MIKOR UTAZZUNK?

Vietnám észak-dél alkata és mérete miatt olyan, hogy mindenütt ideális …nincs. Egy szép keresztmetszet bejárására (kompromisszumokkal) a tavasz és az ősz a legjobb választás.

Észak-Vietnám (Halong-öböl, Sapa rizsteraszai) március és május között, illetve szeptemberben és októberben mutatja legszebb arcát. Ennek ellenére novembertől áprilisig tart a fő turistaszezon (hideg januárral), amikor az árak is jóval magasabbak.

Közép-Vietnámban (Hue, Danang, Hoi An, Dalat, Nha Trang) egész évben kellemes meleg van, ősszel számíthatunk több csapadékra. A főszezon itt is októbertől márciusig tart, mert a nézelődéshez kellemesebb az idő. 

Dél-Vietnám (Saigon, Mekong-delta, Mui Ne, Phu Quoc, Con Dao) mindig forró. Novembertől áprilisig (a főszezonban) általában száraz, májustól októberig pedig forró és nyirkos az időjárás. Júniustól augusztusig gyakori az özönvízszerű esőzés is.

HOGYAN UTAZZUNK?

Vietnám nagyvárosaiba (Hanoi, Danang, Saigon) nemzetközi légitársaságokkal (Qatar, Emirates, Turkish) egy átszállással 15 óra alatt eljuthatunk Budapestről. Az ország egymástól távoli régióit olcsó belföldi repülőjáratokkal (Vietjet, Vietnam Airlines, Bamboo, Jetstar) elérhetjük. Szomszédos országot kombináló utazásokhoz még tovább 4-5 opciónk lesz. 

A belső utazásokhoz a legolcsóbb a busz, de ilyenkor a pvc ülésbe olvadás mellet sok-sok (6-8) órát kalkuláljunk, mert valódi „gyorsforgalmi” utak alig akadnak. A vonat inkább egy kellemetlen időutazás. Így a repülés a legokosabb, ha nem az utazás hanem a hely ahová érkezünk a lényeges. 

Vietnam

HIGIÉNIA, BIZTONSÁG

Vietnámban a közbiztonság rendkívül megnyugtató. Egyedül Saigonban fordulhat elő zsebtolvajlás, fényképezőgép vagy telefon rablása a forgalmas turistahelyeken és azok közelében, így ajánlatos az általános körültekintés.

A csapvíz nem iható, palackos víz viszont mindenhol kapható. Italunkba ne kérjük jeget, utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk.

Fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek stb.) az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kivédhetjük, de ha komolyabbra fordul a baj, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A nagyobb települések gyógyszertárai jól felszereltek, az orvosok és gyógyszerészek rendkívül hozzáértőek, a városokban jó ellátású kórházak vannak, de érdemes megfelelő betegségbiztosítással érkezni.

Vietnam

VÍZUM, OLTÁS?

Magyar állampolgárok online 25 USD ellenében, a vietnámi nagykövetségen, irodánkon keresztül vagy a délkelet-ázsiai vietnámi nagykövetségeken szerezhetik be a 30 napos tartózkodásra jogosító vízumot, melyhez útlevél, 1 kitöltött űrlap és 1 fénykép szükséges.

Fontos, hogy az útlevélnek a megérkezést követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Kötelező oltás ugyan nincs, de ajánlatos lehet a HepatitisA oltás felvétele. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken.

Angkor Tours

HOGY KÉSZÜLJÜNK?

A magyarországi mobiltelefon szolgáltatók mindegyike működik, de a rooming tarifákról érdemes előre tájékozódni.

220V elektromos rendszer van, a dugalj-csatlakozások általában szabványosak.

A vietnámi pénzegység a dong (VND), az átváltási árfolyam: 1USD = kb. 23.200 dong (2020). A külföldi valuták közül az USD és az EUR átváltása városon belül könnyen megoldható bankokban, szállodákban és kis utazási irodákban. A 2008-as és ennél régebbi  dollárosokat nem fogadják el, és igyekezzünk minél újabb és hibátlan bankjegyeket magunkkal hozni. A hitelkártyákat az elegánsabb üzletekben és vendéglőkben elfogadják.

A Magyarország és Vietnám közötti időeltolódás télen + 6 óra, nyáron pedig + 5 óra.

Angkor Tours Vietnam My Son