VIETNAM - BARÁTOKKAL

Riksán utazni Hue császárkori falai között, robogón ülve lavírozni Hanoi nyüzsgő forgalmában, függőhídon kelni át a Cham folyón vagy kajakozni a Halong-öböl mészkőkúpjai között, saját vidám csapatunkkal… Ezt az utat azoknak állítottuk össze, akik a bámulatosan változatos Vietnámot, annak kulturális és természeti látnivalóit nem a klasszikus módon, hanem kicsit máshogy szeretnék megnézni. Az út során Hoi Anban tengerpartozunk egy kicsit, a Halong-öbölben pedig 2 éjszakát töltünk hajón, hogy az átlagos látogatásnál jóval több kalandban lehessen részünk.

VIETNÁM - BARÁTOKKAL

ÚTVONAL - BARÁTOKKAL

Vietnam

BARÁTOKKAL - ÚTITERV / 12 NAP

1. nap Budapest – Doha – Danang

Elutazás Budapestről  Dohába (08.05-15.20). Éjszaka a repülőgép fedélzetén Danang felé (20.10-06.59).

2. nap Doha – Danang – Hoi An

Reggel érkezünk, innen Hoi Anba autózunk (40 perc), és elfoglaljuk a szobánkat tengerparti szállásunkon. Pihenünk, akklimatizálunk, a délutánunkat pedig már e mesés városka utcáin csavarogva tölthetjük, ahová rövid autózással jutunk be. Délután Hoi An 200 éves Világörökségi védettség alatt álló kereskedővárosában barangolunk. Régi kereskedőlakok, múzeumok, közösségi terek és piacok várnak. Sétánk keleten, a legautentikusabb kínai közösségi házban kezdjük, majd templomokat érintve elérjük a központi piacot, ahol zöldségek, gyümölcsök és a folyóparton a halászat eredménye látható.  Tan Ky kereskedőházában beszélünk a tulajdonosokkal, majd a Japán-fedett hídon is átsétálunk. Az esti sétát vagy sétahajókázást se hagyjuk ki: a belváros szinte minden pontja millió színes lampionnal van kivilágítva. A városka szuvenír árusai, biciklis riksái (szikló), színes, mosolygós arcúra festett sétahajói melletti legismertebb attrakcióját is megnézhetjük: egy szabászatba kukkantunk be, ahol akár egy nap alatt komplett öltönyöket vagy ruhákat készítenek számunkra.

3. nap Hoi An – My Son

Korai reggeli után utazás a hegyek felé (1 óra), a középkori csam állam szakrális központjába. Csampa ezer éven át uralta a mai Vietnam középső és déli területeit, s bár az adminisztratív központ többször költözött, a Macskafog-hegyek gyűrűjében rejtőző templomkörzet folyamatosan működött. Sajnos az amerikai-háború során a páratlan hindu kulturális örökség, a téglatornyok és homokkődíszítések zöme helyrehozhatatlan károkat szenvedett el. A terület romjaiban is különleges atmoszférát kínál. Látogatásunk alatt egy csam táncos műsort is láthatunk majd.  Délután pihenünk a parton vagy tovább barangolunk Hoi Anban.

4. nap Hoi An – Danang – Hue

Reggeli után utazás autóval Huéba, a hajdani császárvárosba. Útközben megállunk a Márvány-hegyeknél. Másfél órás kirándulásunk jutalma: ezeréves, misztikus csam barlangbelsők, a kis teraszokról szép kilátás a Dél-kínai-tengerre, változatos pagodák. Danangban megállunk, hogy utoljára adózzunk a mára eltűnt csam kulturális és civilizációs teljesítménynek. A páratlan műtárgyakat őrző Csam Múzeum a világ legnagyobb csam szobrászati gyűjteményét rejti. Danang öblét elhagyva (jó idő esetén) felkapaszkodunk a Felhőóceán-hágóra. Szép időben lábunk előtt hever Észak- és Dél-Vietnam. A hágó neve utal arra, hogy nemcsak fizikai-földrajzi határra érkeztünk, hanem éghajlati választóvonal is megállónk. Lábnyújtós séta a látványért a francia és az amerikai háborús bunkerek között. Huéba érve elfoglaljuk szállásunkat és vacsorázni indulunk egy volt mandarin házába, ahol autentikus, sok fogásos menüvel vendégelnek meg.

5. nap Hue – Hanoi

Reggeli után Vietnam császárainak emlékei között kalandozunk. Első megállónk Khai Dinh császár síremléke. A szokatlan tervezésű, lépcsős teraszokról szép látvány tárul elénk, az extravagáns mauzóleumbelső pedig a „kis császár” ízlését tükrözi. Később továbbutazunk a legpazarabb császári sírkertbe. A Minh Mang sírkertjében tett séta közben megismerjük a koncepciót, a pavilonok szerepét és élvezzük a nyugodt kertet. A déli órákban a Nguyen-dinasztia Tiltott városának felfedezése vár ránk. Szerencsére, a háborús pusztítás ellenére, mára egyre több épületet sikerül rekonstruálni. Később riksázunk a császárváros körüli régi kertvárosban a gyönyörű és aktív buddhista kolostor, a Thien Mu-pagodához. Este elhagyjuk a császárvárost és Hanoiba repülünk.

