PERU KÖRUTAZÁS

2024. október 8-21.

Csoport létszáma:           10 – 16 fő

Időtartam:                          14 nap

 

Részvételi díj:          995.000 Ft/fő (min. 16 fő)

Repülőjegy:             600.000 Ft/fő illetékkel

 

Foglalhatóság:         16 szabad hely

AZ ÚT LEÍRÁSA

Jelenleg a Covid kapcsán nincsenek kötelezettségek!

Dél-Amerika legizgalmasabb helyszínét, az egykori Inka-birodalom világát ezúttal a déli félteke korai telében vesszük célba, abban a reményben, hogy kevesebb utazót kell majd kerülgetnünk. Cserébe a legértékesebb és legszebb élményeket kínáló helyszíneken többet időzhetünk!

Utunk Peru kulturális hagyatékára (a dél-amerikai indián civilizációk örökségére) fókuszál, de az Andok, az óceán és a sivatagi sáv élővilágára is lesz szemünk. 

Idén ősszel történész kollégánk, Kádas Csaba tolmácsolásával, meséivel tálaljuk Perut: így biztosan megértjük majd, miért nem Atahualpa foglalta el V. Károly Madridját és mennyire félreértjük a dél-amerikai indián világ kincseit. Egyúttal Csaba természetszeretete a biztosíték rá, hogy az Andok alpakái, keselyűi vagy a partvidék fókái, pingvinjei is lencsevégre kerülnek majd.

TÉRKÉP

RÉSZLETES ÚTITERV

Okt. 8. Budapest – Madrid - Lima

Repülés Budapestről Limába, madridi átszállással. Érkezés Limába, transzfer a szállásra. Este vacsora a szállodában. Szállás Limában: Hotel Miramar Miraflores.

Okt. 9. Lima – Paracas

Reggeli után félnapos városnézés a koloniál örökséget őrző  épületek és terek útba ejtésével: először a Plaza de Armas történelmi épületeit keressük fel: az 1921-1938 között épült Kormányzói palotát, a San Francisco-kolostor patinás belső tereit, kincseit és katakombáit, majd a városalapító, Francisco Pizarro hamvait rejtő Katedrálist. A következő állomásunk a Huaca Pucclana piramisa, valamint a Miraflores városrész. Délután utazás Paracasba. Este vacsora a tengerparton egy helyi étteremben. Szállás Paracasban: Hotel Emancipador.

Okt. 10. Paracas – Nazca

Reggeli után kirándulás az Islas Ballestas szigetekhez, ahol fókák és tengeri madarak – sirályok, inkacsérek, viharmadarak, perui szulák, Humboldt-pingvinek, albatroszok, kormoránok stb – ezreivel találkozhatunk. Amint motorcsónakunk a félsziget északi partja mellé kanyarodik, egy rejtelmes, 177 m magas ábra rajzolódik ki előttünk a partfalba ágyazódva: a Candelabro, vagyis a „Gyertyatartó”. A környék másik kincse, a mezőgazdaság számára oly fontos guanó (nitrogénben gazdag madárürülék) is több tíz méter vastagon tapad a sziklákra. A “fehér arany” kitermelése már az inkák előtti időben is jó üzletnek számított, igazán nagy bevételekre azonban a XIX. század közepén tett szert Peru, amikor a guanó világpiaci ára az egekbe szökött, és ennek okán még háborút is vívott Chilével. Továbbutazunk Nazca felé, délután felszállunk Nazca rejtélyes földrajzai fölé. Néhol végtelennek tűnő, nyílegyenes vonalak futnak a semmibe, másutt pedig 100-200 méter átmérőjű állatfigurák körvonalai kanyarognak a nap égette tájon. A geoglifákat, melyek Nazca-vonalak néven váltak ismertté, 1994-ben választották az UNESCO világörökség részévé. Látogatás a nazca kultúra ősi emlékeinél, a Cantalloc vízvezetékeknél. Este vacsora a szállodában. Szállás Nazcában: Hotel Majoro.

Okt. 11. Nazca – Arequipa

Reggeli után felkeressük Chauchilla múmiatemetőjét. Továbbutazás Arequipa felé, út közben ebéd. Szállás és vacsora a gyönyörű koloniál városban. Szállás Arequipában: Casona Plaza Arequipa.

