthetjük Sztálin szülőházát és a ismereteinket a Történeti Múzeumban bővíthetjük. Továbbutazás Kutaiszibe, ahol vacsora és szállás.

okt. 8. Kutaiszi - Bagrati - Sataplia barlang

Reggeli után városnézésre indulunk Kutaiszibe. Végigsétálunk helyi bazárban, ahol a helyi termelők árulják portékáikat, a legfinomabb fúszereket, sajtokat, húsokat, valamint megcsodálhatjuk a kézműves termékeket, textileket is.  Ezt követően felkapaszkodunk a város fölé emelkedő dombra, a Bagrati katedrálishoz, ahonnan megtekintjük a városra néző panorámát is. A 11. században épült, középkori templom az UNESCO Világörökség része, melyet III. Bagrati király építtetett és azóta az ország kulturális és vallási szimbólumaként szolgál. A városnézés után a Sataplia Barlanghoz utazunk, mely a Sataplia Természetvédelmi Terület része. Erdei sétánk során gyönyörű kilátóponton is megállunk és végigsétálunk a hangulatosan megvilágított barlangon, mely híres természeti formációiról, sztalagmit és sztalagtit képződményeiről. Visszautazás Kutaiszibe, ahol vacsora és szállás.

okt. 9. Kutaiszi - Martvili-kanyon - Mestia (Szvaneti-régió)

Reggeli után indulás a hegyekbe, útközben megálló a Martvili-kanyonnál, ahol megcsodálhatjuk a vízeséseket, zubogókat csodálatos, zöld, buja növényzetet. A kanyon folyóján csónakba is szállhatunk és egy rövid csónak kiránduláson, a kanyont közelebbről is megcsodálhatjuk. Később továbbutazunk és megállunk a festői környezetben található Enguri-gátnál, mely Grúzia legnagyobb gátja. A gát döntő szerepet játszik Grúzia energia ellátásában. Továbbutazunk busszal és dzsipekkel a Kaukázusba, Mestia felé, mely a lenyűgöző Svaneti régióban található, festői falvairól, középkori tornyairól és hegyi kilátásairól híres. Mestia a környező szabadtéri programok, hegyi kirándulások kiindulópontja, így a természet szerelmeseinek és a szvan kultúra kedvelőinek népszerű úti célja. Vacsora és szállás Mestiában.

okt. 10. Mestia - Ushguli

Reggeli után megtekintjük a Svaneti Történeti és Néprajzi Múzeumot, hogy a régió történelmével és az ott élők életével jobban megismerkedjünk. Később elutazunk az Európa legmagasabb fekvésű településeként számon tartott Ushguliba. A falu a Kaukázus lélegzetelállító csúcsai között elhelyezkedő kis település. Ushguli ősi kőtornyairól, az UNESCO világörökségi listájáról és érintetlen természetéről híres, bepillantást nyújt a látogatóknak a hagyományos szvan kultúrába, és egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy felfedezze ezt az időtlen hegyi közösséget. Visszautazás Mestiába, vacsora és szállás Mestiában.

okt. 11. Mestia - Chaladi-gleccser

Reggeli után, délelőtt sétatúrára indulunk a Chalaadi-gleccserhez (egy irányba 1 – 1,5 órás kirándulás). A közeli hídról induló ösvény az Enguri-folyót követi és mérsékelt terepen halad, festői kilátást kínálva a környező tájra, a gleccserhez közeledve. Az útvonal az erdőn, a folyón, majd a folyón át vezet sziklák között, a túrához kényelmes túracipő szükséges. A kirándulás után visszatérünk a szállodába, majd délután egy főző kurzuson vehetünk részt, mely során megtanulhatjuk, hogyan készül el egy hagyományos grúz étel, a „Kubdari”. A Kubdari egyfajta sós péksütemény, fűszerekkel és hússal töltve (jellemzően marha- vagy sertéshús), hagymával és különféle fűszernövényekkel ízesítve. A mesterkurzuson a résztvevőket a helyi szakácsok végigvezetik a tésztakészítés, a töltelék elkészítésének folyamatán, és a Kubdari formázásán, mielőtt tökéletesre sülne. Végül pedig megkóstolhatjuk saját magunk készítette ételünket. Vacsora és szállás Mestiában.


okt. 12. Szvaneti-régió - Kutaiszi

Reggeli után visszautazunk a kanyargós kaukázusi utakon Kutaiszibe (kb. 220 km, 5-6 óra utazás). Délután néhány óra szabad program Kutaisziben, mindenki kedvére sétálgathat az óvárosban, felfedezheti a kis utcákat, tereket, templomokat. Ízletes vacsora egy grúz családnál, hagyományos környezetben. Szállás Kutaisziben.

okt. 13. Kutaiszi - Budapest

Hajnalban transzfer a repülőtérre, hazautazás Kutaisziből Budapestre (04:45 – 06:00). Megérkezés korán reggel Budapestre.

RÉSZVÉTELI DÍJ

 

Részvételi díj (min. 16 fő):      591.000 Ft/fő

+ Repülőjegyek (illetékkel):     210.000 Ft/fő

A Budapest–Varsó-Tbiliszi (LOT), Kutaiszi – Budapest (Wizzair) útvonalon. A légitársaságok az árváltoztatás jogát a jegykiállításig fenntartják!

Egyágyas felár:                            165.000 Ft

A részvételi díj tartalmazza: 10 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel 3-4*-os szállodákban, reggelis ellátást (félpanziós felár: 98.000 Ft/fő) a programokat, magyar utaskíséretet

 

A részvételi díj nem tartalmazza: kombinált utazásképtelenségi és utasbiztosítást, belépőjegyek és a borravalók összegét (190 USD/fő), személyes kiadásokat.

ÉRINTETT ORSZÁGOK

TOVÁBBI CSOPORTOS ÚTJAINK

  GALÉRIA

  MALAJZIA – SZINGAPÚR KÖRUTAZÁS
  Borneó természeti kincsei és Malaka-szoros titkai
  2024.09.14.-2024.09.27.

  TÖRÖKORSZÁG KÖRUTAZÁS

  2024.09.23. – 2024.10.03.

  GRÚZIA KÖRUTAZÁS
  a Kaukázus ölelésében
  2024.10.02-2024.10.13.