VIETNAM - KÉNYELMESEN

Vietnám annyira változatos, hogy csak gondosan megtervezett túra során érdemes meglátogatni, így befogadható minden szépsége.  Ezt az összeállítást azoknak ajánljuk, akik szeretik nyugodt tempóban de programmal sűrűn kitölteni a nyaralás napjait. A nagyvárosok gyarmati jellege, a vidék bája, rendkívüli múzeumok és ősi műemlékek éppúgy sorra kerülnek, mint az egyedülálló Halong-öböl meglátogatása, ahol egy éjszakát a hajónkon töltünk majd el.  A programban tengerparti pihenőnap is belekerült, amely, persze, hosszabbra módosítható.

VIETNÁM - KÉNYELMESEN

ÚTVONAL - KÉNYELMESEN

Vietnam

KÉNYELMESEN - ÚTITERV / 12 NAP

1. nap Budapest – Dubai – Saigon

Elutazás Budapestről  Dubaiba (15.20-23.35). Éjszaka a repülőgép fedélzetén Saigon felé (04.00-13.55).

2. nap Saigon

Érkezés Vietnamba (13.55), a Mekong-delta legnagyobb településére, Ho Chi Minh városba. Érkezés után a nyolcmilliós metropolis szívébe autózunk. Útban a gyarmati negyedbe, fotóstoppos megálló az Újraegyesítés Palotájánál, majd rövid megállót teszünk a Notre Dame katedrálisnál és besétálunk az Eiffel tervezte Régi Postaépületbe, majd bejelentkezünk a szállodába. Vacsoránkat már a kivilágított belvárosban fogyasztjuk el hamisítatlan gyarmati hangulatban, valahol az Operaház környékén.

3. nap Saigon – Danang – Hoi An

Reggeli után meglátogatjuk vietnámi és francia építészeti jegyeket ötvöző Történeti Múzeumot, amelynek frissen felújított termeiben igazán páratlan műkincsein keresztül megalapozhatjuk délkelet-ázsiai civilizációs ismereteinket. A déli órákban Közép-Vietnámba, Danangba (13.00-14.25) repülünk. Innen Hoi Anba autózunk (40 perc), az esténket már e mesés városka utcáin csavarogva tölthetjük. A városka kávépörkölői, pubjai és szuvenír árusai melletti legismertebb attrakcióját is megnézhetjük: egy szabászatba kukkantunk be, ahol akár egy nap alatt komplett öltönyöket vagy ruhákat készítenek nekünk.

4. nap Hoi An – My Son

Korai reggeli után utazás a hegyek felé (1 óra), a középkori csam állam szakrális központjába. Csampa ezer éven át uralta a mai Vietnam középső és déli területeit, s bár az adminisztratív központ többször költözött, a Macskafog-hegyek gyűrűjében rejtőző templomkörzet folyamatosan működött. Sajnos az amerikai-háború során a páratlan hindu kulturális örökség, a téglatornyok és homokkődíszítések zöme helyrehozhatatlan károkat szenvedett el. A terület romjaiban is különleges atmoszférát kínál. Látogatásunk alatt egy csam folklórműsort is láthatunk majd.  Délután már Hoi An 200 éves Világörökségi védettség alatt álló kereskedővárosában barangolunk. Régi kereskedőlakok, múzeumok, közösségi terek és piacok várnak. Sétánk keleten, a legautentikusabb kínai közösségi házban kezdjük, majd templomokat érintve elérjük a központi piacot, ahol zöldségek, gyümölcsök és a folyóparton a halászat eredménye látható.  Tan Ky kereskedőházában beszélünk a tulajdonosokkal, majd a Japán-fedett hídon is átsétálunk. Visszatértünkben a porcelánkereskedelmet bemutató műemléképületébe is betérünk. 

5. nap Hoi An

Reggeli után pihenünk a tengerparton és élvezzük a csavargást Hoi Anban.

6. nap Hoi An – Danang – Hue

Reggeli után utazás autóval Huéba, a hajdani császárvárosba. Útközben megállunk a Márvány-hegyeknél. Másfél órás kirándulásunk jutalma: ezeréves, misztikus csam barlangbelsők, a kis teraszokról szép kilátás a Dél-kínai-tengerre, változatos pagodák. Danangban megállunk, hogy utoljára adózzunk a mára eltűnt csam kulturális és civilizációs teljesítménynek. A páratlan műtárgyakat őrző Csam Múzeum a világ legnagyobb csam szobrászati gyűjteményét rejti. Danang öblét elhagyva (jó idő esetén) felkapaszkodunk a Felhőóceán-hágóra. Szép időben lábunk előtt hever Észak- és Dél-Vietnam. A hágó neve utal arra, hogy nemcsak fizikai-földrajzi határra érkeztünk, hanem éghajlati választóvonal is megállónk. Lábnyújtós séta a látványért a francia és az amerikai háborús bunkerek között. Huéba érve elfoglaljuk szállásunkat és vacsorázni indulunk egy volt mandarin házába, ahol autentikus, sok fogásos menüvel vendégelnek meg.

