TIBET-NEPÁL-BHUTÁN KÖRUTAZÁS

2025. április 12-29-ig

Időtartam:               18 nap/15 éj

Földi szolgáltatások

részvételi díja:     1.750.000 Ft/fő

Repülőjegyek:         850.000 Ft/fő     

AZ ÚT LEÍRÁSA

A Föld tetejére és a Himalája zöld völgyeibe induló utunk egy varázslatos, évszázadokon át rejtőzködő világba nyújt betekintést. A tibeti bön vallással összegyúrt mahájána buddhizmus vadzsrajána formája, a „gyémánt út” – nevéhez híven – számos valódi kincset tár elénk a hófödte bércek ölelésében. 

Nepál adott életet a buddhizmus eredeti formájának, a hinájánának, ám a Katmandu-völgy nem csak a vallássá lett, és átalakult bölcselet őrzője, hanem a még régebbi gyökerekkel bíró hinduizmusnak is fontos bástyája. Az ember és a természet, ahogy a múltban, úgy ma is, együtt alakítják az egykori „felhők feletti királyság” székhelyét, így Katmandu és a patinás királyvárosok is rendre újjászületnek.

Az állandóság látszatát talán csak Bhutánnak sikerült megtartania, hiszen – ha azt a néhány japán gépkocsit nem számítjuk – a hivatalokban rendszeresített népviselet és az erődkolostorok láttán képzeletben akár évszázadokat is utazhatunk visszafelé az időben.

Az utat Ázsiát sokszor megjárt és az alábbi útvonalat is jól ismerő kollégánk kíséri, a térség iránti rajongása maradandó élményt kínál utasainknak.

TÉRKÉP

RÉSZLETES ÚTITERV

1. nap Budapest – Dubaj – Peking

Találkozás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján 13:30-kor. Indulás Budapestről 16:00-kor, érkezés Dubajba 23:20-kor. Átszállás, továbbindulás Pekingbe 03:50-kor. Éjszaka a repülőgép fedélzetén.

2. nap Peking

Megérkezés Kínába helyi idő szerint 15:25-kor, majd transzfer a szállodába. Vacsora és szállás Pekingben (1 éj)

3. nap Peking - Lhásza

Reggeli után repülés a Himalája hegyvonulatai közé, Tibet fővárosába, Lhászába (07:30 – 11:45), mely a 7. század óta a régió politikai, gazdasági és turisztikai központja. Annak ellenére, hogy a város a Kínai Népköztársaság fennhatósága alá került, megőrizte kulturális örökségét. A következő napokban Lhásza és környékének legfontosabb palotáit, kolostorait, templomait fogjuk bejárni. Transzfer Lhászába, a szállodába. A szobák elfoglalása, majd akklimatizálódás a 3700 m magasan fekvő városban. Vacsora és szállás Lhászában (3 éj).

4. nap Lhásza

Reggeli után az 1416-ban épült Drepung-kolostorba látogatunk, mely falai között fénykorában tízezer láma is élt, s Tibet és talán a világ legnagyobb kolostora volt. Az V. dalai láma innen költözött az akkoriban felépült Potala Palotába. Később az 1740-es években, a VII. Dalai Láma idejében épült Norbulingka parkot keressük fel, melyet „Kincses-kertnek” is neveznek. Valamikor a dalai lámák nyári palotájaként szolgált. Vacsora és szállás Lhászában.

5. nap Lhásza

Reggeli után a Vörös-hegy tetején álló, tizenhárom emeletes Potala Palotát (1645) fedezzük fel, mely V. Dalai Láma idejétől szolgált Tibet vallási és világi vezetőjének lakhelyéül. A Lhasa jelképévé vált épület ma múzeumként funkcionál, termeiben számtalan falfestményt, szobrot, kegytárgyat találunk. A Potala Palota 1994. decemberétől a Világörökség része. Később a Palotától 2 km-re elhelyezkedő, a tibeti, nepáli és kínai jegyeket ötvöző, 647-ben emelt Jokhang-templomot és az az előtt elhelyezkedő Barkhor teret keressük fel. A templomot Szongcen Gampo király építtette Tibet egyesítése és a buddhizmus felvétele alkalmából.  A továbbiakban a Szera-kolostor buddhista boncainak teológia és vita óráját tekintjük meg. A kolostor Lhászától 4 km-re északra, a Tatipu-hegy lábánál található és 1419-ben alapították. Tibeti nevének értelme: kegyes zápor. A tartalmas nap után visszautazás Lhászába, ahol vacsora és szállás.

