THAIFÖLD  – KAMBODZSA 

2023. január 24 – február. 6.

Csoport létszáma: 10 -16 fő

Időtartam:           15 nap

 

Részvételi díj:      649.000 Ft/fő

+ repülőjegy:      489.000 Ft/fő

 

CSAK Thaiföld program:        489.000 Ft/fő

+ CSAK Thaiföld repülőjegy: 449.000 Ft/fő

 

Foglalhatóság:     16 szabad hely

AZ ÚT LEÍRÁSA

Különleges körút mindazoknak, akik Délkelet-Ázsia múltjába elmerülnének velünk. Világcsodák, kincsek között kalandozva merészkedünk közel a khmerek és thaiok civilizációjához. Az út igyekszik “végigsimogatni” Angkor idegenbe szakadt csodáit és megérteni a thaiok kulturális gyökereit. Bangkokból ugrunk fejest a gyönyörű zöld tájba és lassan merülünk alá. Így végérvényesen esünk majd szerelembe a thai dzsungel és a buddhizmus teremtette világába. A programok rohanástól és erőltetett vásárlásoktól mentesek, lehetővé téve a fotózást és a szemlélődést. Szállásaink színvonalasak és hangulatosak, kerülve a felesleges luxust, elhelyezkedésük kellemesebbé teszik a program kínálta élményeket. 

A thaiföldi körút kiegészíthető a világ egyik legjelentősebb civilizációs teljesítményével: Angkorral vagy meghosszabbítható tengerparti pihenőnapokkal.

Utunk a térségért rajongó és alaposan ismerő, évtizedes idegenvezetői tapasztalattal rendelkező történész kollégánk, Kádas Csaba vezeti. Személye garancia arra, hogy az utazás egyben értő megismerés legyen.

TÉRKÉP

RÉSZLETES ÚTITERV

Jan 24. Budapest – ... – Bangkok

Repülés Bangkokba délután átszállással  Éjszaka a repülőgép fedélzetén.

Jan 25. Bangkok

Érkezés Thaiföld fővárosába, Bangkokba. Transzfer a szállásra. Később hajóval indulunk a hatalmas metropolis centrumába. Célunk a hajdani Thonburi hangulatára ráismerni. Látogatás a Hajnal Templomában (Wat Arun), ahol a 79 méter magas sztúpa megmászóinak kellemes kilátás lesz a jutalma. Átkelés a királyok folyóján, majd kikötés a bangkoki palota közelében, ahonnan sétálunk a közeli Wat Pho templomkomplexumhoz. A hatalmas fekvő Buddha mellett a templom kertjében barangolunk. A naplementére elcsendesedő kolostor ilyenkor nyeri el valódi funkcióját és beleshetünk az esti ima rítusába. Séta a közeli a Chao Praya folyó partjára. Vacsora a folyóparton. Szállás Bangkokban.

Jan. 26. Bangkok - Sukhothai

Reggeli után folyóparti szállásunkról – a dugók elkerülés végett – hajóval szeljük ismét a dagadó Chao Phrayát, hogy elérjük Bangkok Királyi Palotakomplexumát. Rövid séta után a Smaragd Buddha templomának világát ismerjük meg. A szentélykörzetet őrző falak, valójában galériák, melyeken a Rattanakosin stílusú Rámajána eposz történeteit ábrázolták. A több mint 160 panel, a háromezer éves hindu eposz thai változatába enged betekintést. A „legszentebb” Smaragd Buddha templom és a reprezentációs palotaépületek után visszahjózunk. Majd a thai selyem „feltalálójának” otthonát: a legendás Jim Thompson házát járjuk be, nemcsak pazar műkincstár, de skanzenszerű épületei és kertje Bangkok legkellemesebb oázisa. Késő délután repülés Thaiföld szívébe. Transzfer a Sukhothai Történeti Park területén fekvő szállásunkra. Szállás Sukhothai-ban.

