INDONÉZIA KÖRUTAZÁS

2025. szeptember

Csoport létszáma:  10 -16 fő

Időtartam:             16 nap

 

Részvételi díj:       előkészületben Ft/fő (min. 16 fő esetén)

Repülőjegy:           előkészületben Ft/fő*

 

 

Foglalhatóság:       előkészületben

AZ ÚT LEÍRÁSA

Új indonéz utunk a szigetvilág legismertebb szigeteire, Jávára és Balira vezet. Régi korok fantasztikus művészeti emlékei és a természet csodái mellett az előadóművészetekre, a pihenésre és testünk megújulására is hagyunk időt ezen az utazáson. A délkelet-ázsiai szigetvilág mesés szigetei számtalan természeti és kulturális kincset rejtenek, s betekintést nyerhetünk egy olyan kultúrába, ahol a világ nagy vallási évszázadok óta egymás mellett élnek. Az épített emlékek és az előadóművészetek mellett az utazás fontos része lesz a meglátogatott területek szellemi öröksége is, sőt a hagyományos gyógyászat vagy a masszázs is. Jáva ezeréves hindu-buddhista korszakának remekeit keressük fel, hogy a művészet kőbe vésett emlékein keresztül fedezzük fel a buddhista tanításokat és hindu mitológiát. Látni fogjuk a közép-jávai szultáni udvarok ma is élő hagyományait, nemcsak a paloták és múzeumok kiállítótermeiben, de az élő hagyományok és kézműves termékek által a gyakorlatban is. Hegycsúcsokon épített, a szigetvilágban is egyedülálló ábrázolásokat felvonultató régmúlt korok szent építményit keressük fel, a trópusok örökzöld, buja magaslatain. Útba ejtjük a világ talán legszebb ma is működő vulkánját, mielőtt a dél-tengerek paradicsomi szigetére, Balira érkezünk, ahol a csodás épített emlékek és élő művészeti hagyományok mellett a pihenés is előtérbe kerül.

TÉRKÉP

INDO térkép_Jáva Bali

RÉSZLETES ÚTITERV

1. nap Budapest – Yogyakarta

Indulás Indonézia felé. Éjszaka a repülőgép fedélzetén.

2. nap Yogyakarta

Érkezés Jávára, Yogyakartába az esti órákban. Vacsora és akklimatizálódás a másnap reggel kezdődő programig. Szállás: Yogyakarta, Hotel Melia Purosani 5*

3. nap Yogyakarta és hindu-buddhista szentélyek

Reggeli után szabadidő: pihenés a szálloda úszómedencés trópusi kertjében vagy csavargási lehetőség Yogya belvárosának híres vásárlóutcáján, a Malioborón, melynek árkádjai alatt több száz méteren át sorakoznak az ajándéktárgyakat árusító standok. Délután a hindu korszak leghíresebb jávaikomplexumát, a 9. sz.-i Prambanant és buddhista párját, a Csandi Szevut (Candi Sewu) fedezzük fel, de Közép-Jáva több más jeles templomát is felkeressük (Kalasan, Candi Sari, Plaosan, Ratu Boko). Vacsora: Gajah Wong étterem. Szállás: Hotel Melia Purosani 5*

 

4. nap Yogyakarta - Borobudur

Reggeli után a kifinomult művészeteiről híres Yogyakartát fedezzük fel. Látnivalók: a Szono Budojo Múzeum történelmi és kézműves relikviái, a kedves Taman Szári vízipalota komplexuma, Yogyakarta szultánjának palotája, a Kraton, illetve egy jellegzetes jávai „intézmény”, a batikolás munkafolyamata és színes termékei. (Kotagede) Ha marad időnk, a jávai ezüstművességről is képet kaphatunk. Ebéd után a ritka Buddha-ábrázolásáról ismert Mendut-templomhoz, majd a világ legnagyobb sztúpájához, a 8. századi Borobudurhoz utazunk. A „kozmikus hegy” alsó, négyzetes galériáin közel öt kilométeren át sorakoznak a buddhizmusról és a jávaiak mindennapjairól értekező domborművek paneljei, a felső körkörös teraszok lyukacsos sztúpái között pedig úgy tör az ég felé a nirvánát jelképező nagy sztúpa, ahogy a buddhista lélek igyekszik beolvadni a mindenséget jelentő univerzumba. Vacsora: Gajah Wong. Szállás: Melia Purosani 5*