6. nap Hanoi

Reggeli után egész napos városnézés az egyedülálló hangulatú délkelet-ázsiai metropoliszban: A régi városrészből az adminisztratív és követségi negyedbe gurulunk. Itt elsétálunk az új országgyűlési épület és a Ho Chi Minh Mauzóleum előtt, majd  az emblematikus Egypilléres Pagodát tekintjük meg. Ez után a Néprajzi Múzeumban barangolunk, hogy képet alkothassunk a több mint 50 féle Vietnamban élő nemzetiség, törzs kultúrájáról. A 20 éves múzeum kertjében szabadon sétálhatunk, skanzenszerűen mutatja be néhány törzs lakóépületeit és berendezésüket.  Később felfedezzük az egykori hivatalnok-oktatási központot, az Irodalom Templomát.

A nap végén „megmerítkezhetünk” a nyüzsgő óvárosi utcák forgatagában, Koraesti vacsora után vespa robogók utasaiként motorozzuk körbe az őrült forgalomban a belvárost. Életre szóló élmény!

7. nap Hanoi – Pu Luong

Reggeli után autóval kelünk útra, hogy a Hanoitól délkeletre eső hegyvonulatok között élő népeket meglátogassuk. Délután már a rizsteraszairól híres környéken sétálunk, átkelünk a Cham folyó függőhídján, hogy óriási bambusz vízikerekeket, hagyományos falvakat látogassunk. Ha tele vagyunk energiával, raftingozhatunk is a folyón, vagy egyszerűen a hotel erkélyéről csodáljuk a rizsteraszok látványát egy finom vietnámi kávét kortyolgatva. A szállás nagyon hangulatos, de egyszerű, elhelyezkedése azonban pazar.

8. nap Pu Luong - Hoa Lu – Tam Coc

Reggeli után a vietek első fővárosába, Hoa Lu-ba autózunk (3,5 óra). A „száraz” Halong sejtelmes mészkőkúpjai között ezeréves templomokat és egy palotaromot tártak fel. Az izgalmas tájban és a rekonstrukciókban tett séta után átgurulunk a Három-barlang vidékére. Itt csónakba szállunk és kis folyócskán ringatózva (1,5 óra) élvezzük a festői helyszínt. A rizsföldekből kiemelkedő hegyek között kanyargó folyón érjük el a Tam Coc barlangokat. A csónakázás után érdemes a helyi kulináris különlegességet: az illatos sült kecskehúst megkóstolni valamelyik kifőzdében. A kikötőből rövid időn belül elérjük a sziklafalba épített, többszintes Bich Dong Pagodát. A Pagoda lépcsőin felkapaszkodva gyönyörű szentélyek és a tetőn szép kilátás tárul a szemünk elé. Ha jól bírjuk a lépcsőzést, a Hang Mua kilátóra is felkapaszkodhatunk, innen, az egyik karsztkúp tetejéről bámulatos a látvány. Szállásunk a folyóparton, kellemes és egyszerű környezetben lesz.

9. nap Tam Coc – Halong-öböl

Reggeli után kényelmes transzfer (3 óra) Halongba fotóstoppokkal. Dél körül foglaljuk el a kabinunkat a hajón. A különleges ebédet már a bámulatos mészkőhegyek között hajózva fogyasztjuk el, majd kajakokban evezve, avagy bambusz csónakban utazva ringatózunk a mészkőkúpok között. Ha szerencsénk van, a sziklákon ugráló majmokkal is találkozunk. Kikötünk a Titov szigeten is, ahol jó idő esetén csobbanhatunk a tengerben. Kedvünk szerint részt vehetünk a vacsora elkészítésében is, ahol szakácsunk bevezet a vietnámi konyhaművészet rejtelmeibe. Vacsora a hajón, ahol estig nyitva tartó bár is rendelkezésre áll. Szállás a hajó fedélzetén.

10. nap Halong-öböl

Korán reggel Tai Chi bemutató és óra a fedélzeten. Könnyű reggeli a hajón, majd kishajóval újabb kalandokra indulunk. Kedvünk szerint kajakozhatunk rejtett öblökben, meglátogatjuk a geológiailag különleges Ho Dong Tien barlangot. A barlang és öble a legenda szerint a tündére fürdőhelye. Ha inkább pihenős napra vágyunk, arra is van lehetőség, akár a fedélzeten, akár a kis homokos strandon is napozhatunk. A nap végén Halong leghíresebb gyöngy telepén megismerkedhetünk az igazgyöngyök létrejöttének összes titkával. Vacsora ismét a hajón.

11. nap Halong-öböl – Hanoi - Doha

Ezen a reggelen is folytathatjuk a Tai Chi gyakorlását. Könnyű reggeli után a Meglepetés barlangot, a Halong-öböl híres látványosságát látogatjuk meg. Később visszatérés a hajóra, kijelentkezés a szobákból, majd könnyű ebéd következik, a mészkőszigetek között visszahajózunk a kikötőbe. Transzfer Hanoiba, a repülőtérre (2,5 – 3 óra), Repülés Dohába (18.20-22.35).

12. nap Doha – Budapest

Repülés tovább Budapest felé. (01.50-05.40).