MIKOR UTAZZUNK?

Sri Lanka trópusi helyszín, tehát mindig meleg és sosem száraz! A hidegből a melegbe (január-április) típusú utazásra Sri Lanka minden szeglete ideális, de mivel nem mi leszünk az egyetlenek, akik ilyenkor utaznának, az árak és az utazók száma is jóval magasabb lesz.

Júliustól-októberig terjedő időszak a legjobb a sziget bejárására, minden nemzeti park és műemlék nyugodtabb, kevesebb a „téli” (ázsiai és európai) utazó. Természetesen az árak is kedvezőbbek. Ilyenkor azonban a délkelet-ázsiai monszun nyugatról keletre fúj. Nagyon komoly szelet, hullámokat és (május-június) esőt hoz a turistaszállókkal teletűzdelt nyugati partra. A sziget keleti, kevésbé kiépített tengerpartja (Passikudah) ilyenkor is kellemes! 

A keleti monszunesők főként novemberben, decemberben zavaróak. Ilyenkor éppen a keleti partokat és a középső területeket öntözi jobban az eső. 

sri lanka Angkor tours

HOGYAN UTAZZUNK?

Sri Lanka egy átszállással elérhető Budapestről. Nettó 10 órás repülőúttal kell számolnunk, mely az átszállási pont helyétől függően fog változni, továbbá az átszállási idő és napszak komoly árkülönbségeket fog okozni! A leggyorsabb útvonalat és változatos menetrendeket az öböl légitársaságok (Emirates, Qatar) kínálják, igaz hogy így 6/4 órás felosztású lesz a levegőben töltött idő. Általában ugyanők kínálják a legversenyképesebb árakat.

Ugyanakkor európai átszállással (pl. Turkish ideális lehet, 2/8) tehetjük éjszakára az utat úgy, hogy „egyben repülünk többet”, így van mód aludni, reggel érkezni. Kevesebb szabadság, kevesebb fizetett éjszaka.

Sri Lanka könnyen kombinálható (1 órás repülés) a Maldív-szigetekkel (pl. onnan térünk haza), mely a tenger közepén vagyok kis pont élményt kínálja. Egy atollon (korallzátonyon) nyaralás sok színes halacskát ígér.

sri lanka Angkor tours

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Sri Lankán a közbiztonság és az egészségügy is rendkívül megnyugtató, így elegendő, ha odafigyelünk értékeinkre és magunkra.

A csapvizet ne fogyasszuk! A helyiek számára iható, de nekünk csak a palackos víz, mely viszont mindenhol kapható. Italunkba inkább ne kérjünk jeget. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt inkább kerüljük. Ételeinket mi pucoljuk. A kész étel, ha friss, most sült, azzal ritkán lesz gond.

Fájdalom- és lázcsillapítókkal, antibiotikummal, fertőtlenítővel, sebtapaszokkal az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kivédhetjük. A nagyobb települések gyógyszertárai jól felszereltek. A városokban jó ellátású kórházak vannak, biztosítás nélkül azonban drága lesz.

sri lanka Angkor tours

VÍZUM, OLTÁS?

Sri Lankára belépéskor vízumra szükségünk lesz, ez azonban helyben, 40 USD-ért kiváltható.

Érkezéskor pici időt és 5 USD-t takaríthatunk meg, ha már előre online elintéztük. Ezen kívül csak az FONTOS, hogy útlevelünk hazautazástól még 6 hónapig érvényes legyen, ne essen darabokra és legyen benne üres oldal!

Nincs kötelező oltás Sri Lankára, de okos ha rendelkezünk -minden utazásunkra jó lesz- a fertőző májgyulládás elleni Hepatits A oltással. Szúnyogok ellen is legyen fújónk és szobai konnektoros változat.

sri lanka Angkor tours

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a roaming tarifákról érdemes előre tájékozódni!

220V elektromos rendszer van, a dugalj-csatlakozások sokfélék, de a legjellemzőbb a régi brit, vagyis a D-típusú változat.  

A Sri Lankai pénzegység a rúpia, az átváltási árfolyam: 1USD = kb. 190 LKR (2020). A külföldi valuták közül az USD és az EUR átváltása városon belül könnyen megoldható bankokban, szállodákban. Az utóbbi 10 évben készült, makulátlan (nem szakad, firkált, tintás) bankjegyeket hozzunk csak magunkkal. A hitelkártyákat az elegánsabb üzletekben és vendéglőkben elfogadják.

Alkoholt, csak alkoholboltban vehetünk!

A Magyarország és Sri Lanka közötti időeltolódás télen + 4,5 óra, nyáron pedig + 3,5 óra.

sri lanka Angkor tours