Jan 27. Sukhothai

Reggeli után a thai „államalapításnak”, a Boldogság Hajnalának városában barangolunk. Felfedezőséta közel 200 temploma között. A Világörökségi parkban betérünk a Ramkamhaeng múzeumba is.  Vacsora és szállás Sukhothaiban.

Jan. 28. Sukhothai - Si Satchanalai - Lampang

Reggeli után utazás Lampangba. 1 óra után megálló a ritkán látogatott, koronahercegi központban, a Si Satchanalai Történeti Parkban. A romantikus környezet csodálatos atmoszférát kínál a buddhista templomok romjai közötti szemlélődésre és sétára. Van, aki a hangulatot élvezi, mások pedig tanulhatnak. A helyszín sokáig a khmer birodalom „határbástyája” volt, így a folyócska kanyarulatában tipikus angkori szentélyek is várnak ránk. Si Satchanalai 360 fokban.  Az árnyas barangolások után továbbutazunk Lampang felé (3 óra). Folyóparti szállásunkba délután érkezünk, de még vacsora előtt rövid sétát teszünk a kisvárosban. Lampang évszázadokon át kereskedelmi és logisztikai központ volt, a régi piac (Talad Kao) nevű útján 19. századi thai, kínai, brit kereskedőlakokat fedezhetünk fel. Idő függvényében körbe sétáljuk a Wat Phra Kaew Don Tao-t is. Vacsora és szállás Lampangban. 

Jan. 29. Lampang - Lamphun - Chiang Mai

Reggeli után a városkánktól délre, Közép-Thaiföld legizgalmasabb szentélykomplexumát, a Lanna (észak-thai) építészet remekét, a 15. században emelt a Wat Pra That Lampang Luangot járjuk be. Később elhagyjuk a Wang-folyó alföldjét és Lamphun városába utazunk (1 óra). A monok 7. században alapított  városa 600 éven keresztül Haripundzsaja néven őrizte az északi kereskedelmi utakat. Adózunk is két különleges templommal a jelentős történeti helyszínnek. A Prah That Haripujaya kolostorban mon épületekkel is találkozunk, míg a Wat Jamadewi kolostorban klasszikus észak-thai épületek várnak. Folytatjuk utunkat, immár a Ping-folyó völgyében északra, Chiang Maiba, ahol otthonunk az óváros egy kellemes kis oázisa lesz. Műsoros vacsora egy hagyományos khantoke tál mellett. Szállás Chiang Maiban.

Jan. 30. Chiang Mai

Reggeli után Észak-Thaiföld legnagyobb városa, Chiang Mai vár ránk. Délelőtt a régi városfalak között kószálunk. Első állomásunk a reggeli Somphet piac lesz friss zöldségeivel, majd a legősibb Wat Chiang Man templomot vesszük szemügyre. A város középpontja felé haladva láthatjuk annak a három hercegnek a bronzszobrát, akiknek szövetsége megalapozta a thai királyság kialakulását. A tér másik oldalán szépen rekonstruált gyarmati épületben találjuk a Lanna Néprajzi Múzeumot. A szellemi feltöltődés után tradicionális thai talpmasszázzsal készítik fel fáradó végtagjainkat a további sétára. Következő állomásunk a Wat Phra Singh, végül a 14. századi Wat Chedi Luang. Délben pihenés medencés oázisunkban. Délután az óvárostól nyugatra tágítjuk ismereteink. A hegyek felé menet megállunk a Wat Suan Dok kolostornál, mely az északi királyi család hamvait őrzi. Hamarosan az Doi Sutepre felkanyarogva elérjük a Wat Phra Boromathat templomot. Kiélvezzük, ahogy alkony borul a kolostorra, a szerzetesek összegyűlnek és a város fényei kigyúlnak a távolban. A pagoda esti imái után ereszkedünk csak le a városba. Szállás Chiang Maiban.