5. nap Yogyakarta – Candi Sukuh – Candi Ceto – Kelet-Jáva

Reggeli után elhagyjuk Yogyakartát, és keletre indulunk. A trópusi tájban egyben feljebb kapaszkodunk, míg néhány óra alatt elérjük a háromezer méter magas Lawu hegy rejtélyes csúcsait, ahol az iszlám meghonosodása előtt keletkezett templomok, utolsó, 15. századi emlékeit fedezzük fel. A hindu-buddhista időket felváltó iszlám előtti jávai hiedelmekről és hitvilágról kevés ismeretünk van, s így homályba vész a két titokzatos szentély, a Candi Sukuh és Candi Ceto története és funkciója is. Egyedülálló, és az előbbi esetében erotikus ábrázolásaik máig szépen fennmaradtak, sejtelmesen bukkanva elő a hegy lankáin. A titokzatos világból aláereszkedve indulunk tovább keletre, Tengger vidékére. Az éjszakát már a páratlan szépségű, jelenleg is működő tűzhányó, a Bromo szomszédságában töltjük. Szállás: Jiwa Jawa Resort Bromo

6. nap Bromo - Surabaya

Kora hajnalban indulunk, hogy együtt ébredjünk a tájjal és egy közeli csúcsról részesei lehessünk annak az egészen fantasztikus színkavalkádnak, amelybe a 2329 m magas Bromo borul amikor felkel a nap. A színfürdő után leereszkedünk a kráterek között hullámzó fekete homoktengerbe, amelyen át dzsipek repítenek egészen célpontunkig, a Bromo kráteréig. 1804 óta 50 kisebb kitörést jegyeztek fel, utoljára 2015-ben történt ilyen. A lenyűgöző természeti élmény után elhagyjuk a Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Parkot és Indonézia második legnagyobb városa, Surabaya felé vesszük az irányt. Délután rövid várásonézésre indulunk ebben az igazi délkelet-ázsiai metropoliszban, ahol a régi kínai városrészbe igyekszünk, hogy megnézzük a város legrégibb kínai templomát a Hong Tiek Hian-t. Majd felkeressük a holland koloniális stílusban 1862 épült Sampoerna Házat, a dohánymúzeumot, ahol megismerkedünk a híres kretek cigaretta történetével. Az éjszakát az 1911 óta szállodaként működő ikonikus Hotel Majapahitban töltjük.

7. nap Surabaya – Bali, Ubud

Reggeli után elhagyjuk Jávát, és Bali szigetére repülünk. Elsőként a sziget belsejében, a kulturális központnak tekintett, művészeti központot, Ubudot és környékét fedezzük fel. A szállás elfoglalása és rövid pihenő után különleges sétára indulunk, hagyományosan művelt balinéz rizsföldet járunk körbe festői környezetben (Sari Organic séta – 3,5 km). Visszatérve Ubud központjába, a balinéz festészeti múzeumot, a Puri Lukisan Múzeumot látogatjuk meg. A nap folyamán lehetőségünk lesz a szállásunkon medenceparti pihenésre, vagy az ubudi kézműves termékek közötti válogatásra. Este az indonéz szigetvilág sajátos előadóhagyományába kapunk betekintést: hagyományos wayang árnyjáték előadás részesei lehetünk. Babi guling (nyárson sütött malac balinéz salátával) vacsoránkat pedig a Ibu Oka híres vendéglőjében fogyasztjuk el. Szállás Ubudban.

8. nap Ubud – Goa Gajah – Tirta Empul – Gunung Kawi

Reggeli után az Ubud környéki sokszázéves látnivalókat vesszük célba. Meglátogatjuk a Goa Gajaht, az Elefánt barlangot, melybe a kapuként szolgáló nyílásra faragott démon száján át léphetünk be. A barlang eredete ismeretlen, de keletkezését a 11. századra teszik, és feltehetően az elmélkedés helye volt az elmúlt évszázadok során. Majd célba vesszük Tirta Empult, az ezeréves múltra visszatekintő, Visnunak szentelt hindu vízi templom, amely szent forrásvízéről híres, és a teraszos rizsföldek és sűrűn zöldellő lankák között megbúvó sziklába vájt Gunung Kawit, a balinéz királyok völgyét, amely buddhista és hindu szertartások helyszínéül szolgált. Később délután a Sarasvati istennőnek ajánlott, ubudi vízitemplom néven is ismert Pura Taman Saraswati hindu templomhoz látogatunk el. Majd a templom a szomszédságában, pompázatos lótuszokkal teli medencék partján az UNESCO által is szellemi örökségként számontartott balinéz táncokból kapunk ízelítőt: hagyományos balinéz táncelőadást tekintünk meg vacsora után. Szállás Ubudban.