Okt. 12. Arequipa

Reggeli után rövid pihenő, majd barangolás Arequipa történelmi emlékei között: az első telepesek utcái, a város főtere és katedrálisa, a Szent Katalin-kolostor narancsvörös és kék árkádokkal tarkított külön kis városrésze, illetve Juanita, az 500 éves „jéghercegnő” múmiája. 2330 méterrel a tengerszint felett, gyönyörű hegyek, és a világ két legmélyebb szurdokának szomszédságában fekszik Peru második legnagyobb városa, Arequipa, az 5822 m magas El Misti-vulkánnal a háttérben. Az 1540. augusztus 15-én született település számos épületének alapanyagát egy világos vulkanikus kőzet, a sillar alkotja: innen a másik, a Fehér Város elnevezés. A kellemes éghajlat, a jó munkalehetőségek és a neves oktatási intézmények egyre nagyobb tömegeket vonzanak, így valószínűleg nem sok idő kell hozzá, hogy a lakosság száma elérje az egymilliót. Vacsora és szállás Arequipában: Costa del Sol.

Okt. 13. Arequipa – Titicaca-tó – Puno

Reggeli után Punóba (3870 m) indulunk. Hajózás az uro indiánok vízen úszó szigeteihez és totoranád házaihoz. A Dél-Amerika Tibetjeként is emlegetett Altiplano északi részén, 3815 m magasan kéklik a Föld legmagasabban fekvő hajózható tava, s egyben a kontinens legnagyobb állóvize, a Titicaca, melyen közösen osztozik Peru és Bolívia. A 8135 m² vízfelületű tó legmélyebb pontja 284 m. A Bolíviai-fennsík, vagyis az Altiplano rideg, kopár látképét a tó körül szétszórt kis települések ültetvényei és az Ausztráliából betelepített eukaliptuszok zöld foltjai élénkítik valamelyest, sokkal fontosabb azonban a part menti vizekben tenyésző totoranád. Az őshonos, sárgásbarna vízinövény nélkül a Titicaca vizén élő uro indiánok el sem tudnák képzelni az életüket, hiszen nem csak csónakjaik, hanem a tó felszínén úszkáló tutajszigeteik, s házaik is ebből az anyagból készülnek. Vacsora és szállás Punóban: Hotel Royal Inn Puno.

Okt. 14. Puno – Cuzco

Reggeli után utazás az inkák egykori legendás fővárosába, Cuzcóba. Látnivalók útközben: Racchi inka temploma és raktárai (3480m). Út közben ebéd, esti érkezés Cuzcóba.  Szállás Cuzcóban: Hotel Munaywasi.

Okt. 15. Cuzco

Délelőtt szabadidő az egykori inka fővárosban, délután pedig a „Világ Köldöké”-nek prekolumbián és koloniál emlékeit ismerhetjük meg: Katedrális, Plaza de Armas, Iglesia de Santo Domingo, Korikancsa. Délután a Cuzco környéki inka emlékek, Quenko amfiteátruma, Pucapucara, Tambomachay inka fürdői és Sacsayhuaman erődje (3600m) és az inkák Naptemploma lesznek a látnivalóink. Szállás Cuzcóban: Hotel Munaywasi.

Okt. 16. Cuzco – Pisac – Szent Völgy

Cuscótól északra kanyarog a Río Urubamba kék szalagja, melynek termékeny völgyét csak Valle Sagradóként, vagyis Szent Völgyként emlegetik a helyiek. A birodalmi főváros egykori éléskamráját még ma is az inkák zöld teraszai keretezik, melyek Pisactól szinte egészen Ollantaytambóig kísérik a folyó útját. A teraszok bőségesen ontják terméseiket – hiszen 2700 méteren az éghajlat jóval enyhébb, mint a hegyekben –, ám nemcsak a piacokat, hanem ősrégi, erőt sugárzó erődítményeket is feltérképezhetünk, kisebb kirándulásokkal. Cuzcót elhagyva az első megállónk Pisac színes piaca lesz (1 óra), majd Pisac erődje következik (2 óra), ahonnan egykor az Urubamba völgyét felügyelték. Transzfer a szállásra, vacsora. Szállás:  Hotel Sol Ollanta.

