MIKOR UTAZZUNK?

Tajvan szubtrópusi éghajlatú ország, északon az évi középhőmérséklet 21C˚, délen 24 C˚. A nyár májustól szeptemberig tart trópusi jellegű, a páratartalom magas, a középhőmérséklet nappal körülbelül 27-35 C˚ körül van. Gyakoriak a trópusi viharok ebben az időszakban, valamint különböző erősségű tájfunok. A tajvani tél csapadékos és viszonylag enyhe (18-20 C˚), decembertől februárig tart. A hidegebb hőmérséklet ritka. Általában október és április között a legalkalmasabb az időjárás arra, hogy a szigetet látogassuk, de, esőkabáttal azért készülnünk kell, különösen a sziget északi részén.

A legfontosabb családi ünnep a holdújév, amely minden évben január második felére, február elejére esik. Az egy hetes ünnep alatt a közhivatalok, iskolák, vállalatok, bankok és az első két napon az üzletek is zárva tartanak, a közlekedés minden formája zsúfoltabb lehet, érdemes számolni ezzel az utazásunk időzítésénél.

HOGYAN UTAZZUNK?

Magyarországtól Taipej egy átszállással jelenleg az Emirates és a Shanghai Airlines társaságokkal érhető el. Más légitársaságokkal (Air China, Singapore Airlines, Thai Airlines) legalább az egyik irányba 2 átszállással kell számolnunk, de ez ideális lehet abban az esetben, ha a tajvani utazásunkat kombináljuk más országok meglátogatásával. Taipejből az 5 belföldi légitársaság valamelyikével a legfontosabb turista látványosságok mindegyike elérhető.

Tajvan fejlett közlekedési hálózattal, a fővárosban és a nagyvárosokban kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik (a metrón a megállókat angol nyelven is közlik). Az utak jó minőségűek. A szigeten kipróbálhatjuk, milyen 300km/óra sebességgel utazni: a gyorsvasúttal Tajvanból egészen a legdélebbi városig, Kaohsiungig is eljuthatunk  mindösszesen másfél óra alatt.

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Tajvan biztonságos ország, a világ egyéb zsúfolt turistahelyein mindenhol előforduló zsebtolvajláson kívül, semmi veszély nem fenyegeti az utazót. A személybiztonság az éjszakai szórakozóhelyeken is megfelelő. A tajvaniak az idegenekkel szemben kedvesek, segítőkészek, a városokban sokan beszélnek angolul. A helyi kulturális szabályok betartása viszont elvárás a turistáktól.

Tajvan az egyik legtisztább ország Ázsiában, a higiéniás körülmények jók. Az egészségügyi ellátás színvonala a legfejlettebb országokéval hasonlatos. Az egyetlen problémánk a trópusi időjárás és az eltérő étkezési szokásokból adódó kisebb, általában az emésztést érintő, megbetegedés lehet, amelyre házi patikával érdemes felkészülni.

A csapvíz iható, de fogyasztása a fertőtlenítő anyagok magas koncentrációja miatt nem javasolt. Ásványvíz széles körben és alacsony áron kapható, a szállodákban általában napi 2 üveget térítésmentesen biztosítanak a vendég számára.

VÍZUM, OLTÁS?

A magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Tajvanra (90 napig vízummentesen tartózkodhatnak a szigeten). A vízummentesség feltétele, hogy a magyar állampolgár útlevele a Tajvanra érkezés másnapjától számított legalább 6 hónapig érvényes legyen, és legyen benne 2 üres oldal.

Kötelező oltás ugyan nincs, esetleg ajánlatos a HepatitisA oltás felvétele.

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

110V elektromos rendszer van, így áramkiegyenlítőre szükség lehet.

A taivani pénzegység a taivani új dollár (TWD). Pénzt bankokban és pénzváltókban is biztonságosan válthatunk. A hitelkártya használata még mindig nem terjedt el széles körben, az éttermekben, kisebb boltokban általában csak készpénzzel lehet fizetni. ATM automatákból bankkártyánkkal bárhol hozzájuthatunk készpénzhez.

A Magyarország és Tajvan közötti időeltolódás a nyári időszámítás idején +6 óra, télen pedig +7 óra.

Fontos tudnunk, hogy bármilyen fajtájú és mennyiségű gyümölcs behozatala tilos. Célszerű előzetesen tájékozódni az engedélyezett, illetve tiltott egyéb mezőgazdasági (állati, növényi) termékek listájáról, ami változó (pl. járványok miatt).
Tiltott és súlyos szankciókat (adott esetben halálbüntetést) von maga után a kábítószerek, valamint ilyen célból alapanyagként felhasználható termékek behozatala. Így például nem engedélyezett a mák bevitele sem.