MIKOR UTAZZUNK?

A trópusi éghajlati övben fekvő Thaiföld időjárását három karakteres időszak határozza meg: a júniustól októberig tartó esős, a novembertől februárig húzódó hűvös, illetve a márciustól májusig dúló forró évszak. A nyári monszun alatt délutánonként elkél egy esőkabát vagy esernyő, a megnövekedett páratartalom miatt pedig a 30-35 Celsius-fokos hőmérsékletet is forróbbnak érezni. Az év legkellemesebb időszaka a novemberrel kezdődő hűvös évszak, amikor a hőmérő higanyszála 25-30 C˚-ot mutat. A “hűvös” jelzőt inkább csak Észak-Thaiföld hegyvidékein lehet komolyan venni, ahol hajnalban a hőmérséklet valóban leeshet 10 C˚-ra, ám nappal ott is a langy meleg a jellemző. A főszezon érthetően ezzel az évszakkal esik egybe.

A nyugati parton lévő tengerparti üdülőhelyeken (Phuket, Khao Lak, Krabi, Koh Phi Phi, Koh Yao Yai) és Koh Changon április és október között számíthatunk heves esőzésre és viharokra, míg a keleti part (Koh Samui, Koh Pha Ngan) szeptembertől decemberig szenved inkább a monszuntól.

Az ország egyik legkülönlegesebb élményt nyújtó ünnepségsorozata a Loy Krathong, vagyis a fény ünnepe, amelyre november elején kerül sor. Szintén látványos, bár igen tömeges ünnepség a Songkran, a thai újév áprilisban. Kerülni kell ugyanakkor mind Bangkok környékét, mind a tengerparti nyaralóhelyeket a kínai újév időszakában, mert a szállások ára és a zsúfoltság ilyenkor a legmagasabb.

THAIFÖLD

HOGYAN UTAZZUNK?

Thaiföld fővárosa, Bangkok, számtalan thaiföldi és egyéb délkelet-ázsiai körutazás kiinduló városa, a legtöbb nemzetközi légitársasággal elérhető (Budapestről egy átszállással). A különleges hangulatú északi turistaközpontba, Chiang Maiba akár Bangkokból belföldi járattal akár Dohai átszállással Budapestről is repülhetünk (Qatar Airways). A tengerparti üdülőhelyekre mind Bangkokból, mind a környező országokból közvetlen járatokkal repülhetünk, így kulturális vagy természetjáró körutunk végére könnyen tervezhetünk pihenőnapokat is.

Az ősi fővárosok közül Ayutthaya egy napos kirándulással, Sukhothai belföldi repülővel látogatható meg legkényelmesebben. Bangkokból a Kwai-folyóhoz tett autós kirándulást érdemes 2 naposra tervezni és nemzeti park látogatással, elefántos élménnyel gazdagítani. Thaiföld keleti tartományainak látnivalói (Khorat, Phimai, Surin) ugyan hosszadalmas autózással is elérhetőek, de a nagyobb távolságokra érdemes a belföldi repülőjáratokkal utazni. Chiang Rai városát és az Aranyháromszöget a burmai-laoszi közös határon Chiang Maiból látogathatjuk meg.

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Thaiföld turisták által látogatott vidékein a közbiztonság megfelelő, az utcákon veszélyérzet nélkül lehet sétálni. A piacokon és egyéb tömeges vásárlóhelyeken, a világ egyéb turistahelyeihez hasonlóan, zsebtolvajlás előfordulhat, de ez általános körültekintéssel elkerülhető.

Thaiföldön a csapvíz nem iható, palackos víz viszont mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Házipatikával az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kezelhetjük, de ha komolyabbra fordul a baj, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A nagyobb települések gyógyszertárai jól felszereltek, a gyógyszerészek rendkívül hozzáértőek. A városokban kiváló kórházak vannak, de érdemes megfelelő betegségbiztosítással érkezni, mert az ellátás igen drága.

VÍZUM, OLTÁS?

Magyar állampolgárok számára jelenleg nem szükséges vízum, ha a turista célú tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot (30 napot túlhaladó tartózkodásra a Thaiföldi Királyság budapesti Nagykövetségén igényelhető vízum). Fontos, hogy az útlevélnek a megérkezést követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Kötelező oltás ugyan nincs, de – különösen a fővároson kívüli vidékre utazás esetén – ajánlatos lehet HepatitisA oltás felvétele. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken.

THAIFÖLD ANGKOR TOURS5

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a rooming tarifákról érdemes előre tájékozódni.

220V elektromos rendszer van, a dugalj-csatlakozások általában szabványosak.

A nemzeti valuta a baht (THB), 1 USD-ért kb. 35 THB-ot válthatunk. A nagyobb címletű valuták árfolyama magasabb a pénzváltókban, ezért érdemes a 100 dollárosokat beváltani először. Az ATM- és hitelkártyák (MasterCard, VISA, AMEX, Diners Club stb.) használata az idegenforgalmi központokban megszokott. Vidéken mindig legyen nálunk egy köteg aprópénz, mert a falvakban a nagyobb címletek felváltása gondot jelenthet. Igyekezzünk minél újabb és hibátlan bankjegyeket magunkkal vinni, nagyobb címlet esetén a 2009 előtt kiadottakat általában visszautasítják.

A Magyarország és Thaiföld közötti időeltolódás télen + 6 óra, nyáron pedig + 5 óra.