6. nap Lhásza - Gyantse - Shigatse

A Tibeti-fennsíkon Gyantse (4040 m) felé indulunk, mely város valamikor Tibet harmadik legnagyobb városa volt (Lhásza és Shigatse után). Busszal utazunk a Karo La (5010 m) és Kabala-hágókon (4794 m) át, de útba ejtjük a Jamdrok türkiz színű szent tavát is (270 km). A több, mint 72 km hosszú tavat hófödte hegyek veszik körül, vizét számos kisebb patak táplálja. A helyi mitológia szerint a tó egy istennő megjelenési formája. Látogatás az 1427-ben alapított Pelkor-kolostorban. Nevezetessége a nepáli, ún. newari stílusban épített, 13 szintes és 34 m magas Kumbum sztúpa. A kolostor, a „kulturális forradalom” idején megsérült szobrait restaurálták, falfestményei épen maradtak. Később utazás (90 km) a pancsen lámák székhelye, Shigatse (3700m) felé, mely a Tsang régió fővárosa. Míg Lhásza hagyományosan Elő-Tibet, addig Shigatse Hátsó-Tibet központja volt. Vacsora és szállás Shigatséban (1 éj).

 

7. nap Shigatse - Old Tingri

Reggeli után a sárga sapkás gelugpa rend hat legnagyobb kolostorának egyikét, az 1447-ben épült Tashilumpo-kolostort fedezzük fel, mely Tibet második legnagyobb vallási vezetőjének, a pancsen lámának az otthonaként szolgált. A kolostor mögött a meredek Drolma-hegyhát magasodik. Az épület Jampa kápolnájában található a kolostor legszebb tárgya Jampa, az eljövendő Buddha 26 m-es arany képmása. Továbbutazás Old Tingri felé, útközben megállás a Szakja kolostorban is, mely a tibeti buddhizmus szakja iskolájának székhelye. Jó idő esetén a Mount Everestben is gyönyörködhetünk. Megérkezés után vacsora és szállás Old Tingriben (1 éj).

8. nap Old Tingri - Gyirong

Reggeli után hosszú (6-7 órás), de szemet gyönyörködtető tájakon való utazás vár ránk a nepáli határhoz. Megállás és gyönyörködés a Paiku Tso-tónál. Este vacsora és szállás Gyirongban (1 éj), másnap reggel lépünk át a határon Nepálba.

9. nap Gyirong – Nepáli határ – Kathmandu

Reggeli után határátlépés, majd a vízum ügyintézés után a főváros, Kathmandu felé vesszük az irányt. Egész napos utazás kisebb pihenőkkel, majd megérkezés után vacsora és szállás Kathmanduban (2 éj).

10. nap Kathmandu – Pashupatinath

Délelőtt városnézés az i.u. 300 körül, a Licchavi királyság idején alapított fővárosban, Kathmanduban. A mai Kathmandu óvárosa két kereskedelmi útvonal találkozásánál épült fel a 12. században és a város nyüzsgő piacaként is szolgált. Séta a Világörökség részeként nyilvántartott, számos templommal tarkított Durbar-téren (a Paloták terén), a Királyi Palota megtekintése. Látogatás az Élő Istennő – Kumari Dewi házánál és a téren található hindu pagodák között. Később Swayambhunath buddhista sztúpát keressük fel, mely „Majomtemplomként” is ismert a sztúra környékén élő majmok után. Következő állomásunk Pashupatinath, ahol a szent Bagmati-folyó partján található a hinduk legszentebb temploma, a Siva-templom. A nap végén visszatérés a szállodába, vacsora és szállás Kathmanduban.

11. nap Kathmandu – Paro – Punakha

Transzfer a repülőtérre, utazás Földünk egyik legelzártabb országába, Bhutánba (09:10 – 10:25). Megérkezés Paróba, majd továbbutazás Punakhába, a régi fővárosba (137 km/4,5 óra). Vacsora és szállás Punakhában (1 éj).

12. nap Punakha – Thimphu – Paro

Látogatás a XVII. században építtetett Punakha Erődben (Punakha Dzong), más néven a “Nagy Boldogság Palotájában”, a koronázások és királyi esküvők helyszínén. Bhután első királyát, Ugyen Wangchuckot is itt koronázták meg 1906-ban. Az erőd Thimphu és Punakha környéki szerzetesek téli otthonául is szolgál. Továbbutazás Thimphuba (77 km, 3 óra). Útközben megállás ebédre a Dochula-hágón, ahonnan tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik Bhután hósipkás hegyeire. Thimphu csörten és a XVII. században épült Trashichhoe Erőd megtekintése, kézműves empórium és séta a Takin Rezervátumban. Transzfer Paróba (65 km, 2 óra), vacsora és szállás Paróban (2 éj).

13. nap Paro – Tigrisfészek

Reggeli után jó erőnlétet kívánó kirándulás a Tigrisfészek-kolostorhoz (Taktsang), melyet buddhista szerzetesek vágtak a sziklafalba a XVII. században. A kolostor legendája szerint Padmasambhava guru, aki elhozta a buddhizmust Bhutánba, egy repülő tigris hátán ezen a helyen landolt a sziklafalon. A tengerszint felett 3120 m-en elhelyezkedő kolostorhoz vezető turistautat fenyvesek és a szélben lengedező imazászlók övezik, melyek a gonosz elűzését szolgálják és pozitív energiát, jó szerencsét hoznak a zarándokoknak. Felérve megcsodálhatjuk a Paro-völgyre nyíló gyönyörű panorámát is. A kolostor megtekintése után ebéd, majd leereszkedés és délután látogatás a Nemzeti Múzeumban (Ta Dzong), ahol a bhutáni képzőművészet remekeit tekinthetjük meg köztük a leghíresebb bronz szobrokat, festményeket. Visszautazás Paróba, vacsora és szállás.