Jan. 31. Chiang Mai - Maetamarn elefánt tábor

Reggeli után másfél órás utazás északra a dzsungelbe. Ahol látogatás egy elefánttáborban. Itt a fiatal ormányosokat okítják. A szokásos reggeli fürdetésre érkezünk, majd 1 órás dülöngélés az elefántok hátán a Ping-folyó mellett. Az ormányosok ezután megmutatják mit „tudnak”. Később tutajokra szállunk és a Ping-folyón csorgunk délre. Délben visszaútban megállunk egy kellemes orchidea kertben, ahol a számtalan orchideában gyönyörködhetünk. Visszatérünk Chiang Maiba, ahol a különleges Wat Chet Yod templommal búcsúzunk Lanna földjétől. A Wat Chet Yod egyike, azon kevés templom „másolatnak” Délkelet-Ázsiában, amely a legszentebb Buddhista templomnak, az indiai Bodh Ghajának állít emléket. Szállás Chiang Mai-ban.

Feb. 1. Chiang Mai - Bangkok ... Angkor

Kényelmesen reggel után, kellemesen feltöltődve búcsúzunk Chiang Maitól. Repülés Bangkokon keresztül HAZA/Tengerpartra/Angkorba.

feb. 2. Angkor vagy tengerpart v. Budapest

Repülés Bangkokból haza átszállással. Éjszaka a repülőn. Érkezés Budapestre.

feb. 2. ANGKOR – Roluos – Beng Mealea

Reggeli után (08:00) vidékre indulunk. Valódi felfedezőélményben lesz részünk, mert a turista tömegektől távoli „Angkorba” indulunk. A Roluos falu közelében három jól értelmezhető „prototípus” szentélyt találunk. A Lolei egy már feltöltődött víztározó szigetszentélye. A Preah Ko, – melynek műemléki helyreállításában magyar szakemberek is közreműködtek – a királyi ősöknek emelt szentélytornyokból áll, míg a Bakong az első jelentős méretű szentélyhegy (piramis). Később (1 óra) megállunk a Kulen-hegy lábánál emelt hatalmas, egyedi templomnál a Beng Mealeanél, ahol átélhetjük mindazt, amit az első felfedezők érezhettek, amikor Angkor sűrű növényzet által benőtt műemlékeire találtak. Délre továbbutazva elérjük Kompong Kleangnál a Hatalmas-Tóba vezető csatornát. Hajóra szállva ismerkedünk Kambodzsa csodájával, az esős évszak végére százszorosára duzzadó (Tonle-Sap) tó világával. Naplementekor hazaindulunk. Este megérkezés, szállás Siem Reap-ben.

Február 3. Siem Reap – Kbal Spean - Banteay Srei - Preah Khan

Reggeli után a Kulen Nemzeti Parkba utazunk, ahol 2 órás kirándulást teszünk egy igazi trópusi örökzöld erdőben. Opciós kirándulás jutalma a hindu szimbólumokkal díszített Kbal Spean faragott folyómeder és egy kis vízesés. A helyszínen kis állatparkkal, repatriáló állomással is ismerkedhetünk. Északi utazásunk “igazi célja” a „hölgyek palotája”, a Banteay Srei. Angkor legszebb temploma a rózsaszínes homokkőbe faragott, aprólékos mitológiai jelenetekkel díszített gyönyörűség. Kis pihenő után Angkor északi csodáival zárjuk a napot: Neak Pean titkos medence szentélye és a méltánytalanul elhanyagolt hatalmas Szent Kard templomvárosa vár ránk. Szállás Siem Reap-ben.

február 4. Siem Reap – Ta Prom - Angkor Wat

Napfelkeltekor – az utazók hadát megelőzve és déli hőséget elkerülve – a vadromantika legismertebb templomával ismerkedünk, ahol a falakat, kapukat és tornyokat ma is a kapokfák combvastagságú gyökerei és liánjai tartják fogságban. Idő függvényében visszautunkon megállunk Radzsendravarman fővároskörzeténél: Prasat Kravan és Sra Sang királyi fürdője. Reggeli után a déli hőséget a medence mellett vészeljük át. Délután a világ legnagyobb és talán legcsodálatosabb „templomvárosa” vár ránk. Angkor Wat töltéshídjait, kilométereken át hömpölygő dombormű folyamait, galériáit, folyosóit és tornyait járjuk be, majd megvárjuk a naplementét, hogy a középkor legfényesebb temploma felvegye narancsos színét. Szállás Siem Reap-ben.