Okt. 17. Chinchero – Moray – Maras

Reggeli után Chinchero 3700 méteres magasságban fekvő falvát látogatjuk meg, mely ősi hagyományairól, kézművességéről és kézzel készített textíliáiról nevezetes. Innen továbbutazva Moray (0,5 óra) körteraszait (1 óra séta), és Maras sóteraszait (0,5 óra) ejtjük útba (1,5h séta). Vacsora egy helyi étteremben. Szállás:  Hotel Sol Ollanta.

Okt. 18. Szent Völgy – Ollantaytambo – Machu Picchu

Reggeli után Ollantaytambo (2845m) felé vesszük az irányt. Ollantaytambót, a Szent Völgy utolsó állomását, az inka várostervezés legjobb példájaként tartják számon. A lakóházak ma is az ősi, kancsa alapokon nyugszanak: a kancsák a település egységei, blokkjai voltak, melyekben a lakóházak egy közös udvarra néztek, az udvarra ugyanakkor csak a főbejáraton át lehetett bejutni. Így a szűkebb lakótér is jól védhető volt – akárcsak a helység erődítménye. A szakszajhuamáni csata után az utóbbiba vonult vissza Manko Inka, s itt vívta ki azon kevés győzelmek egyikét, melyet az inkák a spanyolok fölött arattak. Látogatás az erődben, majd az inkák legendás „fellegvára”, Machu Picchu bázisához vonatozunk az Urubamba fehéren fodrozódó folyama mentén. Szállás elfoglalása és délután látogatás Machu Picchuhoz. Este vacsora. Szállás Aguas Calientesben: Hatun Inti Clasic.

Okt. 19. Machu Picchu – Cuzco

Fakultatív Machu Picchu látogatás 1911-ben Hiram Bingham, a Yale Egyetem professzora útnak indult, hogy felkutassa Manko Inka utolsó rejtekhelyét, a legendás hírű Vilcapampát, ám az amerikai történész valami egészen mást talált. Egy dzsungellel benőtt, elveszett várost a hegyek tetején, mely a mögötte magasodó csúcsról később a Machu Picchu, vagyis Öreg-hegy nevet kapta. Machu Picchut ma is számos rejtély övezi. Mikor épült? Kik lakták? Milyen szerepet szántak neki a birodalomban? Mikor hagyták el? Miért? Megannyi titok, melyekre talán soha nem derül fény… Fakultatív (19.000 Ft) kora reggeli kirándulás Machu Picchu romjaihoz (30 perc buszozás), hogy a nappal együtt ébresszük az ősi várost (2460m). Délután vonattal (13.37–15.04) és busszal (2h) vissza Cuscoba. Vacsora, szállás Cuzcóban: Hotel Munaywasi.

Okt. 20. Cuzco – Lima – Madrid

Szabadidő, transzfer a reptérre, repülés Limába, majd Európába

Okt. 21. Madrid – Budapest

Madridi átszállással repülés Budapestre. Érkezés.

RÉSZVÉTELI DÍJ

Részvételi díj (min. 16 fő):      995.000 Ft/fő

+ Repülőjegyek (illetékkel):    600.000 Ft/fő

A Budapest – Madrid – Lima – Madrid – Budapest nemzetközi és Cuzco-Lima belföldi útvonalon.

A részvételi díj tartalmazza: szállást kétágyas elhelyezéssel, középkategóriájú szállodákban, reggelivel, az említett étkezéseket, az ismertetett programokat és belépőjegyeket, transzfereket, helyi idegenvezetőket és a magyar utaskísérőt

A részvételi díj nem tartalmazza: egyéb belépőket (290 USD) és borravalókat (90 USD) kombinált útlemondási és utasbiztosítást, az egyágyas felárat (200.000 Ft), félpanziós italfogyasztást, személyes kiadásokat (telefon, hordárok stb.)

TOVÁBBI CSOPORTOS ÚTJAINK

KERESSEN BIZALOMMAL!

  GALÉRIA

  MALAJZIA – SZINGAPÚR KÖRUTAZÁS
  Borneó természeti kincsei és Malaka-szoros titkai
  2024.09.14.-2024.09.27.

  TÖRÖKORSZÁG KÖRUTAZÁS

  2024.09.23. – 2024.10.03.

  GRÚZIA KÖRUTAZÁS
  a Kaukázus ölelésében
  2024.10.02-2024.10.13.