SRI LANKA - SZINDBÁD SMARAGD SZIGETE

Az Indiai-óceánban fekvő csodálatos trópusi sziget korántsem pálmafás óceánpartjai miatt érdemel kitüntetett figyelmet. Lanka szigete egy valódi trópusi paradicsom: szinte sehol a világon nem találkozhatunk ekkora területen ennyire változatos környezettel. Itt káprázatos természeti, kulturális és vallási sokszínűség várja a kíváncsi utazót. A világörökségi védettség alatt álló ősi királyvárosok (pl. Sigiriya), évezredes műemlékekkel jelzik (pl. Anuradhapura), hogy a sziget valaha a buddhista civilizáció központja volt (pl. Polonnaruwa). Kétezer éve Lankán szerkesztették egységbe a Tripitakát, a szárazföldi délkelet-ázsiai társadalmakat meghatározó buddhista tanokat. A zömében buddhista szingalézek világa barátságos, nyugodt légkörével jobban hasonlít Délkelet-Ázsiára, mint a közeli Indiára.

A sziget rendkívüli földrajzi adottságai miatt mindig zöld. Sri Lanka a trópusi monszunövezet főútvonalán helyezkedik el és bár az eső főként novemberben és júliusban öntözi a hegyvidéket, a folyókat évezredek óta víztározók és gátak moderálják. A sziget világhírű, jól megfigyelhető gazdag élővilágáról is.  Elsősorban a több mint ötezer vadon élő elefánt rendkívüli, de – a Kipling meséjéből ismert – Balu, a kedves ajakos medve vagy a száraz örökzöld erdők leopárdja is megfigyelhető. A kék bálna vagy a világörökségi védettség alatt álló Sinharaja esőerdő endemikus madarai is lenyűgözik a természet rajongóit.

Az alföldeket szingalézek és tamilok alkotta smaragdzöld rizstáblák borítják, a mélyzöld erdőkben nevelt egzotikus fűszerek és a hegyoldalak teaültetvényei mind mind a zöld árnyalataiban pompáznak. A hegyek mélyéből bányászott és itt csiszolt drágakövek, a tengerparti rúd- vagy katamaránhalászok módszere ugyanúgy sokakat lenyűgöz, mint a holland (pl. Galle világörökségi városa) és brit gyarmati kor örökségei (pl. Colombo). Végül, de nem utolsósorban az Indiai-óceán finomhomokos tengerpartjai igazán kellemes pihenést kínálnak.

TÉRKÉP

Angkor Tours

   MIÉRT SRI LANKA?

    A buddhizmus bölcsője

    Páratlan világörökségi műemlékek

    Trópusi hegyvidék

    Pálmafás tengerpartok

    Szafarik vadon élő nagyemlősökkel

  • elefántok százai, leopárdok, ajakos medvék…
  • családias szállások és klasszikus hotelek
  • barátságos helyiek
  • ökoprogramok (esőerdő, örökzöldek)
  • kalandprogramok (rafting, szörf)
  • romatikus felfedezőhelyszínek
  • madárparadicsomok
  • teaültetvények