február 5. Siem Reap – Puok - Angkor Thom

Reggeli után az Artisans d’Angkor alapítvány kézműves-oktatási alapítványát, selyemfarmját keressük fel. A központ a hagyományos selyemszövés apró részleteit is megmutatja: a hernyótenyésztéstől a természetes színezőanyagok és selyemszövés egyedi technikáiig. Különösen figyelemre méltó a kiváló minőségű, egyedi khmer szövési technika. Az 1992 óta működő alapítvány nemcsak a ösztöndíjas oktatással segíti a vidéki megélhetéshez tanulóit, hanem Kambodzsa szerte a legjobb minőségű és legszebb termékeket bizony itt találjuk. állítja elő. Igény esetén a belvárosi bemutatóközpontjukba is ellátogatunk, ahol a kő- és fafaragók, kosárfonók technikáit is megismerhetjük. Visszatérés a hotelbe. Délután Angkor utolsó fővárosba utazunk: a XII. században épült Angkor Thomba: Mindenekelőtt a Bayon Buddha-arcai és reliefjei, a Baphuon templomhegye, Phimeanakas piramisa, az Elefántos és a Leprás király terasza vár ránk. Angkori kalandjainkat, naplementekor egy mai kolostorban tett látogatással zárjuk. Az ősi város területén található Tap Pranam romjainál egy buddhista kolostori szertartással búcsúzunk Kambodzsától. Szállás Siem Reap-ben.

február 6. Angkor - Bangkok - Budapest

Pihenés a hosszú hazaút előtt pihenés az esti transzferig.… Mindenki az utolsó vásárfiát, masszázsprogramjait szervezheti.  Transzfer a repülőtérre. Repülés Bangkokba

RÉSZVÉTELI DÍJ

Thaiföld-Kambodzsa körutazás: 649.000 Ft/fő

+ repülőjegyek:                       489.000 Ft/fő

 

CSAK Thaiföldi körutazás:         489.000 Ft/fő

+ repülőjegyek:                       449.000 Ft/fő

A részvételi díjak tartalmazzák:

Transzfereket, programokat magyar nyelvű idegenvezetéssel, szállásokat 3-4*-os szállodákban, kétágyas elhelyezéssel, reggelis ellátást.

Félpanzió felára a Thaiföldi körutazás esetén:                    70.000 Ft/fő

Félpanzió felára a Thaiföld-Kambodzsa körutazás esetén:  139.000 Ft/fő

A részvételi díjak nem tartalmazzáka nem kötelező vagy változó helyi tételeket:

Kambodzsai vízumot (kb. 15.000 Ft/fő), félpanziót (fent részletezve), a helyszínen fizetendő belépőket (kb. 190 USD/fő), biztosításokat, borravalót (70 USD),személyes kiadásokat

Egyágyas felár (Thaiföld: 133.000 Ft, Thaiföld-Kambodzsa: 182.000 Ft)

  TOVÁBBI CSOPORTOS ÚTJAINK

  ECUADOR KÖRÚT / Galápagos, Amazonas, Andok
  három világ az Egyenlítő mentén
  2022.11.21. – 2022.12.05.

  VIETNÁM-LAOSZ-KAMBODZSA KÖRUTAZÁS
  Indokína felfedezése, tartalmasan és nyugodtan
  2022.11.25. – 2022.12.10.

  DÉL-INDIA KÖRUTAZÁS
  Isten országa
  2023.01.08. – 2022.01.18.

  THAIFÖLD – KAMBODZSA
  Délkelet-Ázsia születése
  2023.01.24 – 2023.02.06.