9. nap Ubud – Agung-hegy – elefántpark

Ezt a napot az állatok és a „flora és fauna” jegyében töltjük, hiszen a balinézek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a természet és kulturális örökségük teljes harmóniában létezzen együtt. Reggeli után Ubud ikonikus, szent majom erejébe (Monkey Forest) látogatunk, ahol buja zöld környezetbe épített hindu templomokat makákók hada vigyázza. Majd a város közponjában meglátogatjuk a Puri Saren Agungot, az ubudi királyi palotát. Délután északra indulunk a vulkanikus Agung-hegy lankáira, a Besakih anyatemplomhoz, Bali legnagyobb hindu templomához. Bali legszentebb templomát elhagyva elefántparkba indulunk, hogy a csillagos ég alatt fogyasszuk el a vacsorát ormányosok társaságában. Szállás Ubudban.

10. nap Ubud – Uluwatu – Nusa Dua

Délelőtt búcsút intünk Ubudnak, és délre, a tenger felé indulunk. Útba ejtjük a vízzel körülölelt csodálatos Taman Ayu templomot, majd a tengernél Tanah Lot-hoz érkezünk, ahol a vízből kiemelkedő sziklára épült, Indonézia egyik legfőbb turisztikai látványosságát jelentő templomot keressük fel. Délután már Bali legdélebbi csúcsánál járunk majd, és megcsodáljuk a kilátást Uluwatu sziklaperemre épült templomától. Bali ikonikus előadását, a kecak táncot ezen a csodás természeti hátteret adó környezetben nézzük meg. Majd keletre vesszük az irányt, és Nusa Dua csodás partjánál töltjük az éjszakát.

11. nap Nusa Dua – Nusa Lembongan

Délelőtt Batubulanba indulunk, a hagyományos kézműves iparáról és Barong-táncról ismert faluba. Itt nézzük meg a híres balinéz Barong-táncot, ahol a jó erőket megtestesítő oroszlánszerű mitologikus lény formájában megjelenő Barong győzelmeskedik a gonosz erők felett. Délután indulás az igazi trópusi, tengerparti nyaralásra! Az igazi fehérhomokos strandok, ahol átadhatja magát az ember a napsütéses pihenésnek, Bali partjai melletti kis szigeteken rejtőznek. Nusa Lembongan és a szomszédos sziget, Nusa Penida lesz a helyszíne a következő kikapcsolódós napoknak: pálmafák, napsütés, sznorkelezés! Szállás: Nusa Lembonganon.

12-13-14. nap Nusa Lembongan

Következő három napunk a pihenésről szól majd: pálmafák, trópusi napsütés és fehérhomokos strand Bali szomszédságában. Természetközeli élmények és opcionális kirándulások: mangrove erdei kirándulás, búvárkodás és rája les, Dream beach és Kék lagúna (Nusa Lembonganon), Gyémánt-part, Goa Giri Putri barlangszentély, Broken beach (Nusa Penidán). Szállás: Nusa Lembonganon.

15. nap Nusa Lembongan – Bali, Denpasar

Délelőtti órákban búcsút intünk kis szigetünknek és áthajózunk Balira. Transzfer Denpasarba, a reptérre, indulás Budapestre.

16. nap Budapest

Átszállással érkezés Budapestre.

RÉSZVÉTELI DÍJ

 

Részvételi díj (min. 16 fő):           előkészületben Ft/fő

+ Repülőjegyek (illetékkel):    előkészületben Ft/fő-től*

 *A légitársaságok az árváltoztatás jogát a jegykiállításig fenntartják!

 

A részvételi díj tartalmazza: programokat, belépőket, magyar és helyi idegenvezetéssel, szállást a fent említett szállásokon, kétágyas elhelyezéssel (EÁF: előkészületben Ft/fő), reggelis ellátást, transzfereket.

 

A részvételi díj nem tartalmazza: a nem kötelező vagy változó tételeket: félpanziós ellátás (előkészületben Ft/fő), helyben fizetendő költségeket és borravalókat (előkészületben USD), kombinált utazásképtelenségi és BBP biztosítást, személyes kiadásokat (telefon, hordárok stb.)

ÉRINTETT ORSZÁGOK

TOVÁBBI CSOPORTOS ÚTJAINK

  GALÉRIA

  MALAJZIA – SZINGAPÚR KÖRUTAZÁS
  Borneó természeti kincsei és Malaka-szoros titkai
  2024.09.14.-2024.09.27.

  TÖRÖKORSZÁG KÖRUTAZÁS

  2024.09.23. – 2024.10.03.

  GRÚZIA KÖRUTAZÁS
  a Kaukázus ölelésében
  2024.10.02-2024.10.13.