14. nap Paro – Kathmandu – Patan – Boudhanath

Reggeli után transzfer a repülőtérre, repülés Katmanduba (11:50 – 12:35). Később városnézés Patanban, ahol az ősi királyi város nevezetességeit keressünk fel, melyet más néven Lalitpurnak, azaz a „Gyönyörű Városnak” is neveznek. Nepál harmadik legnagyobb városa, melyet i. e. 3. században Ashóka alapított, rézművességéről és kőfaragásairól, több mint 55 templomáról, valamint gyakori fesztiváljairól híres. Séta a Palota-téren: az aranykapuzatú, fa-, és bronz ablakos Királyi Palota, a 17. századi, indiai stílusú Krishna Mandir templom és az aranyozott réz bejáratú Aranytemplom megtekintése. Ezt követően utazás  Boudhanath-ba, ahol Nepál legnagyobb, egy mandalát szimbolizáló sztúpájának megtekintése. A sztúpa körül található házakban 12 000 tibeti, buddhista menekült él. Visszautazás Kathmanduba, ahol szállás (Hotel Himalaya). (1 éj)

15. nap Kathmandu – Chitwan Nemzeti Park

Reggeli után elutazás Kathmanduból a Chitwan Nemzeti Parkba pihenőkkel (185 km/5,5 óra). Chitwan többféle nagyvadnak is élőhelyet biztosít, ilyen az elefánt, az orrszarvú (kb. 400 él itt), vagy a tigris (példányszámuk kb. 30). Ha szerencsénk van, őzeket, vaddisznókat, édesvízi delfineket is megpillanthatunk, meglátogathatjuk az elefántneveldék valamelyikét, a krokodil rezervátumot, csónakázhatunk a Narayani-folyón, és betekinthetünk a helyi falvak életébe is. Szállás a Nemzeti Parkban (2 éj).

16. nap Chitwan Nemzeti Park

Reggeli után élvezhetjük a Nemzeti Park nyújtotta program lehetőségeket: Elefántszafari (mozgó vadlesként szolgáló elefántokról nézhetjük meg a dzsungel élővilágát), csónakázás a Narayani-folyón, ahonnan a madárvilágot vehetjük szemügyre, majd látogatás egy krokodil-farmon. Szállás Chitwanban.

17. nap Chitwan Nemzeti Park – Kathmandu – Delhi

Reggeli után elutazás Kathmanduba (185 km/kb. 5,5 óra). Búcsúvacsora Kathmanduban, majd indulás a repülőtérre, ahol becsekkolunk a Delhi felé induló járatunkra. Indulás 21:35-kor Nepálból, megérkezés Delhibe 23:10-kor.

18. nap Delhi – Dubaj – Budapest

Indulás Delhiből 04:15-kor, megérkezés 06:20-kor Dubajba, ahol átszállás. Indulás hazafelé 10:30-kor, megérkezés Budapestre 14:25-kor.

RÉSZVÉTELI DÍJ

 

Részvételi díj (min. 15 fő):    1.750.000 Ft/fő

+ Repülőjegyek (illetékkel):     850.000 Ft/fő

A Budapest–Dubaj–Peking, Peking–Lhásza, Kathmandu–Paro–Kathmandu, Kathmandu–Delhi, Delhi-Dubaj–Budapest szakaszokon, átszállásokkal A légitársaságok az árváltoztatás jogát a jegykiállításig fenntartják!

Egyágyas felár:                          256.000 Ft.

A részvételi díj tartalmazza: 15 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel 3-4*-os szállodákban, de Tibetben 2 éjszaka 2*-os szállodákban a határ felé menet, Tibetben és Nepálban félpanziós ellátást (kivéve Chitwan Nemzeti Park, ahol ebédet is kapunk), Bhutánban teljes ellátást (reggeli, ebéd, vacsora), a programok, belépőjegyek egy részét, angol nyelvű idegenvezetést, magyar utaskíséretet, a tibeti belépési engedély díját, a bhutáni vízum díjat és belépési engedély díját

 

A részvételi díj nem tartalmazza : Kínai vízum díjat (30.000 Ft/fő, itthonról intézzük), nepáli vízumdíjat (30 USD/fő, a nepáli határon intézzük), kombinált utazásképtelenségi és utasbiztosítást (díja a részvételi díjtól függ, kb. 125.000 Ft), további belépőjegyek és a borravalók összegét (220 USD/fő), személyes kiadásokat.

ÉRINTETT ORSZÁGOK

TOVÁBBI CSOPORTOS ÚTJAINK

  GALÉRIA

  MALAJZIA – SZINGAPÚR KÖRUTAZÁS
  Borneó természeti kincsei és Malaka-szoros titkai
  2024.09.14.-2024.09.27.

  TÖRÖKORSZÁG KÖRUTAZÁS

  2024.09.23. – 2024.10.03.

  GRÚZIA KÖRUTAZÁS
  a Kaukázus ölelésében
  2024.10.02-2024.10.13.