7. nap Hué

Reggeli után Vietnam császárainak emlékei között kalandozunk. Első megállónk Khai Dinh császár síremléke. A szokatlan tervezésű, lépcsős teraszokról szép látvány tárul elénk, az extravagáns mauzóleumbelső pedig a „kis császár” ízlését tükrözi. Később továbbutazunk a legpazarabb császári sírkertbe. A Minh Mang sírkertjében tett séta közben megismerjük a koncepciót, a pavilonok szerepét és élvezzük a nyugodt kertet. A déli órákban a Nguyen-dinasztia Tiltott városának felfedezése vár ránk. Szerencsére, a háborús pusztítás ellenére, mára egyre több épületet sikerül rekonstruálni. Később riksázunk a császárváros körüli régi kertvárosban a gyönyörű és aktív buddhista kolostor, a Thien Mu-pagodához. Este elhagyjuk a császárvárost és Hanoiba repülünk.

8. nap Hanoi

Reggeli után egész napos városnézés az egyedülálló hangulatú délkelet-ázsiai metropoliszban: A régi városrészből az adminisztratív és követségi negyedbe gurulunk. Itt elsétálunk az új országgyűlési épület és a Ho Chi Minh Mauzóleum előtt, majd  az emblematikus Egypilléres Pagodát tekintjük meg. Ez után a Néprajzi Múzeumban barangolunk, hogy képet alkothassunk a több mint 50 féle Vietnamban élő nemzetiség, törzs kultúrájáról. A 20 éves múzeum kertje skanzenszerűen mutatja be néhány törzs lakóépületeit. Később felfedezzük az egykori hivatalnok-oktatási központot, az Irodalom Templomát. Délután ellátogatunk a felkelő nap hídjához, mely a Hoan Kiem tóra épült Ngoc Son templomba vezet minket. A nap végén „megmerítkezünk” a nyüzsgő óvárosi utcák forgatagában, majd megtekintünk egy vízibáb előadást is.

9. nap Hanoi – Hoa Lu – Tam Coc

Reggeli után utazás ( 2 óra) a „száraz” Halong sejtelmes mészkőkúpjai közé, ahol ezeréves templomokat és egy palotaromot tártak fel, a vietek első fővárosa, Hoa Lu emlékeit. Az izgalmas tájban és a rekonstrukciókban tett séta után átgurulunk a Három-barlang vidékére. Itt csónakba szállunk és kis folyócskán ringatózva (1,5 óra) élvezzük a festői helyszínt. A rizsföldekből kiemelkedő hegyek között kanyargó folyón érjük el a Tam Coc barlangokat. A csónakázás után érdemes a helyi kulináris különlegességet: az illatos sült kecskehúst megkóstolni valamelyik kifőzdében. A kikötőből rövid időn belül elérjük a sziklafalba épített, többszintes Bich Dong Pagodát. A Pagoda lépcsőin felkapaszkodva gyönyörű szentélyek és a tetőn szép kilátás tárul a szemünk elé. Ha jól bírjuk a lépcsőzést, a Hang Mua kilátóra is felkapaszkodhatunk, innen, az egyik karsztkúp tetejéről bámulatos a látvány. Szállásunk a folyóparton, kellemes és egyszerű környezetben lesz.

10. nap Tam Coc – Halong-öböl

Reggeli után transzfer (3 óra) Halongba. A régies formájú 3 szintes hajón a kabinunk elfoglalása. Különleges ebédünket már a bámulatos mészkőhegyek között hajózva fogyasztjuk el, majd partra szállunk az egyik szigeten, s leereszkedünk a Me Cung mészkőbarlang színes fényekkel megvilágított gyomrába is. Jó idő esetén a Titov szigeten fürdőzésre is lehetőség lesz, illetve a kajakozás is kipróbálható a szigetek között. Kedvünk szerint részt vehetünk a vacsora elkészítésében is, ahol szakácsunk bevezet a vietnami konyhaművészet rejtelmeibe. Vacsora a hajón, ahol estig nyitva tartó bár is rendelkezésre áll.

11. nap Halong-öböl – Hanoi – Doha

Korán reggel Tai Chi bemutató és óra a fedélzeten. Könnyű reggeli a hajón, majd újabb csodálatos hegyek-barlangok meglátogatása csónakokkal. Később visszatérés a hajóra, kijelentkezés a szobákból, majd könnyű ebéd vár ránk miközben a mészkőszigetek között visszahajózunk a kikötőbe. Transzfer Hanoi repterére (2,5 – 3 óra). Repülés Dohába (18.20-22.35).

12. nap Doha – Budapest

Repülés tovább Budapest felé. (01.50-05.40).